Informatie nodig of uw partner of relatie?

Hoe vertel ik hem dat het voorbij is?

Een relatie beëindigen is nooit gemakkelijk. Zelfs als je nog maar een paar maanden verkering hebt, kan het idee om het zelf uit te maken je zweethanden en schuldgevoelens bezorgen en je ertoe aanzetten om voor de spiegel te gaan staan en je tekst te oefenen. Je vraagt je misschien af: "Had hij het maar eerst met mij uitgemaakt, dan was ik er vanaf geweest." Maar nee, hij raakt steeds meer gehecht, terwijl jij ernaar uitkijkt om verder te gaan.

Als je erover denkt om het uit te maken met iemand met wie je hecht bent geworden, van wie je hebt genoten of zelfs van wie je hebt gehouden, hoe je hem moet vertellen dat het voorbij is, kan je zwaar op de maag liggen. Ja, je wilt het juiste zeggen, hem makkelijk laten vallen en hem niet onnodig kwetsen. Maar je wilt ook niet dat wat je moet zeggen je kapot maakt of dat het uitdraait op een haatsessie. Zorgvuldige overweging en vooruitdenken kunnen het proces vergemakkelijken. Hier zijn enkele tips die je kunt overwegen om een relatie op een positieve manier te beëindigen:

 • Ben er zeker van dat het uitmaken is wat je wilt doenAls je de avond voordien een fikse ruzie hebt gehad en nu wraak wilt nemen omdat je denkt dat hem vertellen dat het uit is hem zal laten zien dat je het meent, moet je misschien je impulsen in toom houden. Geef jezelf een paar dagen de tijd om te beslissen of het uitmaken echt is wat je wilt doen. Soms denken vrouwen dat de dreiging van verlating hun man zal omdraaien om hen een beetje meer te waarderen.

  Als het uitmaken al een tijdje in je gedachten zit en je bent tot de conclusie gekomen dat het het beste is dat

 • Kies de juiste plaats en het juiste moment Een telefoon- of sms-bericht is niet de manier om te zeggen: "Ik denk dat we elkaar niet meer moeten zien. Een jongeman stuurde me onlangs het laatste sms-bericht van zijn vriendin, waarin ze hun jarenlange relatie beëindigde met de woorden: "Ik kan dit kleffe gedoe gewoon niet meer aan." Hoewel je misschien hebt overwogen om te sms'en, heb je de volwassenheid om te weten dat een face-to-face gesprek een meer respectvolle toon zou zetten. Plan een ontmoeting op een neutrale openbare plaats, bij voorkeur ergens waar jullie als stel nog niet zijn geweest. Een koffiehuis is beter dan een restaurant, omdat je dan niet aan eten denkt. Zoek een tafeltje in de hoek waar je een beetje privacy hebt en de weg is vrij voor een serieus en hartelijk gesprek. Als u elkaar bij u thuis of bij hem ontmoet, is het een opzetje voor een langdradig dramatisch einde.

  Timing is ook belangrijk om te overwegen. Spreek bijvoorbeeld niet af tijdens zijn lunchpauze als je weet dat hij haast heeft om weer aan het werk te gaan of tijdens de eindexamenweek als hij moet blokken voor toetsen in de komende dagen. Je wilt niet op je geweten hebben dat hij door jou is gezakt en dat je zijn carrièredromen voor de toekomst hebt verpest.

 • Begraaf de strijdbijl voordat je afspreektVrouwen maken het meestal om goede redenen uit met hun vriend. En jij hebt misschien een lijst met dingen die je gewoon zat bent. Misschien heb je ook een lange waarvan je sommige nooit aan hem verteld hebt. Als je denkt dat het nu het moment is om een lange lijst met grieven te ventileren, maak je de situatie alleen maar erger. Beperk je tot drie redenen waarom de relatie niet meer werkt.
 • Wees eerlijk over de redenen waarom je het uit wilt makenEerlijkheid is het beste beleid als je je redenen opgeeft. Als je liegt om je gezicht te redden, zal hij de waarheid waarschijnlijk te weten komen van een van je vrienden. Maak duidelijk dat je er veel tijd in hebt gestoken om tot je besluit te komen en dat je eerst eerlijk tegen jezelf moest zijn over je gevoelens en verwachtingen van de relatie.
 • Dood hem niet met vriendelijkheid of denk dat je hem kunt mentorenAls je net als veel vrouwen bent, voel je je misschien een beetje schuldig dat je het uit hebt gemaakt. Je wilt aardig zijn, maar als je het gesprek met te veel excuses verzacht, kan dat hem alleen maar in verwarring brengen. Hij zal denken dat er een kans is dat je tot bezinning komt, jezelf vergeeft en weer naar hem toe komt rennen. Gebruik de uitmaaksessie nooit om hem advies te geven, alsof je hem coacht voor een toekomstige relatie. Hij zal de les over jullie relatiebreuk op zijn eigen manier en in zijn eigen tijd leren.
 • Bedenk zowel zijn als jouw bagage voordat je je mond opendoetAls je lang genoeg intiem bent geweest, ken je de zwakke en kwetsbare plekken van je man goed. Misschien heeft hij er problemen mee dat hij verkeerd wordt voorgesteld of heeft hij een verlatingsfobie omdat zijn moeder hem als kind heeft verlaten. Als dat zo is, dan Kies je woorden zorgvuldig, zodat je hem niet op de kast jaagt. Benadruk dat de vriendschapsband is wat je nu wilt en dat je veel onderzoek hebt gedaan, waarbij je je eerdere relatiepatronen hebt bekeken voordat je tot je besluit kwam. Ga wat dieper op dat onderzoek in, zodat hij zeker weet dat de breuk geen overhaaste beslissing was.
 • Luister met medeleven naar zijn reactie en leer ervanAls hij zich respectvol opstelt, is het belangrijk om hem zijn zegje te laten doen. Misschien vind je niet alles leuk wat hij zegt, maar als jullie vrienden willen blijven, is dit een goede test om te zien of dat mogelijk is. Laat je niet op het moment zelf overhalen om de relatie nog een kans te geven. Als hij erg aan je gehecht is, zal hij misschien proberen een goede zaak te verzinnen om jullie samen te houden. Zeg hem dat je tijd en ruimte nodig hebt om na te denken over wat hij heeft gezegd.
 • Waardering voor zijn vriendschapHoewel het volgens veel deskundigen af te raden is om een vriendschap voort te zetten met iemand met wie je eerder een romantische relatie hebt gehad, is het voortzetten van de vriendschap niet onmogelijk. In feite is het te verkiezen in gevallen waarin je op gemeenschappelijke grond staat en ziel aan ziel verbonden bent. Als je je man waardeerde om zijn kwaliteiten en alles wat hij bijdroeg aan je leven, zul je hem willen laten weten hoezeer je alles waardeerde wat hij deed. Mettertijd zullen de woorden van waardering die je uitspreekt aan het einde van jullie romance meer gewicht in de schaal leggen

Gerelateerde artikelen

Andere artikelen over liefdesadvies door Ariadne Green