Benieuwd naar wat de kaarten over u zeggen?

De vijf van pentakels tarotkaart

De Vijf van Pentakels is een Tarotkaart die verschijnt wanneer de economische tijden slecht worden. Het verschijnt wanneer we het vertrouwen verliezen in een relatie, een instelling of gewoon in onszelf. Het is een kaart die ons gebrek aan vertrouwen in moeilijke tijden illustreert.

De kaart toont een winters tafereel waarin een prachtig glas-in-loodraam wordt afgebeeld naast twee paupers die door de sneeuw van een koude, donkere nacht sjokken. De een loopt op krukken, met een belletje om zijn nek. De ander heeft een sjaal over haar hoofd, blote voeten half begraven in de sneeuwbank. De zwarte muur achter hen bevat een kleurrijk glas-in-loodraam. Een groep gele cirkels met sterren erin getekend is het opvallende kenmerk van dit raam. Deze cirkels worden pentakels genoemd en vier ervan zijn gelijkmatig op elkaar gestapeld en ondersteunen een vijfde. Daarboven staat het Romeinse cijfer V (voor vijf). Er is wat kleurrijk gebladerte afgebeeld in het glas-in-lood dat het decor des te feestelijker maakt.

De kaart wordt vaak verondersteld een slecht voorteken te zijn wanneer deze in een lezing verschijnt. Maar het Tarot deck is subtieler dan goed en slecht. De betekenis van de kaart kan drastisch veranderen, afhankelijk van waar hij in een Tarot-lezing terechtkomt. De andere kaarten eromheen hebben ook een grote invloed op de Vijf van Pentakels. Lees meer over plaatsing en combinaties die deze intense Tarotkaart tot leven laten komen!

Betekenis in Verleden, Heden en Toekomstige Posities

Als de Vijf van Pentakels in het verleden deel van een Tarotkaart spreiding verschijnt, geeft dit aan dat een hopeloze periode van je leven in het verleden lag. Dit is een goede plaats om deze kaart te hebben. Je kunt leren over hoe het verliezen van je geloof in het verleden de hoofdoorzaak kan zijn van hoe je tot een huidig dilemma bent gekomen. Je kunt ook de hoop die je nu in het leven hebt beter afwegen tegen de hopeloosheid uit het verleden.

Wanneer de Vijf van Pentakels in het huidige deel van een Tarotkaartenspreiding verschijnt, vertelt dit je dat je niet kijkt naar een grote kans die zich recht voor je bevindt. Vaak verschijnt deze kaart in het heden als een gulle en liefdevolle man je laat weten dat hij je graag in zijn leven zou willen hebben en jij hem negeert omdat je een loser volgt die een doodlopende affaire heeft. Deze kaart spoort je aan om vertrouwen te hebben en iets in je leven te zien dat recht voor je is en dat kan leiden tot een veel gelukkiger situatie dan die waarin je nu verwikkeld bent.

Dit is een waarschuwing van het Tarot deck om het vertrouwen niet te verliezen. De toekomst zal je uitdagen als de Vijf van Pentakels in je toekomstige positie. Maar je kunt nu solide keuzes maken om aan de andere kant van dat gebrandschilderde raam te staan. De Vijf van Pentakels herinnert ons eraan dat het leven een feestmaal is en dat de meeste arme dwazen uitgehongerd zijn. Omarm het warme, vreugdevolle licht dat zich aan de andere kant van het raam in de Vijf van Pentakels bevindt. De wetenschap dat de tijden moeilijk kunnen zijn is geen reden om op te geven, in feite kun je er juist aan werken om het vreugdevolle licht te creëren dat in het glas-in-lood raam van de kaart wordt afgebeeld. Deze kaart laat je weten dat het tijd is om je leven te leven in plaats van er gewoon doorheen te ploeteren.

Kaartcombinaties

Alle kaarten met nummer 5 in het Tarot Deck zijn een echo van de kaart #5 van de Tarot: De hiërofant. Dit is de kaart van de gevestigde orde en onze naleving van het sociaal contract. Elke kaart met nummer 5 is ook een echo van de schaduwkaart van de Hierophant, Tarotkaart #15: De Duivel Tarotkaart. Dit is de kaart van het opgeven van alle principes in het nastreven van plezier, van het vasthouden aan je eigen egoïsme zo diep dat je een slaaf wordt van het verlangen zelf. Alle Pentakelkaarten hebben te maken met de energie rond de materiële wereld, een energie die het meest tot uitdrukking komt in de vorm van geld. En dus vraagt de Vijf van Pentakels kaart of je je eigen egoïstische bezigheden wilt volgen en de grote premie wilt negeren die wacht op degenen die met elkaar omgaan als onderdeel van de burgermaatschappij.

Als de Vijf van Pentakels verschijnt in een lezing met veel andere Pentakelkaarten, dan is de kwestie zeker geld en de vervreemdende kracht ervan. Misschien zit je in een sociaal kliekje met een paar vrouwen die het economisch beter hebben dan jij en voel je je hier slecht over.

Als de Vijf van Pentakels verschijnt in een lezing met veel Zwaardkaarten, heeft je vervreemding boze woorden en contractuele onderdrukking als kern. Misschien ben je onlangs na een ruzie of onenigheid uit een vriendenkring verstoten.

Als de Vijf van Pentakels vergezeld gaat van veel kaarten uit de Cups-kleur, zijn emoties de reden dat je in een staat van vervreemding verkeert. Dit gaat vaak gepaard met situaties waarin een vrouw op zichzelf is gaan wonen uit wrok jegens de mensen die van haar houden. Hoe duidelijk het ook is dat de liefde van de wereld thuis op haar wacht, ze stort zich in verslavingen, slechte relaties en armoede omdat ze "het hen wil laten zien."

Enkele van de Grote Arcana kaarten van het Tarot deck combineren op merkwaardige manieren met de Vijf van Pentakels. De "slechte De verslaving van de jongen wordt vooral versterkt wanneer deze kaart wordt gekoppeld aan De keizer of De dwaas. Wanneer gekoppeld aan De Toren, stelt de Vijf van Pentakels u gerust dat u het slachtoffer bent van omstandigheden, van krachten van buitenaf, en dat uw geloof in uzelf het meest trieste slachtoffer bent in de recente omwentelingen in uw leven. In combinatie met het Rad van Fortuin zit je waarschijnlijk midden in het nemen van een grote gok en verlies je het vertrouwen in je weddenschap. Een kaart die combineert met de Vijf van Pentakels op een manier die solide en permanent is, is de Gerechtigheidskaart. De Gerechtigheidskaart geeft aan dat er een kruispunt is bereikt en dat er geen weg meer terug is. De teerling is geworpen. Wanneer Gerechtigheid paart met de Vijf van Pentakels word je geconfronteerd met het kiezen of verwerpen van hoop. Onmiddellijk na een Tarot lezing met de combinatie van deze twee kaarten zullen de beslissingen die je neemt en de acties die je onderneemt van bijzonder belang zijn op de korte en lange termijn.

Andere artikelen over Tarotkaarten in het pak van Pentakels