Informatie nodig of uw partner of relatie?

Is je prins op het witte paard de weg naar het bal kwijt?

Zelfs als je jezelf niet als een moderne Assepoester beschouwt, heb je er waarschijnlijk wel eens van gedroomd om uit de as van je laatste relatieontgoocheling te herrijzen en de perfecte man te vinden om je aan te vullen. Dan gebeurt het, je ontmoet een man die perfect voor je lijkt. We noemen hem Prince Charming en kleden hem in moderne kleding. Hij is alles wat je wenste en verlangt in een partner. Eindelijk! Je hebt iemand gevonden die in het diepst van je ziel kan kijken, je kan zien zoals je werkelijk bent, en met je kan dansen tot het einde der tijden. Een maand later lijkt je prins de weg naar het bal kwijt te zijn. Hij breekt een afspraakje af zonder enige redelijke verklaring, belt of sms't niet meer en je vreest dat hij snel in de zonsondergang zal verdwijnen.

En jij? Je voelt je niet alleen gebroken, maar vraagt je waarschijnlijk ook af: "Wat heb ik verkeerd gedaan? In de meeste gevallen is het antwoord "niets", vooral als je jezelf vanaf het begin hebt gepresenteerd zoals je werkelijk bent. Oh, de regelboeken voor dating vertellen je misschien dat je je spelplan moet veranderen en je prins in de val moet lokken door een schema van do's en don'ts te volgen. Maar als verlichter wil je misschien wel wat meer dan spelletjes spelen en wat relatiewijsheid opdoen.

Op dit punt vraag je je misschien af: "Als ik het niet ben, wat heeft hem dan bezeten?" "Bezetenheid' is misschien wel de perfecte term, vooral als je iets weet van de krachtige archetypen die over de psyche van een man kunnen heersen. Of het nu de Dwaas, de Koningin of de Keizer is, de negatieve aspecten van deze drie archetypes kunnen het verlangen van een man naar een intieme relatie overstemmen en een houding opleggen die uitmondt in destructieve en zelf-saboterende

Archetypen vertegenwoordigen aangeboren neigingen die in het onderbewustzijn zijn verankerd en in de persoonlijkheid naar voren komen als attitudes. We kunnen de inprenting van een archetype en de effecten ervan op de persoonlijkheid op dezelfde manier bekijken als de gecodeerde genetische informatie in het DNA. Zij maken ons tot wie wij zijn. In het geval van archetypen kan men echter boven hun invloed uitstijgen door ze in het bewustzijn te brengen en elke negatieve houding te bestrijden met hogere deugden.

De volgende beschrijvingen geven de drie archetypen weer die het meest verantwoordelijk zijn voor vluchtgedrag bij een man. Elk van deze archetypen kan dodelijk zijn voor een romantische relatie, maar ook ontwapenend en ontmoedigend voor een vrouw die wanhopig wil dat de romance blijft duren.

Gedomineerd door het dwaas- of bedriegerarchetype

De dwaas is losjes en heeft geen fantasie. Hij mist de emotionele rijpheid om zich te binden en zoekt vrouwen met wie hij een kort avontuurtje kan beleven. Zijn motto is: "Geen enkele vrouw kan mijn aandacht erg lang vasthouden." Voor een vrouw die met de Dwaas wordt geconfronteerd, is het naïef te denken dat hij iemand is die de relatie serieus zal nemen. Ja, het was een speelse ervaring, waarbij hij haar een tijdje uit haar schulp heeft gelokt, maar tenzij hij te zijner tijd zijn meer volwassen kant laat zien, is het voorbij.

Bezeten door de schaduw van de Koningin

Een man die bezeten is door het Koningin-archetype kan het moeilijk vinden om zijn moeder niet op de persoonlijkheid van een vrouw te projecteren. Te laat komen, vergeten te bellen of een afspraak afzeggen vertegenwoordigt passief agressief gedrag, woede op een moeder die misschien te aanmatigend was. Zijn gedrag is bestraffend en is ook gericht op het uitlokken van straf, het herscheppen van de vertrouwde patronen uit zijn kindertijd. Hij zal zich verstikt voelen door de liefde van een vrouw en de neiging hebben om er vandoor te gaan als hij iets diep voor haar voelt. Een vrouw die geconfronteerd wordt met de Koningin die het hart van een man schaduwt, zal enig begrip en een beetje geduld moeten opbrengen. In plaats van veeleisend te worden, kan het ruimte geven aan hem zonder helemaal op te geven een nieuwe toon zetten.

Overschaduwd door de erfenis van de keizer

Voor een man die gelooft dat mannen heersen, kan het moeilijk zijn om een vrouw genoeg te respecteren om zich aan zijn woord te houden. Dating-etiquette betekent weinig voor hem en hij zal laten zien dat het het voorrecht van een man is om te doen wat hij wil. Zijn egoïstische houding zal waarschijnlijk zijn werk of bedrijf op de eerste plaats zetten en zijn excuus om niet te bellen zal zijn dat hij de hele dag druk bezig was met vergaderingen, zelfs als hij de hele middag met een maatje heeft getennist. Hij zal verwachten dat een vrouw dit negatieve gedrag omzet in een positief, door hem lof toe te zwaaien voor hoe hard hij werkt. Een vrouw die door de Keizer wordt uitgedaagd, zal een 'Mulan Vrouwelijke Krijger'-houding moeten aannemen en haar eigen wetten moeten voorschrijven. Haar prins lijdt onder eeuwenlange conditionering en als de relatie een kans wil maken, zal zij moeten laten zien dat zij een gelijkwaardige partner is die respect afdwingt. Als hij ook maar een greintje 'prins' in zich heeft, zal hij zijn troon ruilen voor zijn gelijkwaardige aanvulling.

Mannen die bezeten zijn door de Dwaas, de Keizer of de Schaduw van de Koningin, kunnen het inzicht missen om te begrijpen waarom ze zo verlangen naar een intieme relatie, maar blijven vluchten. Zij kunnen ook niet inzien dat zij een vrouw zo weinig waarderen. Een man die geen inzicht heeft, kan een vrouw nodig hebben om hem erop te wijzen dat de gemaskerde boosdoener een archetype is dat zijn driften beheerst en zijn gezichtspunt beïnvloedt. Het inzicht van een vrouw in haar De psychologie van de man kan hem in grote mate helpen zijn destructieve houdingen en gedragingen te genezen. Maar uiteindelijk is zij het best gediend door het archetype "Minnaar" uit hem te lokken, door de passie in zijn ziel en de liefde in zijn hart aan te raken.

Gerelateerde artikelen