Informatie nodig of uw partner of relatie?

Het rechtzetten van je relatie mythologie

Onze romantische ervaringen kunnen worden vergeleken met mythische drama's die ons ofwel voldoening brachten ofwel teleurstelling, en soms een beetje van allebei. Denk aan je laatste liefdesrelatie en waarschijnlijk zie je jezelf als een verliefde naïeve heldin die hard en snel voor iemand viel en dacht dat het voor altijd zou duren. Ja, je held was als een god op de berg Olympus in jouw ogen, een mythische held die de kans aangreep om jou het leven zuur te maken, maar te kort schoot in zijn liefde voor jou zoals jij het verdiende om bemind te worden. Nu het voorbij is, wil je misschien de laatste paar relaties nog eens bekijken om de thema's te ontdekken die steeds weer terugkwamen. Was het het lot? Of was je zo naïef dat je uit blinde aantrekkingskracht steeds weer dezelfde soort man uitkoos

Je persoonlijke relatiemythologie kan de reden zijn waarom je liefdesrelaties niet goed uitpakken, een verkeerde afslag nemen en je afvragen of een onzichtbare kracht het zo gepland heeft. Een onderbewust script stuurt je ervaringen met mannen en creëert noodlottige scenario's die je vermogen testen om trouw te blijven aan jezelf en te leren over de ups en downs van liefdesrelaties.

De term "persoonlijke mythologie" is bedacht door Carl Jung, de vader van de analytische en dieptepsychologie. Over zijn eigen persoonlijke mythologie schreef Jung:

"Zo komt het dat ik nu, in mijn drieëntachtigste jaar, het op mij heb genomen om mijn persoonlijke mythe te vertellen. Ik kan alleen directe uitspraken doen, alleen 'verhalen vertellen'. Of de verhalen 'waar' zijn of niet, is niet het probleem. De enige vraag is of wat ik vertel mijn fabel, mijn waarheid is."

Jung zag parallellen tussen de mythologieën van de ouden en de menselijke dilemma's waarmee zijn cliënten in zijn tijd werden geconfronteerd. Wat Jung zich realiseerde is dat onderliggende verhaallijnen (mythen) door het weefsel van de collectieve ziel van de mensheid lopen. Daarom kan ieder individu zich verhouden tot de dilemma's, beproevingen, paden en noodlotsdaden die de goden en godinnen in de mythologieën van de wereld overkomen. Persephone die met Hades in de onderwereld wordt geworpen is als elke vrouw die verleid wordt door een "bad boy" en emotioneel misbruikt en depressief eindigt. Elke vrouw die door een man in de steek is gelaten, kan zich identificeren met de mythe van Ariadne en Theseus, wanneer Ariadne op het eiland Naxos wordt achtergelaten, zelfs nadat zij Theseus trouw heeft gediend met haar wijsheid. Een vrouw die door Aphrodite bezeten is, zal waarschijnlijk alleen als lustobject worden gezien. En een vrouw die zich aangetrokken voelt tot Dionysos, de god van de dronkenschap, zal waarschijnlijk een hele reeks alcoholisten als minnaars hebben.

Inzicht krijgen in de mythologie van je relatie

Het schrijven van je relatiegeschiedenis als mythe of sprookje kan veel onthullen over je innerlijke psychologie en de psychologie van degenen op wie je verliefd wilt worden. Het zal de verhaallijn verhelderen, de dynamiek van de relatie die destijds misschien aan het zicht werd onttrokken en je helpen om de patronen te onderzoeken die je niet langer dienen.

Hoe begin je met het schrijven van je relatiemythologie

  • Ga zitten met pen en notitieblok en begin je verhaal. Begin met het beschrijven van je eigen karakter op het moment dat je de eerste man op je lijst ontmoette. Was je een sexy en zelfverzekerde vrouw die zichzelf zag als de man van elke man? om het hof gemaakt te worden door een jaloerse, controlerende oger die je doen en laten in de gaten hield? Of misschien is je personage een beetje slonzig en depressief, en zocht je iemand die haar in het licht kon zetten, zodat ze haar schoonheid kon zien. Geef je personage een toepasselijke naam, zoals "verwelkte roos", "zwart fluweel", "zielige parel", of "verbijsterde Sarah". Beschrijf verder de innerlijke werking van je psyche met inbegrip van je gevoelens over jezelf, de dynamiek tussen je vader en moeder die je houding ten opzichte van relaties heeft gevormd en misschien waar je van droomde in een partner.

  • Schrijf in de lijst van gedenkwaardige romantische partners op wie je de een na de ander verliefd werd. Beschrijf wat u in hen aantrok en waarom u dacht dat zij de ware voor u waren. Beschrijf vervolgens de persoonlijkheid van elk personage en vat dit samen door elk een titel of naam te geven die hen het best beschrijft.

  • In sprookjesstijl, verfraai je je mythe door details toe te voegen die van belang zijn voor de verhaallijn. Je kunt bijvoorbeeld de tekst van een sappig liefdesliedje opnemen, een droom die je waarschuwde dat alles niet goed zat met een romantische partner, avonturen die jullie samen hebben beleefd, of iets anders dat je mythische verhaal nog meer betekenis geeft.

  • Beschrijf de gebieden van elke relatie die in strijd waren met je eigenwaarde, hoe de dingen uit elkaar vielen, en ook de laatste druppel die jullie ertoe aanzette om uit elkaar te gaan. Elk van deze gebeurtenissen zal een dramatisch einde vormen van een reeks van je mythologieën.

  • Als je klaar bent met het schrijven van je relatiemythologie, lees je die een paar keer door om te zien of je er tevreden mee bent. Je liefdesrelatiepatronen zullen zich beginnen af te tekenen. Als je tevreden bent, lees je je mythe hardop voor aan een van je beste vrienden of aan een groep vrienden die je goed kennen en die je misschien wat feedback kunnen geven. Dit proces zal je helpen nog meer inzichten te verwerven om je relatiemythologie "recht te zetten" - de volgende stap.

"Je mythe rechtzetten"

Nu je je relatiemythologie hebt ontrafeld, is het tijd om van je fouten te leren en je mythos te herschrijven. Elke relatie heeft een tol geëist van je emoties, je zelfvertrouwen en je positieve houding ten opzichte van relaties. In plaats van je verslagen te voelen en te zweren dat je nooit meer verliefd zult worden, is het tijd om je mythe te herschrijven en iemand aan te trekken die je aanvult en compleet maakt.

  • Begin met de zin: "Het was voorspeld" en herschrijf je relatiemythologie vanuit een meer verlicht perspectief. Laat het verhaal stromen vanuit je hart en vanuit de mythische niveaus van je onderbewustzijn. Het zou weinig of geen moeite moeten kosten.

  • Beschrijf je personage als een ware heldin die heeft geleerd van haar vroegere fouten en klaar is om meester te worden over haar lot en een zielsverwant aan te trekken die haar zal liefhebben en eren. Verander de naam van je personage om je innerlijke transformatie te weerspiegelen. Je bent nu immers getransformeerd in een godin die zowel op zichzelf als naast een liefhebbende partner kan staan.

  • In plaats van een herhaling van je vorige partner, zal de entree van je nieuwe held worden gekenmerkt door zijn bereidheid om samen met jou een romantisch en zinvol avontuur aan te gaan. Definieer zijn karakter, deugden, sympathieën en antipathieën. Je zult een echte persoon aanboren wiens identiteit blijft een mysterie.

  • Herschrijf de 'nog lang en gelukkig'-sequenties, en voeg er iets aan toe over hoe jullie elkaar zullen aanvullen, wat jullie beiden jullie relatie te bieden hebben en het lot dat jullie zullen delen.

  • Lees je 'rechtgezette' mythe voor aan dezelfde vriend(in) of vriendengroep en vraag hen om je te steunen met positieve energie om je nieuwe mythos te manifesteren.

Het proces van het "rechtzetten" van je relatiemythologie is een krachtige oefening voor zelftransformatie, die je helpt om de patronen die je hoop op een bevredigende, toegewijde relatie doen ontsporen, te onderzoeken, te helen en te voltooien. De verhaallijn zal echter alleen transformeren als je met succes de lessen hebt geleerd die je ziel heeft uitgezet voor je psychologische en spirituele evolutie. Er is geen manier om de emotionele en psychologische rijpheid te omzeilen die nodig is om een liefdevolle relatie te hebben. Het "rechtzetten" van je persoonlijke relatiemythe kan echter genoeg zijn om de bladzijde om te slaan naar een nieuw hoofdstuk, een hoofdstuk dat niet over liefdesverdriet gaat, maar over een blijvende liefde.

Andere artikelen over liefdesadvies door Ariadne Green