Opzoek naar spirituele verlichting?

Heilige momenten vinden in de natuur

We leven in onzekere tijden en terwijl je sociale afstand moet respecteren, kan even de natuur in gaan je op je gemak stellen, je ziel voeden, je bewustzijn verruimen, en je helpen te komen terwijl je thuiswerkt. Momenten waarin je omringd wordt door de schoonheid van de natuur zijn heilige momenten - momenten die we nu meer dan ooit kunnen waarderen. Of het nu gaat om een tocht door de wildernis, een bos waar de zon door de bomen wordt gefilterd, een woestijn van rood gesteente of het landschap van een afgelegen oceaanstrand, je wordt verwelkomd en ontwaakt tot iets buitengewoons, niet alleen tot dat wat voor je ligt, maar ook tot dat wat in je zit.

De wetenschap vertelt ons dat als je slimmer wilt worden, je in de natuur moet wandelen. De universiteit van Michigan, hoogleraar psychologie en neurowetenschappen, ontdekte dat de mentale prestaties van deelnemers die terugkeerden van een natuurwandeling met 20 procent verbeterden, maar dat dit niet het geval was wanneer ze terugkeerden van een stadswandeling. Terwijl de wetenschap gericht blijft op het onderzoeken van de mogelijkheden van de hersenen omwille van de productiviteit, leren mystici, sjamanen en dichters ons over de menselijke geest. Hun woorden over de natuur bieden ons een meer transcendente kijk op de relatie tussen onszelf en de natuur.

Naar aanleiding van de woorden van mystici, wier bewustzijn de heiligheid van de natuur heeft aangeraakt, volgen hier enkele praktijken om uw ervaring in de natuur werkelijk verhelderend te maken:

Afstemmen op de kracht van de natuur

"De natuur is mijn medicijn."

- Sara Moss-Wolfe

De natuur zendt energieën uit die het gewicht van de wereld van je schouders lijken te nemen en tegelijkertijd je bewustzijn versterken. De kracht van de natuur barst op creatieve wijze uit in kleuren en onzichtbare trillingen die je eerst wakker maken en vervolgens op subtiele wijze en in stappen je geest, lichaam en ziel weer in balans brengen. Wanneer je in de natuur zit of wandelt, acclimatiseer dan door de trillingen via je hart in te ademen - zie zelf hoeveel meer je je levend voelt!

Feest van de schoonheid

"In de natuur is niets perfect en alles is perfect. Bomen kunnen vervormd zijn, op vreemde manieren gebogen, en ze zijn nog steeds mooi."

- Alice Walker

De intrinsieke schoonheid van de natuur is zeker iets om je over te verbazen, in je op te nemen en te waarderen. Als je ogen wijder worden, nadat je de spinnenwebben hebt verwijderd die je zicht versperden, zie je dat kleuren intenser zijn en dat de symmetrie van landschappen duidelijker is. Waardering brengt je een nog krachtiger perspectief als je hart omarmt wat je ogen alleen maar kunnen zien. Oefen waardering door de bomen, elke bloem en elk grassprietje aan je voeten te zegenen en ze zullen nog meer van hun geheimen prijsgeven.

Laat je leiden door de elementen, de elementalen en de dieren

"Kijk diep in de natuur, en dan zul je alles beter begrijpen."

- Albert Einstein

Laat je tijdens je wandeling door het park niet leiden door je eigen pad te smeden of door een platgetreden pad te volgen, maar laat de ruisende wind of de roep van een vogel u in een andere richting leiden. De natuur zal je uitnodigen om haar mysteries te ontdekken op verborgen plaatsen waar je op iets zou kunnen stuiten dat de meesten niet zouden kunnen zien. Als je je wil overgeeft aan de roep van de natuur, wordt de natuurlijke wereld je gids, verzorger en leraar.

Communiceer met de geesten

"Eén aanraking van de natuur maakt de hele wereld verwant. "

- William Shakespeare

Inheemse Amerikanen geloven dat de rotsen, bomen en flora de geesten bevatten van voorouders en de "verwanten" die zij de dierlijke geesten noemen. Vanuit het perspectief van een sjamaan praten de rotsen, zingen de bomen en trekt de grond aan je voeten. Als je door een natuurreservaat wandelt, komen de geesten naar je toe om je te begroeten, je te leiden en je te leren over je zielsverbinding met de natuurlijke wereld. Als de sluier van je ogen is opgelicht, zie je misschien het gezicht van een oude voorouder dat in de bast van een boom lijkt te zijn uitgehouwen. Misschien vind je een rots in de vorm van een dier of een groter geologisch kenmerk dat lijkt op een dierlijke wachter die door de Schepper is geplaatst om toezicht te houden op de werking van de natuur. Ga onder zo'n boom of rotsformatie zitten, sluit je ogen en voel de geesten die je omringen. Ze zullen je nederig maken met een diep gevoel van eenheid en liefde.

Lees de tekens en herken metaforen

"Je zult in bossen iets meer vinden dan in boeken. Bomen en stenen zullen je dat leren wat je nooit van meesters kunt leren."

- St. Bernard

De antwoorden op de diepste vragen zijn te vinden in de metaforen van de natuur. Een boom met twee naar boven kronkelende stammen ziet jou en je geliefde in een innige omhelzing, een hartvormige rots doet je beseffen dat het de liefde is die alles bindt en een eekhoorn die eikels aan het verzamelen is, herinnert je er misschien aan dat je je eigen bronnen moet verzamelen. Meer dan alleen het product van je verbeelding, zijn dit metaforische synchroniciteiten die door je dromende geest in de ervaring zijn verweven. Je zult zien hoe jij en de natuur samen een ervaring van diepgaande betekenis creëren. Jij en de natuur zijn poëzie in beweging terwijl je je een weg baant om de boodschappen te verzamelen naar de diepere betekenis van je bestaan. Zoek naar tekens overal waar je loopt en denk na over de interpretatie tot de boodschap kristalhelder wordt.

Verzamel de geschenken

"Plezier wordt over de aarde verspreid in verdwaalde geschenken die kunnen worden opgeëist door wie ze zal vinden."

- William Wordsworth

Tijdens je wandeling kan de natuur je een geschenk geven. Een veer die van een flikker valt, een gladde kiezelsteen uit een beekje die perfect in de palm van je hand past, een gedraaide tak die je kunt gebruiken als wandelstok of als gebedsstok die je kunt versieren met veren en garen kan een van je meest heilige voorwerpen worden. Inheemse ouderen leren ons dat heilige voorwerpen de kracht en geest van de natuur in zich dragen. Zij verwijzen naar , stenen, klauwen, en stokken als medicijnvoorwerpen, waarvan sommige in een buidel worden meegedragen. Symbolisch gezien bindt het geschenk dat de natuur schenkt je hart aan je ervaring in de natuur en herinnert het je er altijd aan dat je voor altijd een stukje van het mysterie van de natuur in je draagt. Eer het.