Opzoek naar spirituele verlichting?

Droom voorschriften: ontrafel de betekenis van je dromen

Iedereen die al een tijdje een droomdagboek bijhoudt, herkent dat zijn dromen betekenisvol zijn en vaak op een slimme manier inspelen op dagelijkse beslommeringen en de omstandigheden van ons leven. Het droomproces heeft verschillende doelen. Ten eerste lossen dromen op een creatieve manier problemen op. Ten tweede maken ze verborgen emoties los, helpen ze emotionele conflicten op te lossen en verliezen te verzoenen. En ten derde bieden ze ons een blik op de aard van de ziel, ons universum en de meer onzichtbare psychische en hemelse sferen.

Er is meer geschreven over het onderwerp dromen dan over bijna elk ander onderwerp. Toch wordt het droomproces nog steeds verkeerd begrepen en zelfs naar de vuilnisbelt verwezen door de wetenschap, waarvan de theoretici dromen beschouwen als niet meer dan het puin van de geest dat voor de ochtend wordt opgeruimd.

De volgende droomvoorschriften zullen je helpen om het droomproces wat beter te begrijpen. Droomwijsheid vertelt ons dat we door onze dromen te eren waardevolle psychologische hulpmiddelen in handen krijgen voor onze emotionele, psychologische en spirituele groei.

Voorschrift 1: Elke droom biedt een kans op groei

Geen enkele droom is betekenisloos of het resultaat van een te zware maaltijd die de avond ervoor is genuttigd. Elk fragment, beeld, symbool en teken in een droom heeft betekenis, het brengt iets over het leven van de dromer, zorgen, emoties, houdingen en onderbewuste overtuigingen. Daarom verdient elk element nadere verkenning, zodat de bedoelde boodschap van de droom door de dromer begrepen kan worden. Veel dromen geven opbouwende kritiek, wijzen erop hoe onze beperkende overtuigingen onze inspanningen saboteren. Het is niet genoeg om getuige te zijn van de emotionele kwaliteit van de droom, noch is het accuraat om droominformatie te generaliseren als slechts een recapitulatie van dagelijkse gebeurtenissen. Het is belangrijk om vast te stellen welke groeimogelijkheden uit de droominhoud naar voren komen.

Voorschrift 2: Elke droom heeft een bedoelde boodschap

Daarom is elke droom communiceert iets waardevols. Sommige droomdeskundigen zullen je vertellen dat een droom meerdere betekenissen kan hebben. Dat is echter niet helemaal waar. Er kunnen zeker een aantal associaties, zowel objectieve als subjectieve, worden gemaakt over de symbolen van elke droom die de dromer uiteindelijk tot een juiste conclusie kunnen leiden. Maar een dromer kan worden weggestuurd van de beoogde boodschap als ze te veel associaties toepassen op een symbool. Ook is de betekenis van een droom niet gecodeerd informatie in een onbegrijpelijke taal, bedoeld om de geest of het ego te misleiden. Dromen zijn zinvol.

Voorschrift 3: Droomtaal is metaforisch, mooi, mysterieus en betekenisvol

In de meeste gevallen fungeert elk symbool in een droom als een metafoor voor een groter idee of is het een waarheidsverklaring over wat men voelt of gelooft. Symbolen hebben soms een persoonlijke associatie, en daarom wordt de betekenis alleen door de dromer begrepen. Bijvoorbeeld, een roze roos als symbool kan je herinneren aan je moeder die van roze rozen hield. Daarom staat de roze roos voor de liefde van je moeder. Symbolen in dromen hebben ook een universele betekenis die voortkomt uit het collectief onbewuste. In dit geval vertegenwoordigt de roze roos vrouwelijke kwaliteiten van schoonheid en liefde.

Voorschrift 4: Personages in een droom dienen het bewustzijn van de dromer

Ze kunnen meer dan één rol spelen. Niet alle personages in dromen vertegenwoordigen delen van onze persoonlijkheid, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Sommige personages weerspiegelen andere perspectieven op onze overtuigingen en houdingen, vullen ons aan of lijken op wie ze in het echte leven zijn.

Voorschrift 5: Zelfs een slechte droom is goed

Er is dus niets om bang voor te zijn in een droom. Zelfs onze ergste nachtmerries kunnen waarschuwingen zijn voor conflicten die oplossing binnen de psyche. Nachtmerries kunnen een signaal zijn dat we klaar zijn om te gaan werken aan het opruimen van de dingen die ons diep dwarszitten. Schurken en terroristen die ons in een droom bedreigen kunnen wijzen op onze eigen angsten om onze persoonlijke macht en autoriteit in de wereld te tonen. Door de confrontatie aan te gaan met de demonen in onze dromen, overwinnen we de angsten die ons verlammen.

Voorschrift 6: Zoals de Joodse Talmoed zegt: "Een droom die niet wordt begrepen is als een brief die ongeopend blijft"

Dromen brengen juwelen van betekenis aan het licht uit het onderbewuste, symbolische informatie uit de diepten van de ziel. Elke droom zit vol symbolische informatie die moet worden onderzocht en op waarde geschat. Daarom moet elk symbool en element in een droom gewaardeerd worden. Elk is te waardevol om te negeren of weg te gooien als triviaal of niet de moeite waard om aandacht aan te schenken.

Voorschrift 7: Dromen komen van een Wijze en Intelligente Bron

We moeten niet proberen om het droomproces te sturen of te controleren. Of moeten we ons gecontroleerd voelen door onze dromen? Dromen komen van een wijze en intelligente bron. Het onderbewustzijn is verenigd met een hogere creatieve intelligentie die klaar staat om conflicten uit te werken die losbarsten en de interne wereld verstoren. Lucide dromers beschouwen de praktijk van het controleren van de uitkomst van een droom soms als hun onderbewustzijn te beheersen. Zij kunnen echter het doel van hun droom voorbijschieten door bewust een scène te heroriënteren of een gewenste uitkomst te produceren. Het forceren van een actie in een droom gebaseerd op een ego-begeerde uitkomst kan een grotere creatieve oplossing onderbreken. De uitkomst die we willen kan niet in dienst staan van de balans van het dromende leven.

Voorschrift 8: Wijsheid komt voort uit intuïtief droomwerk

Wijsheid is het product van intuïtief begrip. Daarom kunnen de boodschappen in dromen het beste worden ontcijferd met de intuïtieve geest in plaats van ze te ontcijferen met een analytisch proces. Elk droomwoordenboek is beperkt tot het algemene begrip van de schrijver van de taal van de ziel. Helaas bieden veel droomwoordenboeken op de markt verouderde interpretaties die gebaseerd zijn op bijgeloof en gissingen, zoals een kat in een droom die een voorteken van de band is. Dromen kunnen het best worden ontcijferd met de hulp van iemand die dicht bij je staat - een intuïtieve en meelevende vriend met inzicht is veel beter dan welk droomwoordenboek dan ook. Sommige dromen vereisen een expert om ze te ontcijferen.

Andere artikelen over spiritualiteit door Ariadne Green