Informatie nodig of uw partner of relatie?

Hij is mijn vader helemaal opnieuw

Heb je ooit gemerkt dat bijna elk klein meisje rond de leeftijd van drie of vier jaar de onverdeelde aandacht van papa wil, zich aan hem vastklampt en haar moeder mijdt? Een moeder verwoordde het als volgt: "Ze komt alleen naar me toe als ze honger heeft."

Vader lijkt iets over te brengen op de ziel van een klein meisje dat ze gewoon moet opslurpen, iets waar moeder onmogelijk weet van kan hebben. De naam van het elixer is mannelijke intelligentie. Ze wil er in ondergedompeld worden, er kracht uit putten, zodat ze uiteindelijk kan groeien om mannelijke kracht in zichzelf op te nemen. Psychologisch gezien zullen de positieve ervaringen van een klein meisje met haar vader noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van haar animus, haar mannelijke kant. Door de assimilatie van mannelijke eigenschappen die door haar vader worden weerspiegeld, zal zij volwassen worden en uiteindelijk leren om zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen in evenwicht te brengen.

Later in het leven zal elke man die een vrouw ontmoet de geur van haar vader lijken uit te stralen en de persoonlijkheden van sommige mannen zullen zo veel op haar vader lijken dat zij zich op het hoofd zal krabben en zich zal afvragen of niet alle mannen precies hetzelfde zijn. Ze kan tot de ontdekking komen dat dezelfde kwaliteiten die ze ooit in haar vader bewonderde, nu haar eigenwaarde aantasten. Ze kan van zichzelf walgen omdat ze goedkeuring zoekt bij mannen en verwacht dat zij haar helpen zich veilig en zeker te voelen in de wereld. Ze kan haar eigen kracht niet vinden en als puntje bij paaltje komt, zal ze steeds meer van zichzelf opgeven om de goedkeuring van een man te krijgen.

Vader is koning en heerst over het onderbewustzijn van een vrouw en als een vrouw zich te lang laat regeren, zal ze voor altijd in zijn schaduw vertoeven en worstelen om haar eigen stem te vinden. Ze loopt het risico zichzelf te verliezen en mannen voor altijd als superieur te zien.

Eén Aan de andere kant zullen de mannen die zij ontmoet lichtbrengers zijn, die het licht laten schijnen op wat er in haar geheeld moet worden. De wond op haar vrouwelijke ziel die haar ertoe brengt zich te onderwerpen, kan steken als de man die zij heeft aangetrokken probeert te domineren. Zij is geneigd zich gestraft te voelen als zij genegeerd wordt en zal aan hem toegeven als zij vermoedt dat hij het er niet mee eens is. De klok lijkt teruggedraaid en zij voelt zich weer een kind dat worstelt om geaccepteerd te worden. De reden waarom ze deze vader look-a-like heeft aangetrokken is om haar te helpen haar patronen van onderwerping in te zien en aan te dringen op meer gelijkheid, een stem en respect. Als ze dat bij hem niet kan krijgen, moet ze misschien de relatie beëindigen. Als ze haar patronen lang genoeg heeft onderzocht, is ze klaar om op te klimmen naar een gelijkwaardige aanvulling en een bevredigende relatie. Maar als zij niet de les heeft geleerd van het verwachten dat mannen heersen, zal zij meer mannen aantrekken die net als haar vader proberen haar te domineren. Een doorbraak is noodzakelijk.

Een vader look-a-like is misschien helemaal geen look-a-like. Een vrouw die nog steeds veel emotionele bagage met zich meedraagt van haar ervaringen met haar vader, kan alle mannen door dezelfde lens zien. Ze kan de goede eigenschappen van haar vader projecteren op mannen die slecht voor haar zijn. Dit soort vrouwen wil de liefde van haar vader terugwinnen en zit vast in de onschuld van haar kindertijd. Ze ziet een man niet voor wie hij werkelijk is en blijft zijn tekortkomingen negeren totdat het bewijs zich opstapelt en het voor haar onmogelijk wordt om te negeren dat hij niet zo'n aardige vent is.

Sommige vrouwen, die veel pijn hebben ervaren door misbruik of verwaarlozing door hun vader, kunnen het moeilijk vinden om de intelligentie van een man te waarderen of om mannen in het algemeen te vertrouwen. Zo'n vrouw zal haar woede projecteren op haar van haar vader op iemand die van haar houdt en die in de verste verte niet de oger is die haar vader was. Haar perceptie van haar man is bedorven door haar wantrouwen jegens alle mannen. Ze zal de wonden van verwaarlozing of misbruik moeten helen als ze een authentieke man wil omhelzen die van haar houdt. Als de sluier eenmaal is opgelicht, kan ze haar vergissing inzien en de aanvullende kwaliteiten van haar zielsverwant omarmen, en hem zien als iemand die in haar leven is om haar gezelschap en liefde te bieden.

De beroemde Jungiaanse analiste, Marian Woodman, gaf toe dat ze haar man pas zag voor wie hij werkelijk was na 50 lange jaren huwelijk. Daarvoor had ze de eigenschappen van haar vader op hem geprojecteerd. Ze zei dat het een opluchting was om hem voor het eerst te leren kennen als iemand anders dan haar vader.

De moederlijke erfenis van een vrouw kan haar blik ook vertroebeld hebben. Misschien is ze zich er niet van bewust hoeveel van haar moeders opvattingen over mannen ze zelf onderschrijft en hoeveel emotionele bagage ze meesleept van de ervaringen van haar moeder met haar eigen vader. De schaduw van een moeder kan het onderbewustzijn van een dochter overspoelen en daar haar hele leven blijven als zij niet het inzicht heeft om de patronen van haar moeder bij zichzelf waar te nemen en ze aan te pakken. Hoewel ze misschien niet met dezelfde bedreigingen voor haar gevoel van eigenwaarde te maken heeft gehad als haar moeder, zal ze toch de tekortkomingen en scripts van haar moeder uitleven en een soortgelijke houding projecteren op de mannen die ze ontmoet.

Wanneer de ware aanvulling van een vrouw, haar soulmate, het toneel van haar leven betreedt, kan zijn persoonlijkheid ook op die van haar vader lijken. Haar vader en haar zielsverwant zullen waarschijnlijk een aantal van dezelfde karaktereigenschappen delen, goede en slechte. Dat komt omdat een zielenscript, waarin haar vader een hoofdrol speelde, al vroeg in gang werd gezet om haar voor te bereiden op de man die haar het meest zou aanvullen - haar tweelingziel. Tegen de tijd dat haar zielsverwant arriveert zal ze goed bekend zijn geraakt met zijn psychologie door haar relatie met haar vader. Ze zal hopelijk meer inzicht hebben in een deel van zijn karakter en haar rol waarderen in het helpen rijpen van hem, evenals zijn rol in het opheffen van haar. De weerspiegeling door haar aanvulling van de vaderlijke kwaliteiten die zij in haar jeugd zo intiem had leren kennen, zal bij haar een vollediger beeld oproepen van haar eigen mannelijke kant. Hopelijk zal ze de wijsheid hebben om de positieve kwaliteiten te incorporeren en ze haar eigen te noemen.

Gerelateerde artikelen

Andere artikelen over liefdesadvies door Ariadne Green