Opzoek naar spirituele verlichting?

Dierlijke krachten in dromen

Inheemse culturen, zoals die van de Indianen, leren ons dat de dieren die op aarde rondlopen ons veel wijsheid te leren hebben. De Lakota-indianen verwijzen bijvoorbeeld naar de dieren in hun gebied als hun "verwanten". Voor hen is de relatie tussen de dieren familiaal, heilig en spiritueel belangrijk. De Hawaiianen verwijzen naar hun dierlijke bondgenoten als "aumakua" en hun kracht is beschermend. Zij geloven dat het dier de geest van een overleden familielid bezit en in een droom op bezoek kan komen en een leidende kracht kan worden in het leven van de persoon. Australische aboriginals beschouwen dieren als "verwanten" en sommige families nemen als achternaam de naam van het dier dat in hun streek leeft. Net als bij de oude Egyptenaren zijn dieren voor deze culturen doordrenkt met goddelijke kwaliteiten en bovennatuurlijke krachten. Zij beïnvloeden elk aspect van het leven en begeleiden het individu dat de dieren als zijn totem accepteert.

Voor de sjamanen van deze inheemse culturen zijn de dieren geestenhelpers die hun reizen begeleiden terwijl zij in trance-toestand zijn. Een dier kan voor het eerst in een droom aan de sjamaan verschijnen en hem roepen om zijn spirituele kracht en doel als genezer. Het dier geeft de sjamaan buitenwereldse visioenen en helende kracht.

Zowat iedereen heeft wel eens een dierlijke krachtdroom gehad. Vanuit sjamanistisch perspectief wordt de dromer, wanneer dieren in een droom tevoorschijn komen, ingewijd en wordt hij geacht de eigenschappen en de spirituele kracht van het dier te accepteren. Als het niet wordt bestreden of weggejaagd, zal het dier zijn wijsheid lenen als "medicijn" voor de ziel, bovennatuurlijke kracht voor genezing, en instinctieve eigenschappen om de persoonlijkheid van de dromer te versterken. Of het nu de genezing is De energie van een slang of de trots en het vertrouwen van een leeuw, elk bezit een buitengewone kracht die de dromer verbindt met verborgen mogelijkheden die hij in zich draagt.

Sommige droomanalisten interpreteren dieren in dromen symbolisch en schrijven ze zelfs negatieve eigenschappen toe. Zij beschouwen dieren als een afspiegeling van lagere driften, waar de mens dankzij zijn intellect bovenuit zou moeten stijgen. Deze opvatting scheidt de mens van de mysteries van de natuur en ontkent de kracht en mogelijkheden die beschikbaar zijn bij het aanvaarden van een meer sjamanistische opvatting waarin dieren geestenhelpers vertegenwoordigen.

De volgende twaalf dierentotems komen, als archetypen, het meest voor in dromen. Als een van deze dieren je in een droom heeft bezocht, is het waarschijnlijk dat het een van je dierentotems is.

Beer

Voor Indianen is de beer de totem van een genezer. De beer geeft je de kracht om jezelf te helen, maar ook anderen die jouw speciale gaven als heler nodig hebben. De moederlijke kwaliteiten van de beer voedt de groei, troost, en zorgt voor de speciale behoeften van anderen. Weglopen voor een beer in je droom, kan erop wijzen dat je je spirituele kracht uit de weg gaat en van je pad als genezer afdwaalt. Het kan ook aangeven dat je bang bent om bemoederd te worden.

Kraai

Kraaien vormen soms zwermen van miljoenen, maar worden meestal gezien in paren of in kleine groepen. Degenen met kraai als totem worden geleid door hun intuïtie, een gevoel van doel en een toewijding om anderen te leiden. Net als kraai, ben jij een gids. De nieuwsgierige aard van de kraai herinnert je eraan om naar tekens te zoeken, hun betekenis te ontcijferen en wat je hebt geleerd te delen met degenen die naar u kijken voor wijsheid en advies. In een droom kan een kraai luidkeels kraaien om u wakker te maken voor nieuwe kansen die in het verschiet liggen.

Dolfijn

In het wild vertonen dolfijnen een speelse geest en staan ze erom bekend zwemmers op te roepen om mee te doen met het plezier. Bij hen draait alles om synergie en het delen van goede energie met de mensen om je heen. Ze bezitten een superintelligentie en communiceren telepathisch op grote afstand, wat aantoont dat wij ook een hogere intelligentie hebben met mogelijkheden die meestal onbenut blijven. Als medicijn geeft de dolfijn de behoefte aan een vreugdevolle houding aan. In dromen wijst de verschijning van dolfijnen gewoonlijk op kinderlijke uitbundigheid en de behoefte om te spelen en plezier te hebben. Het kan ook wijzen op verbinding en synergie met anderen door een band van gemeenschappelijkheid.

Eagle

Voor Indianen is de adelaar de boodschapper van de Grote Geest. Adelaarsveren worden gebruikt om spirituele kracht op te roepen tijdens ceremonies en om de stam te zegenen. Als je totem, roept de adelaar je op om een spiritueel leven te leiden en om je spirituele kracht te gebruiken om licht te brengen aan de mensen om je heen. In dromen kan de adelaar je uit het alledaagse halen en je naar buitenaardse dimensies brengen waar je een hogere energiefrequentie kunt aanraken. De verschijning van adelaar kan ook suggereren dat je perspectief moet krijgen door boven je problemen uit te stijgen om meer inzicht te krijgen.

Havik

Havik zweeft op stromen lucht, het element dat geassocieerd wordt met gedachten en communicatie. Als havik je totem is, ben je communicatief, mentaal scherp en een brenger van hoop en goed nieuws. Als medicijn geeft havik je een vooruitziende blik. De verschijning van een havik in een droom kan je een boodschap van boven brengen of kan aangeven dat iemand van veraf contact met je probeert te zoeken. Verwacht een boodschap. Haviken staan ook bekend om hun scherpe zicht, waarmee ze prooien op een afstand kunnen zien. Het kan in een droom arriveren om je eraan te herinneren dat je op zoek moet gaan naar mogelijkheden die buiten je bereik lijken te liggen, om je erop te wijzen dat er meer lonende ervaringen in het verschiet liggen.

Paard

In het wild lopen paarden vrij rond en bewegen ze zich snel in een kudde. Ze zijn uitgerust met een intelligentie die we "paardengevoel" noemen. Als totem geeft paard aan dat je een vrije geest bent in hart en nieren, eigenzinnig, zeker van je zaak en dat je veel uithoudingsvermogen hebt voor de reis die voor je ligt. Je intelligentie leidt je en je hebt een groot gezond verstand. Als medicijn brengt paard u extra energie, "paardenkracht", om dingen in uw leven in beweging te krijgen. In een droom kan het paard alleen of met een ruiter aankomen om je vooruit te helpen en je doelen te bereiken.

Leeuw

Afrikaanse leeuwen leven in een familiesysteem dat bekend staat als een "troep", wat een aanwijzing geeft voor hun kracht als totem. Als leeuw over je heerst, ben je betrouwbaar, vereerd, eervol en begiftigd met een gevoel van trots. Als medicijn leert de leeuw u van uzelf te houden boven alle anderen en zal in een droom verschijnen om er nadrukkelijk op aan te dringen dat u dat doet. Leeuw in een droom kan ook suggereren dat u moed moet verzamelen als u bang bent om een uitdaging aan te gaan. Het vraagt u om de koning of koningin te worden die u bent.

Raccoon

Als wasbeer uw totem is, bent u vindingrijk, altijd druk, gewetensvol en familiegericht. Je weet wat er nodig is om de eindjes aan elkaar te knopen en hoe je kunt floreren. Wasberen doen alles om hun gezin te voeden en onderdak te verschaffen. Ze zijn de gemaskerde bandieten van de dierenstam, bereid om te stelen als het nodig is. In dromen, een Wasbeer kan wijzen op je ondeugende aard of op de noodzaak om oplossingen te vinden voor zeer reële economische druk.

Slang

Als totem zijn niet alle slangen hetzelfde. Elke soort heeft een speciaal medicijn en een speciale kracht. Ratelslangen waarschuwen bijvoorbeeld, cobra's worden geassocieerd met alchemie en magie en pythons brengen creatieve mogelijkheden in je leven. In het algemeen, als slang je totem is, leert het je over de kundalini (seksuele) energie die opstijgt en je chakra's en spirituele centra activeert. Deze kracht is genezend. In een droom glijdt de slang langs je heen om je wakker te maken voor de schoonheid van je seksualiteit. Hij kan je ook wijzen op het gebruik van je creatieve talenten als kunstenaar of leren hoe je energie kunt verplaatsen door middel van dans.

Tijger

Of het nu een Siberische of een Bengaalse tijger is, elke tijger heeft zijn unieke markeringen. Als tijger je totem is, heb je het kenmerk van een sterke leider en leraar. Je bent koninklijk, trots, wilskrachtig en zelfverzekerd. Als medicijn dringt de tijger erop aan dat u voor uzelf en anderen opkomt, in het middelpunt van de belangstelling staat, zelfs als u liever op de achterste rij in het publiek zou zitten, en uw autoriteit gebruikt om de mensen om u heen te beïnvloeden. In een droom kan de tijger verschijnen wanneer u de kracht en vastberadenheid nodig hebt om iets belangrijks aan anderen bij te dragen.

Walvis

Walvissen, zoals de bultruggen, navigeren met geluid en roepen naar elkaar vanuit de diepte van de oceaan. Ze maken prachtige muziek. Als totem herinnert de walvis je aan je eigen muzikale talenten en vraagt je om je muzikaliteit de wereld in te brengen. Als medicijn wijst de walvis je op de helende kracht van geluid, stemt je hart af en brengt je chakra's in balans. Walvissen worden beschouwd als de oude archiefbewaarders van een erfenis van de sterren. Daarom kan walvis u wijzen op astrologie om uw lot in kaart te brengen. In een droom kan een groep walvissen je oproepen om met hen mee te zwemmen en in de diepten van je onderbewustzijn te duiken om te ontdekken welke verborgen schatten of gaven je bezit die onder de oppervlakte liggen.

Andere artikelen over spiritualiteit door Ariadne Green