Opzoek naar spirituele verlichting?

Een kind kan je goeroe zijn

Kinderen zeggen en doen verhelderende dingen. Zij schijnen het geheim van het leven te bezitten, niet alleen omdat zij de meeste tijd glimlachen en zelfs spelen wanneer zij klusjes doen, maar ook omdat zij het leven benaderen met een gevoel van verwondering, magisch denken en een begrip dat de meeste volwassenen zijn kwijtgeraakt. De meeste kinderen zijn meer de leraren van hun ouders dan andersom. Zij verleiden de volwassenen in hun leven om hun eigen onschuld te omarmen, onvoorwaardelijk lief te hebben en het leven te benaderen met een gevoel van opwinding en enthousiasme. Sommige kinderen zijn oude zielen en kleine engelen op aarde die de aandacht vestigen op de spirituele dimensies die deze wereld omgeven. Ze spreken met de wijsheid van een wijze en boren een goddelijke intelligentie aan waardoor ze geniaal lijken.

Mijn eerste goeroe was nog net geen zes jaar oud - mijn eigen dochter. In die tijd had ik een moeilijke periode in mijn leven en weinig vertrouwen dat het beter zou gaan. Zoals de meeste kinderen tekende mijn dochter graag en op een keer gaf ze me de meest verbazingwekkende met krijt ingekleurde tekening. Het was een afbeelding van God met een verhelderende beschrijving en boodschap. In het midden van het papier was een ronde gele cirkel die in het midden door een lijn in twee helften was verdeeld. Op de ene kant stond "jongen" en op de andere kant "meisje". Op Bovenaan de cirkel stond gewoon "God". Boven de cirkel en op de hoeken van het papier stonden de zon en de maan met uitgestrekte armen die over het papier reikten om elkaars handen vast te pakken. Zowel de zon als de maan hadden lachende gezichten. De zon droeg trouwens een bril. Toen ze me de tekening overhandigde, sprak ze het meest verbazingwekkende uit. Ze zei: "Mama, God heeft me gezegd dat ik je moet zeggen dat je je macht aan God moet overdragen." Mijn kaak viel open. Let wel, ik kan me niet herinneren dat ik haar ooit verteld heb dat er zelfs maar een god bestond. Het grappige is dat ik een paar maanden later een man ontmoette die mijn perfecte aanvulling was. Hij droeg dezelfde ronde bril als mijn dochter op het gezicht van de zon had getekend. Zon en maan waren samen zoals voorspeld door een 6-jarige engel op aarde. En uit deze ervaring kreeg ik een duidelijk beeld van wat God was: Een verenigde intelligentie die zowel mannelijk als vrouwelijk was.

Kinderen kunnen ons de weg wijzen naar ons spirituele pad. Een vriendin van mij vertelde me een fantastisch verhaal over haar dochter toen ze amper drie jaar oud was. De familie was naar een Native American Pow Wow geweest met traditionele drum- en danswedstrijden. Ze stonden rond de cirkel als een van de vele toeschouwers te kijken naar de optredende dansers toen haar driejarige uit haar hand en rende naar het midden van de kring om mee te dansen. Ze "fancy danste" op de inheemse drum alsof ze de dans al honderd keer eerder had gedanst. Haar moeder zag dat het zielsgeheugen van haar dochter aan het werk was en dat ze een Indiaanse in hart en nieren was. Later dat jaar vond mijn vriendin een foto van haar overgrootmoeder in een jurk van hertenhuid te midden van een groep andere inheemse Amerikanen. Haar vader, die zich schaamde voor zijn wortels, had nooit over de stamboom van de Indianen gesproken. Door de dans van haar dochter en de latere ontdekking werd mijn vriendin gewezen op een pad dat rijk is aan spirituele tradities.

Sommige kinderen bezitten een sterk ontwikkeld spiritueel oog met buitengewone paranormale gaven. Een van mijn studenten heeft een 7-jarig stiefzoontje op wie ze regelmatig vertrouwt voor helderziende tips. Zijn helderziende vermogens zijn opmerkelijk en zijn voorspellingen kloppen precies. Hij is gefascineerd door kristallen, die hij tegen zijn derde oog houdt en uitlegt hoe de kristallen hem helpen te zien. Toen mijn studente me over haar stiefzoon vertelde, was ik niet verbaasd. Mijn eigen petekind had eenzelfde soort fascinatie voor kristallen. Op een keer, toen ik hem alle specimens liet zien die ik had verzameld, vroeg hij of ik wist dat je een stukje van de geest van iemand in een kristal te stoppen en het terug te brengen in hun lichaam. Toen ik me realiseerde dat wat hij beschreef een techniek was om de ziel terug te halen, die door sjamanen wordt gebruikt, vroeg ik hem waar hij deze informatie had geleerd. Zijn antwoord was dat hij voor zijn geboorte en toen hij nog in de hemel was, het "Boek van God" had gelezen en veel van dat soort dingen had geleerd. Hij zei dat het boek alle kennis bevatte.

Kinderen kunnen ons laten zien dat we andere levens hebben geleefd. Een van mijn andere studenten bracht haar zesjarige zoon, Daniel, mee naar mijn huis voor een bezoek. Zijn moeder en ik waren aan het praten toen de kleine Daniel zijn moeder onderbrak en vroeg waarom ze hem in het vuur had gedood. We vroegen ons allebei af waar hij het in hemelsnaam over had en begonnen hem te ondervragen. Hij zei dat toen hij een baby was, zijn moeder hem in een brandend huis had achtergelaten en dat hij daar gestorven was. Zijn herinnering aan de gebeurtenis was een beetje vertekend, want mijn helderziende indruk was dat zowel hij als zijn moeder in een vorige incarnatie in een huisbrand waren omgekomen. De herinnering aan dat leven was met hem meegereisd naar dit leven.

Als ouders zijn we onze kinderen meestal veel verschuldigd, omdat we hen in vorige incarnaties misschien tekort hebben gedaan of op de een of andere manier pijn hebben gedaan. Voor deze incarnatie beloven we hen lief te hebben, te steunen en te onderwijzen. Hun keuze is om onze spirituele evolutie op unieke manieren. Zoals een kind van mijn vriendin tegen haar zei. "Mam, ik kies jou om mijn moeder te zijn in dit leven." Dit 9-jarige meisje gaf zich op voor een ongewone incarnatie, omdat haar moeder een paranormaal onderzoekster is. Het meisje jaagt al sinds haar derde op geesten en woont Wiccan-ceremonies bij.

Compassie is iets wat de meeste volwassenen moeten leren en soms hebben ze de hulp van kinderen nodig om te laten zien hoe ze het leven van anderen kunnen raken en een verschil kunnen maken in de wereld. Sommige kinderen zijn geboren humanitaristen en zijn er om anderen te inspireren om een helpende hand te bieden wanneer zij dat kunnen. Een recent bekend voorbeeld is een 14-jarig meisje dat Hannah heet. Zij en haar vader Kevin Salwen, schrijver en ondernemer in Atlanta, reden van Hannah's logeerpartij naar huis en terwijl ze voor een verkeerslicht stonden te wachten, zagen ze aan de ene kant van de straat een zwarte Mercedes-coupé en aan de andere kant een dakloze man die om eten bedelde. Verontrust door de ongelijkheid, vertelde Hanna haar vader dat als die man in de Mercedes een minder mooie auto had, de dakloze man een maaltijd kon krijgen. Ze stond erop dat ze iets wilde doen. Ze overtuigde haar ouders om hun luxueuze huis te verkopen, de helft van de opbrengst aan een goed doel te schenken en met de andere helft een bescheidener huis te kopen voor de familie. Op basis van hun ervaringen hebben vader en dochter onlangs een boek gepubliceerd dat hoop en optimisme biedt aan hen die een verschil willen maken in de wereld.

Avatars, filosofen en wijzen leven soms in gebroken kleine lichamen. Mattie Stepanek was nog maar drie jaar oud toen hij begon met het schrijven van inspirerende gedichten en vertrouwde op de hand van zijn moeder om zijn woorden over te schrijven. Hoewel zijn leven slechts 13 jaar duurde, publiceerde hij zeven kleine boekjes - de en een bundel essays. Mattie leed aan een zeldzame vorm van spierdystrofie, DMM, en was het grootste deel van zijn leven gekluisterd aan een rolstoel en een beademingsapparaat. Ondanks zijn handicap ging zijn vastberaden geest door met het overbrengen van belangrijke boodschappen aan de wereld. Over de hemel zei Mattie bijvoorbeeld: "Er kunnen veel verschillende opvattingen zijn over hoe de hemel eruit ziet, want de hemel is datgene wat ieder mens eeuwig en volledig gelukkig maakt." Mattie's filosofie over het leven was net zo aangrijpend. Hij zei: "Terwijl we in het heden leven, moeten we elke dag het leven vieren, wetende dat we geschiedenis worden met elk werk, elke handeling, elke daad."

Andere artikelen over spiritualiteit door Ariadne Green