Informatie nodig of uw partner of relatie?

Doet leeftijdsverschil ertoe in de liefde?

Als jong meisje was ik helemaal in de ban van de film , en af en toe kon je me zien walsen met een onzichtbare partner op . De film, gebaseerd op de romantische Rodgers & Hammerstein musical met dezelfde naam, gaat over de midden 19e eeuwse koning van Siam en Anna leeuwnowens, een Engelse onderwijzeres die de positie aanvaardt om les te geven aan de 29 kinderen van de koning. Zij wordt verliefd op hem ondanks de duidelijke verschillen in leeftijd, status, klasse en cultuur. Hoewel het een fictieve versie is van een ontmoeting in het echte leven, wijst de verhaallijn op de romantische neigingen van een vrouw om te vallen voor een man die over haar wil heersen - een koning.

Voor sommigen is daten met iemand die aanzienlijk ouder of jonger is, niet uitgesloten. Een vrouw die op oudere mannen valt, vindt hen aantrekkelijker, volwassener en stabieler. Ze kan denken dat een oudere man goed bij haar smaak past, omdat ze verzorgd wil worden in een stijl waarvan ze denkt dat ze die verdient. Een oudere man kan zich prettig voelen met een jong meisje aan zijn arm, hij beschouwt zichzelf als haar mentor en is bereid haar op te voeden tot zij de verstandige leeftijd heeft bereikt. Een oudere vrouw die uitgaat met een jongeman die 15 jaar jonger is, ziet misschien geen probleem, totdat de roddels uit haar vriendenkring binnen gehoorsafstand komen: "

Hoewel een leeftijdsverschil van vijf tot acht jaar niet te groot is om een succesvolle relatie te hebben, zeker niet voor 30-plussers, is een leeftijdsverschil van vijftien jaar of meer stellen een zeer reëel psychologisch dilemma, een van ongelijkheid. Voor mensen die van buitenaf meekijken is het duidelijk dat de relatie uit balans is en sociaal onaangepast, maar een verliefd stel heeft misschien niet het inzicht en de rijpheid om de toekomstige problemen te voorzien.

Er zijn verschillende leeftijdscycli in het volwassen leven, elk met verschillende rijpingsmijlpalen die moeten worden bereikt. Paren die zich in verschillende fasen van hun leven bevinden, kunnen merken dat ze tegenovergesteld zijn aan de groeifase van hun partner. Een vrouw die net aan haar carrièrecyclus begint en wier partner de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, kan merken dat hij minder enthousiast is over haar prestaties. Zijn "al-daar-dan" houding en ontmoedigende opmerkingen als reactie op haar persoonlijke vooruitgang in het veroveren van haar plaats in de wereld kan aanzienlijke spanning veroorzaken. Hij kan zich eerder verheugen op ontspanning dan op relatie en kan zich ongemakkelijk voelen bij het omgaan met haar collega's en vrienden die van een andere generatie zijn. Het individuatieproces van een vrouw kan worden gedwarsboomd als haar oudere man zich als een vader gedraagt. In het begin van de relatie dacht zij misschien dat zijn vrijgevigheid, stabiliteit en andere vaderlijke kwaliteiten begerenswaardige eigenschappen waren, maar nu belemmeren zij haar pas gevonden vrijheid en gevoel van eigenwaarde. Zij zal zich ofwel blijven onderwerpen aan zijn gezag en haar identiteit verliezen, ofwel in opstand komen als hij te vaak probeert te domineren. Psychologisch gezien wil ze niet langer een koning die over haar heerst. In plaats daarvan wil ze een minnaar die bij haar past. Zij zal op haar seksuele hoogtepunt zijn, terwijl hij misschien een blauw pilletje moet slikken om zich seksueel net zo levendig te voelen.

Een man die voor een "mooi jong ding" kiest, kan zich wel eens bedenken wanneer hij uit zijn midlifecrisis komt. Hij zal verlangen naar een gelijkwaardige aanvulling in plaats van een object van genegenheid en seksueel genot. Hij kan intellectueel verveeld raken met zijn "te jonge" romantische partner en kan het beu worden om te wachten tot zij zijn intellectuele niveau inhaalt. Wijsheid is wat hij zal verlangen als hij op het pad van midlife spirituele ontplooiing stapt, iemand met inzicht die het licht kan laten schijnen op de diepere aspecten van zijn ziel en de uren van zijn leven kan vullen met echt gezelschap. Een van mijn vrienden die met een meisje trouwde dat 24 jaar jonger was dan hij, bekende: "Nu wil ik gewoon een vrouw met wie ik een diepgaand gesprek kan voeren en die mijn creatieve geest kan evenaren en stimuleren."

Wanneer een stel een generatie van elkaar verwijderd is, denken ze misschien niet op dezelfde manier of spreken ze zelfs niet dezelfde taal. Wat voor die generatie in de volksmond "cool" was, wordt nu als "hot" beschouwd. Als gevolg daarvan kunnen communicatie en relaties ongemakkelijk zijn. Het koppel deelt misschien niet dezelfde waarden of heeft niet dezelfde attitudes en meningen over een hele reeks onderwerpen. Elke generatie heeft zijn eigen evolutiespoor en wanneer er een generatiekloof in een relatie is, kan het voor beide leden moeilijk blijken om elkaars perspectieven te begrijpen. De lijstjes met verschillen (sympathieën en antipathieën) kunnen te lang zijn, waardoor het moeilijk voor hen wordt om een gemeenschappelijke basis van wederzijdse interesses te vinden.

Net als Stella die "haar groove terug krijgt", is een vrouw die de romantische sprong waagt en geniet van het gezelschap van een jongere man zeker gevleid door het feit dat ze zich nog kan meten met vrouwen die veel jonger zijn dan zijzelf. Ze beschouwt zichzelf misschien als een diva die het verdient om opgemerkt te worden en geniet van een affaire met iemand die haar helpt haar jongere dagen te herbeleven en met wie ze kan pronken om meer aandacht op zich te vestigen. Maar geconfronteerd met de onvolwassenheid van haar partner zal ze in de rol van het Koningin archetype glijden, bevelen geven, zijn dag plannen, of hem zelfs kleden om haar outfits aan te vullen. Zij kan hem bemoederen en verstikken totdat hij zich losmaakt van de psychologische beknelling van het voortdurend onder iemands hoede zijn. Zodra hij zijn "Peter Pan-complex" onder ogen heeft gezien, een beetje volwassen wordt en de schaduw van een liefhebbende moeder herkent, zal hij zijn kindertijd achter zich willen laten en op zoek gaan naar een partner van meer zijn leeftijd.

Degenen die volhouden dat leeftijd er niet toe doet, voeren meestal een aantal argumenten aan om hun bewering te staven. Ze zeggen dan dingen als: "Zij is volwassen voor haar leeftijd", "Hij is een oude ziel", "We hebben zoveel gemeen", "Leeftijd is maar een getal" of "We zijn zo verliefd". Allemaal kunnen ze waar zijn en in iemands eigen gedachten voldoende goede redenen om de relatie op dat moment na te streven. Maar wat ook waar is, is dat enorme leeftijd kloven kunnen op de lange duur enorme problemen veroorzaken. Een vriendin die ik sprak bekende dat haar eerste huwelijk met een man die 10 jaar ouder was alleen maar draaide om dominantie en controle en dat zij naarmate de jaren verstreken meer en meer het gevoel kreeg dat zij zichzelf ergens verloren had. Haar tweede huwelijk was met een man die 10 jaar jonger was dan zij. Haar kinderen uit haar eerste huwelijk maakten bezwaar en vonden haar een schande. Tot op de dag van vandaag, 10 jaar later, spreken ze niet meer met haar.

Andere artikelen over liefdesadvies door Ariadne Green