Opzoek naar spirituele verlichting?

De personages in je dromen

Nachtelijke dromen presenteren een scala aan karakters. Net als acteurs in een film zijn de personages in dromen ontwikkeld en weerspiegelen ze kwaliteiten en kenmerken die hen uniek en belangrijk maken voor de verhaallijn. Sommige zijn een afspiegeling van jezelf, andere zijn een afspiegeling van anderen in je omgeving en weer andere lijken vreemd, maar spelen toch een centrale rol. Delen van je persoonlijkheid kunnen naar voren komen - het kind, de volwassene, de wijze ik, de lafaard, de held, leden van je familie, een onzichtbare ik en een cast van personages die allemaal een rol spelen in het uitwerken van je worstelingen en zoektocht naar identiteit en zelfaanvaarding. De personages laten zien dat er verschillende delen van je persoonlijkheid zijn die expressie zoeken en aan je levensproblemen werken.

Elk personage in een droom is belangrijk, of het nu een schurk of een romantische partner is. In plaats van alle personages te zien als louter delen van je eigen persoonlijkheid, is een betere benadering om ze te beschouwen als boodschappers, reflecties of aanvullingen. Op deze manier kan een droom nauwkeuriger worden geïnterpreteerd.

Droomvrienden

Onze vrienden in het leven vullen vaak kwaliteiten aan die we missen. Ze kunnen eigenschappen bezitten die we moeten overnemen en ons eigen moeten maken. Ze kunnen ook ons leven binnenkomen om ons een weerspiegeling te geven van vroegere relaties met zus, broer, moeder of vader. Zij bieden ons niet alleen gezelschap, maar helpen ons ook psychologisch naar heelheid te groeien door de stukken van onszelf te weerspiegelen die nog moeten worden geïntegreerd. Zij kunnen, net als alle anderen in ons leven, beschouwd worden als leraren wier lessen kan openlijk of heimelijk zijn.

Onze dromen over vrienden weerspiegelen al deze rollen. Onze vrienden verschijnen in onze dromen soms als vertegenwoordigers van verschillende aspecten van onze persoonlijkheid, die attitudes en eigenschappen uitdrukken waarmee we ons ofwel overmatig identificeren of die we ontkennen. Bijvoorbeeld, een beste vriend die is meestal kortaf en eigenwijs kan weerspiegelen uw eigen eigen mening of ze goed te maken voor het feit dat je zelden uiten uw sympathieën en antipathieën. Door een mentale lijst te maken van de eigenschappen van een vriend kun je beter begrijpen welke houdingen en kwaliteiten hun karakter naar jou terugkaatst.

Soms gaan dromen over onze vrienden en niet over onszelf, en onthullen ze het innerlijke leven van iemand met wie we een hechte band hebben gekregen. In dit geval hebben we een venster open in hun ziel en kunnen we hen helpen met de informatie die we in onze dromen ontvangen.

Onzichtbare partners

Dromers melden vaak dat ze met een persoon zijn die ze niet kunnen zien, een illusoir of onzichtbaar spookachtig individu dat naast hen staat of zit in de droom. Onzichtbare partners vertegenwoordigen meestal je intuïtieve kant, het deel dat helderziende signalen om je heen oppikt. Of ze kunnen een geheime kant van je persoonlijkheid vertegenwoordigen die je zelden aan anderen of zelfs aan jezelf laat zien. Ze spelen meestal de rol van gids in de droom.

Familieleden

Familieleden zijn onze nauwste relaties en zijn het onderwerp van veel van onze dromen. In veel dromen bent u getuige van uw interacties met hen op een manier die het best de houding beschrijft die zij uitdragen, de conflicten die u met hen uitspeelt, of de gevoelens die je voor elkaar hebt. Dromen over familieleden onthullen ook de emotionele bolwerken die uw houding en eigenwaarde beïnvloeden.

Als u bijvoorbeeld in een droom nog bij uw vader woont of hem uw auto laat besturen, geeft uw droom uiting aan de krachtige invloed die hij heeft op uw psyche en levenskeuzes. De vader vertegenwoordigt de patriarchale waarden en bepaalt een manier van naar buiten treden in de wereld op het gebied van persoonlijke prestaties. De moeder vertegenwoordigt de verzorgende stijl en emotionele neigingen die je van je moeder hebt overgenomen. Uw nachtelijke dromen zullen onthullen hoe hun patronen nog steeds uw keuzes en gevoelens beïnvloeden.

Zussen en broers delen een familiegeschiedenis. In dromen geven ze aan hoe u met disfunctioneren in uw familiesysteem bent omgegaan. Dromen waarin u met uw broers en zussen bent, geven meestal aan dat u werkt aan emotionele wonden die overgebleven zijn uit uw jeugd. Ze verwijzen ook naar de hechte band die u hebt gevormd door uw gemeenschappelijke ervaringen.

Villains

Villains zoals een gewapende schutter, overvaller, piraat, tiran, de duivel of de engel des doods wijzen op uw angsten. In de droomtheorie worden ze aangeduid als de "Schaduw", een onderdrukte of ontkende kracht in het onderbewustzijn die je welzijn bedreigt. Net als de Grinch (die Kerstmis heeft gestolen) of de Boze Heks van het Westen, kan de schaduw wijzen op de macht van het kwaad, die moet worden geconfronteerd en uitgedaagd om je onschuld terug te winnen en vervulling te omarmen. Een droom waarin u wordt achtervolgd door een moordenaar, bijvoorbeeld, kan een diepe angst voor agressie die, indien niet ontmaskerd, je ego kan verzwakken.

Romantische partners

Een mysterieuze vreemdeling die je omhelst met een kus en je hart verovert is het minnaar archetype. De minnaar is een samenstelling van de kwaliteiten en eigenschappen van een aanvulling en is de weerspiegeling van je mannelijke kant (als je een vrouw bent) of je vrouwelijke kant (als je een man bent). Het archetype bezit de kracht van de eenheid in je ziel en verschijnt in een droom wanneer je leert om het mannelijke (creatieve intelligentie) in evenwicht te brengen met het vrouwelijke (emotionele intelligentie). Een romantische partner kan ook in een droom verschijnen om te wijzen op de behoefte van de dromer aan liefde en intimiteit.

Minder belangrijke karakters

Minder belangrijke karakters kunnen, ondanks hun cameo-optredens in een droom, een grote boodschap brengen. Hun boodschap kan worden overgebracht door middel van een of andere actie of handeling in de droom. Hun houding en identiteit kunnen worden weergegeven door de kleding die ze dragen, een voorwerp dat ze vasthouden, of door het gedrag dat ze vertonen. Bijvoorbeeld, de Victoriaanse kleding van een personage kan suggereren dat hij of zij verouderde waarden uitdraagt die seksuele expressie onderdrukken. Of als een boodschapper in een droom verschijnt in legerpak, kan hij zijn aangekomen om de dromer te werven voor een sociale actie, zoals het bevorderen van vrede. Veel van de minder belangrijke personages in dromen zijn in werkelijkheid archetypen, ingeprente kenmerken die inherente psychologische eigenschappen overbrengen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk personage in een droom belangrijk is voor de boodschap van de droom. Daarom is het identificeren van de karaktereigenschappen van elk personage, de rol en invloed in de droom is van cruciaal belang voor de interpretatie van de droom.

Andere artikelen over spiritualiteit door Ariadne Green