Informatie nodig of uw partner of relatie?

Heb je een gezonde relatie?

Mijn dochter belt me kort na middernacht. "Ik ben precies op dit moment geboren", zegt ze. Ik wens haar een gelukkige verjaardag en herinner haar er dan aan dat ze een uur voor haar eigenlijke geboortetijd zit. "Ik was van plan je 's morgens te bellen, liefje... technisch gezien heb je nog een uur te gaan," grap ik. Maar ze wil er niets van weten.

Zich veel ouder voelend dan haar jonge jaren en op haar verjaardag vergeten door de man met wie ze dacht te gaan trouwen, onthult mijn dochter enkele van de problemen waarmee ze in haar relatie worstelt. Ze beschrijft het egoïsme van haar verloofde, zijn gebrek aan communicatie, motivatie en inzet voor wat dan ook, laat staan voor hun relatie. "Ik heb het gevoel dat ik al het werk moet doen," snikt ze.

Dus stel ik mijn dochter de grote vraag: "Als je ongelukkig bent, waarom blijf je dan in de relatie?" "Omdat ik van hem hou." "Oké... wat maakt dat je denkt dat het liefde is?" Mijn dochter is even stil en ratelt dan een lijst met redenen af die beginnen met: "Hij doet dit voor mij, hij geeft me het gevoel ... en ik weet niet wie ik ben of waar ik zou zijn zonder hem."

Ik wijs mijn dochter er voorzichtig op dat haar antwoorden gevoelens van ontoereikendheid beschrijven. Op de een of andere manier heeft deze lieve jonge vrouw zichzelf ervan overtuigd dat ze deze man nodig heeft om haar bestaan te valideren. "In wezen," vertel ik haar, "zeg je dat je er niet toe doet tenzij je bij hem bent... en dat is geen liefde."

Ongelukkigerwijs heeft mijn Dochter's ervaring is enigszins typerend voor veel ongezonde relaties waarin een of beide partners samen zijn op een "behoefte"-basis. Of je nu een relatie zoekt of al een relatie hebt, als er nog steeds persoonlijke problemen zijn die niet zijn geïdentificeerd en opgelost, kun je niet verwachten dat je een gezonde en volledig functionele relatie aangaat of behoudt.

Veel relaties zijn disfunctioneel omdat één of beide partners nog steeds werken vanuit oude programmeringen, of "oude banden" die in hun hoofd spelen. Deze banden zijn overgebleven problemen die we met ons meedragen uit eerdere relaties. Sommige hebben we zelfs nog uit onze kindertijd. Het maakt niet uit hoeveel relaties je aangaat, zolang we die oude tapes behouden, zal het thema hetzelfde blijven; of het nu onzekerheid is, de behoefte aan bevestiging, een gebrek aan eigenwaarde of een andere kwestie. Tenzij de tapes permanent worden weggegooid, zullen we hetzelfde type persoon in ons leven blijven aantrekken en in hetzelfde type relatie terechtkomen.

Voor degenen onder u die zich in een niet-functionerende relatie bevinden of die nog bezig zijn met het identificeren en helen van hun eigen problemen uit het verleden, volgen hier enkele voorbeelden van oude programmeringen/tapes.

 • Het gevoel dat je het niet waard bent om geliefd te worden zoals je bent, met al je fouten.
 • Het geloof dat je genoegen moet nemen met minder of dat je moet eindigen
 • Het verlangen om de relatie of de persoon met wie je een relatie hebt te "repareren".
 • Het gevoel dat als je maar een beetje meer je best doet, je partner meer van je zal houden.
 • Het gevoel dat je voorzichtig moet zijn met wat je zegt en doet - het gevoel dat je op eierschalen loopt.
 • Verwacht dat de relatie zal mislukken, dus in plaats van degene te zijn die overblijft, jaag je je partner onbewust weg.
 • Bang zijn om in de steek gelaten te worden.
 • Voel je je onzeker en heb je een gebrek aan eigenwaarde.
 • Een relatie nodig hebben om zich gevalideerd of compleet te voelen.
 • Onjuiste inschatting van je potentieel en niet weten wie je bent en wat je nodig hebt.
 • Het gevoel dat jij de enige bent die zich inspant om de relatie te laten slagen.
 • Gebrek aan vertrouwen - wantrouwen in het gedrag van je partner zonder duidelijke reden.

Dit is een korte lijst die waarschijnlijk nog aangevuld kan worden, maar het kan dienen als een begin om te identificeren welke banden er in je hoofd geprogrammeerd zijn. Je kunt ze uit je leven bannen en plaats maken voor "nieuwe banden" die geluk en welzijn bevorderen.

Gerelateerde artikelen