Opzoek naar spirituele verlichting?

Als engelen op aarde lopen

Werd je ooit aangeraakt door een engel? Ik heb het niet over een goddelijke verschijning die uit de hemel neerdaalt of een lichtwezen dat je in een droom bezoekt, maar een echte, levende, vleugelloze engel op aarde die je toevallig ontmoet.

De televisie in mijn slaapkamer staat vast op . Dat is niet zo gek, want sommige van mijn favoriete programma's uit de afgelopen decennia worden elke dag opnieuw uitgezonden. Ik zie meestal een paar afleveringen van , en elke week. Touched by an Angel was een Amerikaanse dramaserie die op 21 september 1994 op CBS in première ging en 211 afleveringen en 9 seizoenen liep. De serie, geproduceerd door Martha Williamson, speelde met Roma Downey, als een engel genaamd Monica, en Della Reese, als haar superieur Tess. De afleveringen draaien om de "opdrachten" die Monica beheert en werkt onder leiding van haar superieur Tess. Monica en Tess werken als een team en lenen hun wijsheid, geloof en inzichten om mensen te helpen die voor een crisis of moeilijke beslissing in hun leven staan. Hun boodschappen van hoop en geloof inspireren en hun begeleiding verandert het leven van hun opdrachten.

De verhaallijn van engelen die opdrachten op aarde uitvoeren is niet zo vergezocht als het lijkt. Zowat iedereen is wel eens diep geraakt door iemand in zijn of haar leven op een manier die het best omschreven kan worden als "aangeraakt door een engel". Neem bijvoorbeeld dit verhaal van een van mijn studenten:

Maureen had het net uitgemaakt met haar vriend na een tumultueuze en emotioneel gewelddadige relatie van 6 jaar. Er was moed voor nodig om weg te gaan en te beloven dat ze niet meer terug zou komen. In het verleden was ze altijd teruggekomen. Deze keer was ze vastberaden, dakloos en besloot ze dat het het beste was om tijdelijk terug te keren naar het huis van haar familie. Zij stond op een kruispunt in haar leven en had een engel nodig die haar bevestigde dat haar leven beter zou worden door het verbreken van de relatie. Terwijl zij spullen uit haar huis aan het verhuizen was, kwam een vrouw vanaf de straat naar haar toe en vroeg om een paar dollar. Ze zag er niet uit als een gewone dakloze bedelares. In feite was ze netjes gekleed en had ze een vers kapsel. Toen zei ze uit het niets, alsof ze in Maureens ziel keek: "Ik zie dat je het net met je vriend hebt uitgemaakt en ik zie een man in je leven komen die van je zal houden en je zal respecteren." Ze vertelde verder aan Maureen dat ze haar in een nieuwe carrière zag en geluk in de vorm van een som geld die haar spoedig zou toekomen. Toen zei ze iets dat alleen Maureen, haar moeder en haar grootmoeder hadden kunnen weten. Ze vertelde haar dat ze de ring van haar grootmoeder moet dragen, de ring die ze kreeg na het overlijden van haar grootmoeder. Maureen was zo onder de indruk van de boodschap en de boodschapper dat ze in tranen uitbarstte. De volgende dagen vloog ze hoog als een vlieger terwijl ze tekenen las en op zoek was naar meer boodschappen van God. Iedereen die ze tegenkwam vertelde haar dat ze helemaal straalde als een engel van licht. Maureen was aangeraakt door een ongewone engel die op het juiste evolutionaire moment bij haar was afgeleverd om haar goed nieuws te brengen - de belofte van betere tijden. Niet alleen dat, maar de ervaring deed haar beseffen dat ook zij een engel op aarde was, die van top tot teen straalde.

Een ander verhaal komt van mijn oudste dochter die, hoewel gehandicapt, op haar eigen manier een opmerkelijke engel is. Het waren magere tijden. En met nog drie dagen in de maand te gaan voordat haar cheque binnenkwam, had Vianna geen geld meer. Ze had geen rooie cent en weinig eten in de koelkast. Vianna, die altijd verlegen, naïef en een beetje eenkennig was, liep op die noodlottige dag voor de kruidenierswinkel, op weg naar de halte waar haar lift wachtte. Onderweg knoopte ze een leuk gesprekje aan met een man die ze herkende van de sportschool. Zonder iets te zeggen over haar financiële situatie haalde de man een briefje van twintig uit zijn portemonnee en zei, "Ik denk dat je dit nodig hebt." Genadig en waarderend, glimlachte Vianna en bedankte hem. Deze ervaring was niet ongewoon voor haar. Het lijkt erop dat, omdat ze een beetje speciaal is, ze bijna elke dag begroet wordt door een engel op aarde die haar met het een of ander helpt. Vanwege haar handicap heeft zij altijd magische helpers nodig gehad.

Engel zijn per definitie boodschappers van God. In de Hebreeuwse bijbel worden deze hemelse boodschappers aangeduid als Elohim. De term "engel" is ook uitgebreid tot verschillende noties van "spirituele wezens" die in veel andere religieuze tradities voorkomen, waaronder de islam en het christendom. Van hun vele rollen worden engelen het meest erkend voor het beschermen en leiden van mensen, en het uitvoeren van Gods taken.

Engelen die op aarde rondlopen zijn buitengewone individuen met zeer speciale gaven en diepgaande paranormale gaven. Het zijn over het algemeen oude zielen die wonderen lijken te verrichten door gewoon de meelevende mensen te zijn die ze zijn. Zij schijnen in staat te zijn door te dringen tot in het diepst van je ziel en geven bijna altijd iets door dat diep betekenisvol en onvergetelijk is. Het is griezelig hoe ze opduiken op dat ene moment dat je ze het meest nodig hebt. Het is alsof ze jou als opdracht hebben meegekregen en hun weg naar jouw leven zoeken om de waar je in je gebeden om had gevraagd. Nee, ze hebben geen vleugels, maar het zijn vaak "vrije geesten" die vrij rondzwerven en anderen begroeten. Rijke man of arme vrouw, bedelaar, maar nooit een dief, ze komen in vele gedaanten, schijnbaar alleen maar zodat je je stereotype beeld van hoe een engel eruit zou moeten zien van je af kunt schudden. Hun lichtgewaden (aura's) schijnen helder en ze hebben de neiging op een hoger energieniveau te vibreren dan de meesten doen. Zij kunnen er onschuldig uitzien als een kind wanneer zij iemand voor de eerste keer begroeten. Het is alsof zij een oude vriend hebben ontmoet. In feite zijn sommige engelen kinderen.

De ontmoeting met een engel van de aarde is zeker magisch en betekenisvol. De serendipiteit van de ontmoeting heeft iets buitenaards, alsof de persoon uit een droom is gestapt om de boodschap van God over te brengen. Bij de ontmoeting word je meestal in een lus geworpen, je krabt op je hoofd en vraagt je af wat er in hemelsnaam net gebeurde. Later zal je het waarschijnlijk beschouwen als een spirituele ervaring van het hoogste niveau en het verhaal zal je ontelbare keren delen met de mensen die dicht bij je staan. De boodschap die de engel afgeeft is meestal net genoeg om je te laten geloven dat je niet alleen bent. Er wordt altijd over je gewaakt, je wordt beschermd en je wordt geleid door engelen boven en onder je.

Andere artikelen over spiritualiteit door Ariadne Groen