Opzoek naar spirituele verlichting?

Wanneer een beetje boosheid goed is

We horen allemaal veel over het loslaten van woede, het beteugelen van onze driftbuien en het aanleren van woedebeheersingstechnieken. Op het spirituele pad herinneren wijzen en goeroes ons eraan dat alles en iedereen vergeven moet worden en dat we allemaal vrede en rust moeten nastreven. Woede wordt beschouwd als contraproductief, nutteloos of zelfs destructief voor ons spiritueel welzijn en geluk. Het wordt beschouwd als een "negatieve emotie" die we bij anderen moeten afwijzen en bij onszelf moeten ontkennen. Met zo'n advies is het geen wonder dat de meesten van ons ineenkrimpen van schuldgevoel als onze veren verstuikt raken en we ons boos uitlaten over iemand van wie we houden.

Maar is boosheid echt zo slecht?

Het idee dat boosheid slecht is, moet een beetje opnieuw worden geformuleerd, vooral in spirituele kringen. In werkelijkheid is een beetje woede goed en heeft het een functie die het menselijk bewustzijn ten goede komt. Positief gebruikt maakt boosheid ons gezond, rijk en wijs en is het een sleutel tot geluk.

  • Woede geeft ons het signaal dat niet alles in orde is in het paradijs Als we boos zijn over een situatie waarin we ons bevinden of op een persoon die ons op een of andere manier uitdaagt, is onze boosheid een signaal en een waarschuwing dat er iets uit balans is. Als waarschuwing bespaart woede ons het verdriet van stilzitten en niets doen aan een situatie of wanneer de omstandigheden een positieve verandering vereisen. Het zal ons een signaal geven om in actie te komen, op te staan van de stoel en iets te doen. Misschien zijn de kinderen in de kamer naast je aan het vechten en moet je kwaad genoeg worden om het uit te maken. Of je buurvrouw verwaarloost haar kinderen, laat ze op straat rennen en jij moet erheen om te kijken wat er aan de hand is. aan de hand is. Je woede kan een signaal zijn voor je morele kompas om er zeker van te zijn dat je doet wat juist is.

  • Woede is een leraar Door woede bij anderen te zien en te begrijpen, kunnen we zien hoe destructief woede kan zijn, maar we kunnen ook de verdiensten ervan in veel situaties zien. We leren dat woede omgezet in passie ons helpt onze dromen te verwezenlijken en zelfs hoe het het leven van anderen kan verbeteren. Woede leert ons een sterkere persoonlijkheid te ontwikkelen zodat we slagen in het leven en spirituele spieren ontwikkelen om werkelijk iets zinvols bij te dragen aan de wereld.

  • Woede wijst op oude zere plekken die geheeld moeten worden Oude wonden kunnen gemakkelijk worden getriggerd en voor velen is de reactie woede. Er gebeurt iets dat lijkt op een lelijke ervaring uit het verleden en zo snel als een vingerknip barst je woede uit als rode lava. Misschien plaagt je vriend je onschuldig op dezelfde manier als je broer deed toen je zeven was. Of je partner wijst je op je spelfouten op dezelfde manier als je moeder deed toen ze je met je huiswerk hielp. In deze gevallen wijst je woede je naar een wond van wrok die je te lang hebt vastgehouden. Als je je ervan bewust wordt dat je woede een schaduw uit het verleden is, levert dat een "ah-ha moment" van inzicht op. Met cognitie kun je de herinneringen uit je verleden opgraven, jezelf laten voelen wat je zo lang verborgen hebt gehouden en het loslaten door middel van vergeving.

  • Woede beschermt je Als je verbaal wordt aangevallen, is woede een gezonde reactie. In plaats van ineen te krimpen van angst of je terug te trekken en je nog kwetsbaarder te voelen, kan een beetje woede je aanzetten om een volmondig "Stop" te roepen. Woede is een Je kunt je boosheid gebruiken om goede grenzen af te dwingen, zodat je geen deurmat of doetje wordt wanneer anderen je proberen te domineren of je veiligheid en welzijn bedreigen. Woede versterkt je energieveld en helpt je om je lichtveld uit te breiden als bescherming tegen negatieve invloeden.

  • Woede vecht tegen apathie Als we ons opwinden wanneer we geconfronteerd worden met omstandigheden die gewoonweg oneerlijk lijken, raakt onze woede ons diep en wijst ze ons op wat voor ons het belangrijkst is. Of het nu gaat om de honger in de wereld, het redden van walvissen of de noodzaak van een stopbord op een druk kruispunt in een buurt, een zaak heeft boze mensen nodig om haar te voeden. Een defaitistische, "het kan me niet schelen" houding zal de wereld niet veranderen. Hetzelfde geldt voor geloven dat alles verloopt zoals het zou moeten en apathisch achterover leunen in afwachting van het paradijs. De grootste verwezenlijkingen van deze wereld werden bereikt omdat iemand kwaad genoeg werd om aan te dringen op verandering. Dankzij een paar boze vrouwen, Elizabeth Cady Stanton en Lucretia Mott, kregen vrouwen bijvoorbeeld uiteindelijk stemrecht en kregen ze gelijkheid voor de wet.

  • Woede is een drijfveer voor persoonlijke verandering Als je er even bij stilstaat, is woede waarschijnlijk de grote drijfveer voor verandering in je leven geweest. Misschien heb je eindelijk een einde gemaakt aan een giftige relatie nadat je jarenlang iemand hebt getolereerd die je ontmoedigde of zelfs misbruikte. Waarschijnlijk was je boos op jezelf omdat je hun opmerkingen zo lang hebt verdragen, je aan hen vastklampte in de hoop dat ze zouden veranderen. Toen je het eindelijk zat was om je woede te laten zegevieren, gaf dat je de krachtige kracht van moed om er een eind aan te maken. Alleen als we kwaad genoeg worden

  • Een beetje boosheid is gezond van professor in de psychologie Jennifer Lerner van de Carnegie Mellon University toonde aan dat mensen die op stresssituaties reageerden met boosheid op korte termijn, een gevoel van controle en optimisme bezaten dat ontbrak bij degenen die met angst reageerden. Hoe meer angst individuen in de studie vertoonden in reactie op de stressoren, hoe hoger hun biologische reacties op stress. "Hoe meer woede en verontwaardiging mensen daarentegen vertoonden als reactie op dezelfde stressfactoren, hoe lager hun reacties waren," aldus Lerner. Bijna iedereen weet dat een kleine driftbui opwekkend en opluchtend kan zijn. Maar woede kan dodelijk zijn als het lang blijft sudderen en er geen stoom mag ontsnappen.

Het onderbewustzijn laat zien dat het gezonder is om woede te uiten dan om het op te kroppen. Veel dromers hebben gedroomd dat ze iemand met hun woede confronteerden en hem de waarheid vertelden, terwijl ze in het echte leven niet zo confronterend konden zijn. De functie van zo'n droom is om op een creatieve manier interne conflicten op te lossen op de best mogelijke manier - door het uiten van woede.

Andere artikelen over spiritualiteit door Ariadne Green