Informatie nodig of uw partner of relatie?

Liefdessymbolen

Wanneer het over liefde en romantiek gaat, kunnen woorden de passie en emotionele band die we voelen soms niet zo goed uitdrukken als symbolen dat doen. Symbolen voor liefde en romantiek zijn overal te vinden: in de beeldende kunst, op graffitimuren, reclameborden, wenskaarten en de kleren die we dragen. Harten, bloemen, edelstenen, goden en andere liefdessymbolen roepen emotionele kwaliteiten van liefde in onze geest op en triggeren associatieve herinneringen die onze ervaring van de liefde die we voor iemand voelen verdiepen. De betekenis van een symbool kan eenvoudig zijn of het kan een diepere spirituele esoterische betekenis hebben die de kwaliteiten van de liefde beter omschrijft.

Symbolen brengen bewustzijn en betekenis over en als het op liefde aankomt, is er een scala aan symbolen die ons helpen herinneren: het is tijd om die liefde te uiten aan onze romantische partner.

Cupid

De personificatie van verlangen en hofmakerij, Cupido is de Romeinse gevleugelde god die wordt afgebeeld met zijn boog en pijlenkoker. Bij de Grieken staat Cupido bekend als Eros, geboren uit de chaos (leegte) samen met zijn zus Aphrodite. In de Romeinse versie is hij geboren uit de vereniging van Mars en Venus. Cupido werd vaak geblinddoekt afgebeeld in de kunst om de blindheid van de liefde te symboliseren. Het idee dat een doorboring van Cupido's pijl het slachtoffer hopeloos verliefd maakt, komt uit de mythe van Cupido en Psyche: Op bevel van Venus moet haar rivale, Psyche, verliefd worden op het smerigste ding ter wereld. Cupido wordt per ongeluk door zijn eigen gouden pijl gekrast en valt hopeloos verliefd op Psyche, die haar elke nacht bezocht terwijl ze sliep.

Diamanten

Diamanten worden gedragen als symbool voor eeuwige liefde. De Grieken geloofden dat diamanten tranen van de goden waren en de Romeinen geloofden dat het splinters van gevallen sterren waren. De eerste diamanten verlovingsring dateert uit de 15e eeuw, toen aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk in 1477 een diamanten ring gaf aan Maria van Bourgondi├ź. In de 19de eeuw gaf Napoleeuwn zijn vrouw Marie Louise een prachtige diamanten halsketting als blijk van zijn waardering bij de geboorte van hun zoon. Het meest bekende romantische diamanten geschenk, een 33-karaats diamant ter waarde van 9 miljoen euro, werd door Richard Burton aan Elizabeth Taylor gegeven.

Hartvorm

Niets zegt eenvoudiger "Ik hou van je" dan de hartvorm. Maar waar komt deze gestileerde afbeelding vandaan? Niemand weet het echt zeker. De eerste keer dat de afbeelding werd gebruikt, was in de 7e eeuw voor Christus, toen de Cyrenes munten sloegen. De afbeelding was eigenlijk een hartvormige zaadknop van de nu uitgestorven silphiumplant, die werd gebruikt als specerij en als middel tegen geboorten. De theorie is dat de hartvorm eerst werd geassocieerd met seks, en later met liefde. De hartvorm verspreidde zich later met de populariteit van de Valentijnsuitwisseling in het Victoriaanse tijdperk in Engeland.

Tulpen

Als de bloem van de 11e huwelijksverjaardag vertegenwoordigt het fluweelachtige zwarte hart van een tulp de liefde van een geliefde. hart, verduisterd door de hitte van de passie. Een Turkse legende geeft nog meer betekenis aan de symboliek van de rode tulp. De legende vertelt dat een prins genaamd Farhad verliefd werd op een meisje genaamd Shirin. Toen Farhad vernam dat Shirin was vermoord, werd hij overmand door verdriet en reed hij uit wanhoop met zijn paard over de rand van een klif. De rode tulp ontsproot uit elke druppel van zijn bloed, waardoor de rode tulp de betekenis "volmaakte liefde" kreeg."

Rozen

Emma Goldman zei: "Ik heb liever rozen op mijn tafel dan diamanten om mijn nek." Sinds mensenheugenis is de roos het meest gewaardeerde symbool van goddelijke en romantische liefde, schoonheid en perfectie. Elke kleurvariant voegt een extra betekenis toe als romantisch symbool: geel staat voor een vreugdevolle liefde; rood voor passie en onsterfelijke liefde; en roze symboliseert de eerste liefde.

Duiven

Het koerende en buigende hofmakingsritueel van duiven inspireert geliefden. Duiven zijn lang beschouwd als een symbool van trouwe en eeuwige liefde omdat ze paren voor het leven. En als een duif door de dood van zijn partner wordt gescheiden, zal de andere duif niet opnieuw paren. Afbeeldingen van twee duiven samen symboliseren eeuwigdurende liefde.

Hoofdblad

Voor de Chinese en Japanse culturen is het esdoornblad het symbool van geliefden. Net als de stroop die van de boom wordt gemaakt, dienen de esdoornbladeren als liefdessymbolen omdat ze de zoetheid en het wonder van de liefde in het dagelijks leven uitdrukken. Noord-Amerikaanse kolonisten plaatsten esdoornbladeren aan de voet van

Claddagh-symbool

De twee kleine handen die een gekroond hart vasthouden, het Claddagh-symbool, worden al eeuwenlang in ringen verwerkt en als teken van liefde gegeven. De folklore over de eerste Claddagh-ring is buitengewoon romantisch. Een visser genaamd Richard Joyce werkte in de Moorse landen, ver van zijn geboortestreek Galway in Ierland. De legende vertelt dat hij door piraten werd ontvoerd en gedwongen werd voor een goudsmid te werken. Daardoor werd hij een bekwaam vakman. Tijdens zijn slavernij vergat hij nooit zijn ware liefde, Margaret. Hij maakte een speciale ring om zijn liefde en loyaliteit aan haar te illustreren. Toen Joyce vele jaren later werd bevrijd, keerde hij terug naar Galway, Ierland, herenigde zich met Margaret en gaf haar de ring.

Appels

Als symbool van seksuele extase, vruchtbaarheid, wijsheid, overvloed en liefde, heeft de appel een esoterische betekenis vanwege zijn mystieke en magische eigenschappen. Bij de bruiloft van Zeus en Hera gaf Gaia appels aan Hera als teken van blijvende liefde en verbintenis. Dionysus, de Griekse god van de wijn, maakte Aphrodite het hof door haar appels aan te bieden en won haar liefde. Als de appel uit elkaar wordt gehaald, lijkt hij op een vulva, een teken van schoonheid en vrouwelijke liefde.

Keltische liefdesknoop

De ineengevlochten vorm van de Keltische liefdesknoop, die geen begin en geen einde heeft, staat voor de continuïteit van eeuwige liefde en de verstrengeling en binding van twee zielen. Het christendom paste de Keltische symboliek aan De oude Kelten legden de betekenissen achter de ontwerpen niet vast, maar geleerden speculeren dat de symbolen basisprincipes van het leven, de mensheid en spiritualiteit voorstelden. Drie aan elkaar geregen knopen symboliseerden de drie-eenheid van geliefden, God, man en vrouw.

Kokopelli

De inheemse Amerikaanse "rattenvanger", Kokopelli, is een bedrieger en vruchtbaarheidssymbool dat in verband wordt gebracht met hofmakerij. Hij wordt afgebeeld met een gepluimde hoofdtooi, overdreven geslachtsdelen en loopt terwijl hij op zijn fluit blaast. Hij speelt vaak een rol in de rituelen van de Hopi met betrekking tot het huwelijk en wordt soms afgebeeld met zijn gemalin Kokopelmana. Het was de gewoonte dat de liefdesfluit door een man werd gebruikt om een meisje aan te trekken. Wanneer de twee getrouwd waren, vernietigde de man zijn fluit om er nooit meer op te spelen.

Andere artikelen over liefdesadvies door Ariadne Green