Informatie nodig of uw partner of relatie?

Verboden liefde: Wanneer familie bezwaar maakt

Wanneer je hevig verliefd wordt op iemand, wil je de vreugde, liefde en opwinding die je voelt delen met je naaste omgeving - je familie. Natuurlijk wil je dat je ouders je liefde van ganser harte omarmen en hem of haar door de lens van hun hart zien en hem of haar net zo hoog achten als jij dat doet. Maar wat als je prins of prinses voor hen op een pad lijkt en ze niet warm lijken te kunnen lopen voor het idee van jullie twee samen? In plaats van jullie liefde te vieren, spreken ze hun afkeuring uit en wordt de liefde tussen jullie een verboden liefde.

Eeuwen geleden trouwden een man of een vrouw zelden buiten hun cultuur, ras, godsdienstige overtuiging of klasse. De keuze van een levenspartner werd meer bepaald door familiewaarden en positie in het leven dan door de hartstochtelijke verbondenheid in het hart van twee mensen die zichzelf voor elkaar bestemd achtten. Ook nu nog kunnen ouders om dezelfde redenen bezwaar maken, vooral wanneer hun zoon of dochter iemand binnenbrengt die niet past bij het ideaal dat zij voor hen zouden hebben gekozen.

De film uit 2005, met Meryl Streep en Uma Thurman in de hoofdrollen, beschrijft op indringende wijze het dilemma wanneer Meryls 23-jarige zoon, een kunstenaar, verliefd wordt op een 37-jarige vrouw die toevallig Meryls therapiecliënte is. Wat moet een goede joodse moeder doen als haar zoon wil gaan samenwonen met een niet-joodse gescheiden vrouw? Streep ontmoedigt hem op alle mogelijke manieren en bepleit zo goed als ze kan dat de relatie waarschijnlijk zal mislukken. Zelfs als ze toegeeft, verandert haar ongemak met de hele situatie de interactie aan tafel in een reeks ongemakkelijke momenten en in de richting van koetjes en kalfjes.

Als je wel eens te maken hebt gehad met het verzet van je eigen familie tegen je partnerkeuze, weet je hoe gespannen de interactie met hen kan zijn. Je vraag is: "Hoe krijg je ze zover dat ze ons tweeën een kans geven?" Je strategie zal afhangen van de aanpak die zij met jou hanteren.

De benadering van deskundig advies

Opvoedkundige autoriteit kan diplomatiek, praktisch en verstandig klinken en ouders die vertrouwen op een Dr. Phil-achtige aanpak beschouwen zichzelf als de stem van de rede. Hun uitgangspunt is dat ze je behoeden voor een grote fout. In hun ogen ben je nog een kind en zijn zij de stem van de volwassenheid. Zij zullen je 101 redenen geven waarom deze relatie geen kans maakt en jij kunt besluiten je te wapenen en elk argument één voor één vastberaden te bestrijden. Maar je kunt niet winnen van deze aanpak door te verdedigen en te argumenteren. Het is beter om het niet te proberen. Het is verstandiger om door te dringen tot hun hart en hen de kans te geven zich aan jullie beiden als koppel aan te passen. Nodig je liefdespartner de komende maand twee keer per week uit voor een etentje en regelmatige speelafspraakjes met de familie en kijk of de bezwaren beginnen te verdwijnen.

De "Mijn Griekse Bruiloft"-barrage

Sommige families reageren met hysterie (stromen tranen en gemopper) wanneer familietradities worden bedreigd. Er wordt loyaliteit verwacht aan de traditionele formule voor een gelukkig huwelijk en dat betekent meestal dat als je Grieks bent, je met een Griek trouwt, dat als je Joods bent, je met je geloof trouwt en dat je nooit rassen mengt. Je vraagt je misschien af hoe je je ouders de 21e eeuw kunt binnenloodsen, zodat ze iemand kunnen aanvaarden die niet precies zoals zij is. Het zou mooi zijn als een beetje Windex voldoende zou zijn, maar de remedie is misschien niet zo eenvoudig. Misschien moet je je liefdesbetrokkene een beetje coachen over je familie-erfenis en de traditionele waarden van je familie, zodat hij het culturele perspectief van je familie kan waarderen. Je familie zal op haar beurt warmlopen voor hen als ze zich vereerd en gerespecteerd voelen. Het is jouw taak je familie ervan te overtuigen dat appels en sinaasappels een geweldige fruitsalade kunnen vormen.

De stille maar dodelijke koude-schouderbenadering

Als je ouders stilvallen telkens als je over je liefdesinteresse begint, stuit je waarschijnlijk op heimelijke tegenstand. Ze lijken erop te rekenen dat je wakker wordt en het uitmaakt zonder dat ze een woord hoeven te zeggen. Maar zwijgen kan soms straffer zijn dan harde woorden en als ze op deze manier doorgaan, moet je misschien de kwestie ter sprake brengen en het voor hen uitpraten. Wees niet bang voor confrontaties. Vertel ze dat hun mening belangrijk voor je is. Begin daar en draai hun hart om.

Het Ultieme Ultimatum

Sommige ouders gebruiken extreme tactieken om hun zoon of dochter tot een keuze te dwingen - "het is hij/zij of wij." Het allerergste is dreigen je te verstoten en je voor altijd uit hun leven te bannen. Als je ouders koppig volhouden dat ze je keuze voor een partner nooit zullen accepteren, moet je misschien de hulp inroepen van een nuchtere derde partij, iemand die met je situatie meeleeft en die je ouders respecteren. Een pastoor, je favoriete oom of tante of een vriend van de familie kan je ouders misschien helpen om het licht te zien en je het recht te geven op je eigen keuze in een partner. Zelfs als je ouders nog niet helemaal klaar zijn om het idee te omarmen, kunnen ze toch tolerantie leren. Uiteindelijk, als je liefdesinteresse je ware goddelijke aanvulling is, is het zijn of haar liefde die je van nature zult begeren. De ouderlijke band is alleen voor dit leven, maar de zielsverwantenband is voor altijd.

Andere artikelen over liefdesadvies door Ariadne Green