Opzoek naar spirituele verlichting?

Manifesteer je dromen: wensdenken of niet?

Mijn eerste poging om iets te manifesteren met behulp van de Wet van Aantrekking (of LOA) was toen ik vier jaar oud was. Elke avond stond ik op mijn veranda naar de sterrenhemel te kijken tot ik de helderste ster zag. Ik bracht er een serenade aan met een liedje dat mijn moeder me had geleerd, Twinkle, Twinkle Little Star, en deed een hartenwens en blies die naar de hemel, in de volle verwachting dat er tegen de morgen een nieuwe pop naast mijn kussen zou liggen. Mijn droom kwam uiteindelijk uit, maar pas vele maanden later liet de Kerstman die pop door de schoorsteen vallen.

Het besef hoe het creatieve veld van "dromen laten uitkomen" werkelijk werkt, kwam pas veel later. Ik merkte dat het universum soms wensen inwilligt en ons ervaringen en kansen voorschotelt die lijken te zijn ingegeven door onze gedachten, intenties en gebeden, en nog iets anders, iets ongrijpbaarders. Ik realiseerde me ook dat het universum beperkingen oplegt en soms een eigen wil lijkt te hebben.

Nu "het geheim" bekend is, testen miljoenen mensen hun creatieve kracht, gebruiken ze visualisatietechnieken, maken ze imageboards, beteugelen ze negatief denken en hopen ze dat het universum hen goed hoort en snel levert. Maar wanneer al deze pogingen om je grotere verlangens te manifesteren vergeefs blijken te zijn, doe je dan iets verkeerd of zijn de principes achter de LOA niet juist?

Hier volgt een reeks principes met betrekking tot de Wet van Aantrekking die de ronde hebben gedaan in de "manifesteer je dromen"-beweging, waarvan er vele zijn gebaseerd op misleidende redeneringen en helemaal geen wet vertegenwoordigen.

Je commandeert het universum via je gedachten en het geeft

Een gebod van de New Thought-spiritualiteit en boeken als The Secret, het idee dat je vrijwel alles kunt krijgen wat je wilt door simpelweg je duidelijke intentie in de vorm van een gedachte of visueel beeld naar het universum te sturen, werkt tot op zekere hoogte als je je openstelt voor het creatieve veld van het leven en wakker wordt voor Gods kracht binnenin. Maar zoals een blogger het formuleerde, de Wet van Aantrekking lijkt goed te werken voor kleine dingen, zoals het vinden van een parkeerplaats of het juiste paar schoenen voor de juiste prijs, maar niet voor de grotere dingen waar je misschien van droomt, dingen die je je meestal niet kunt veroorloven. Sommige LOA gelovigen antwoorden dat onbewuste overtuigingen, zoals gevoelens van onwaardigheid of een defaitistische houding, de energiestroom van een creatief idee blokkeren of een verwarrende boodschap naar het universum sturen. Ze herinneren je er ook aan hoeveel negatieve gedachten je elke dag in je geest meedraagt die het Universum de verkeerde boodschap zouden kunnen sturen. Beide verklaringen voor waarom LOA verwachtingen niet uitkomen klinken plausibel, maar de voornaamste reden waarom de Wet van Aantrekking niet werkt is omdat er andere kosmische wetten en een zielsontwerp bestaan die beperkingen opleggen aan je creatieve kracht. Het lot, de lotsbestemming en karmische contracten die de weegschaal van vorige levens in evenwicht houden, overschaduwen meestal de kracht van de vrije wil.

Het is je geboorterecht om alles te hebben waar je van droomt

Iedereen die zich ooit onwaardig heeft gevoeld voor liefde en de goede dingen die deze wereld te bieden heeft, zal misschien plezier beleven aan het omarmen van deze mantra. Maar privileges en schenkingen in het leven worden meer toegekend op grond van goede daden en grote daden, waarvan sommige in vorige levens zijn verricht. Met andere woorden, je oogst wat je zaait, vaker wel dan niet. En de waarheid is dat je enige geboorterecht is om liefde te geven, om te groeien in intelligentie en om kansen te krijgen om je levensscript, je bestemming te vervullen.

Slechte dingen gebeuren omdat jij Denk ze in

Gelukkig maar dat dit principe geen gewicht in de schaal legt in het heelal, anders zou een piekeraar dag na dag een onevenredig aantal rampscenario's, gevaren en rampen meemaken. Slechte dingen gebeuren om een aantal redenen en dwingen ons onszelf te verbeteren. Uitdagingen in het leven versterken ons karakter, lessen maken ons nederig, en verliezen zoals de dood leren ons over loslaten en over liefde. Het lot is niet altijd aangenaam, maar de beproevingen die het met zich meebrengt, verbeteren ons als we de lessen leren.

Zoals trekt gelijken aan

Het idee dat je overal gelijkgestemden aantrekt, zou een saaie homogene werkelijkheid blijken te zijn, als dit principe echt in steen gebeiteld zou staan. Wat meer waar is, is dat geestverwanten, leden van je zielenfamilie, op het toneel van je leven verschijnen zodat je het karma kunt voltooien dat jullie samen uit vorige levens hadden opgebouwd. Sommigen van hen zijn een afspiegeling van je positieve eigenschappen, terwijl anderen gedrag vertonen dat je uitdaagt te groeien om jezelf meer te omarmen en hen te vergeven. In intieme relaties trekken tegenpolen elkaar vaker aan dan dat ze elkaar leuk vinden, omdat we groeien door de reflectie in de relatiespiegel door

Er is een zilveren randje aan elke wolk

Het idee dat zelfs de meest ongunstige of tragische omstandigheid iets moois voor je in petto heeft als je er maar even omheen kunt kijken, is misschien niets meer dan door een roze bril kijken. Het vooruitzicht dat een verloren baan betekent dat er een beter betaalde baan in het verschiet ligt of dat een auto-ongeluk binnen zes maanden zal resulteren in een dikke verzekeringscheque, blijkt niet altijd waar te zijn. Soms blijft het jarenlang regenen en is de zon in de hemel niet te zien. Het volgen van deze formule kan je in de verleiding brengen om inactief te blijven en te wachten tot het zilveren randje zich openbaart, terwijl het je uitdaging was om je door iets moeilijks heen te slaan om snel uit de situatie te komen en iets positiefs voor jezelf te bereiken.

Het is natuurlijk de moeite waard om negatief denken te beteugelen, de beste uitkomst te visualiseren en doelen te stellen met een duidelijke intentie van wat je wilt bereiken en in je leven wilt roepen. Gedachten beïnvloeden tot op zekere hoogte het creatieve veld en voor degenen die creatief meesterschap hebben verworven, zal het lijken alsof ze de "Midas touch" hebben. Het is belangrijk om houd in gedachten dat onze daden naar een specifiek doel luider spreken dan gedachten en intenties. In het algemeen komt datgene waar we in het leven naar toe bewegen, dichter bij ons.

Andere artikelen over de Wet van Aantrekking