Informatie nodig of uw partner of relatie?

Samenwonen vs huwelijk: tips voor als je meer wilt

Het leven met iemand is alsof je maar de helft van een koekje aangeboden krijgt terwijl je alles wilt - je eetlust hunkert naar het hele koekje, dus je voelt je niet helemaal voldaan. Je mag dan wel een vaste relatie hebben, maar het feit dat een van jullie er zonder veel ophef mee kan kappen (de emoties buiten beschouwing gelaten, natuurlijk), geeft een onstabiel gevoel. Wanneer je hetzelfde huishouden deelt zonder het huwelijkscontract, kan het zijn dat je dingen tolereert die je misschien niet zou doen als het "voor altijd en eeuwig" was.

Hoe je jezelf ook rechtvaardigt om niet getrouwd te zijn - het is gewoon te ingewikkeld, het is het niet waard, we hebben het goed zoals het is - het zijn slechts uitvluchten. Onder deze redenering zit een grote angst dat de relatie op elk moment kan instorten.

Als je samenwoont met een "hardloper", is de angst dat de relatie zal instorten waarschijnlijk al doorgedrongen - hard! Het kan onmogelijk zijn om je partner te vertellen hoe je je voelt als je opmerkingen hoort als: "Ik hoef hier niet te zijn, hoor!" Dit kweekt alleen maar wantrouwen en een hele vloer van eierschalen om op te lopen.

Serieus, wie wil er nu op eierschalen lopen?

Hier zijn een paar tips om te proberen als je meer uit je relatie wilt halen:

  • Herinner je partner eraan dat Het is niet alleen een "huis" waar jullie samen in wonen, maar ook een "thuis."
  • Blijft u zich concentreren op wat u uiteindelijk wilt, namelijk getrouwd zijn.
  • Bespreek over het opstellen van een testament. Als er iets met u zou gebeuren, zou u willen dat uw dierbaren veilig zijn. Zorg ervoor dat uw partner er net zo over denkt.
  • Bepaal duidelijk dat versluierde bedreigingen uit den boze zijn! Het is niet eerlijk tegenover jou, het is niet eerlijk tegenover hem en het is niet eerlijk voor de relatie.

Alle relaties maken perioden van strijd door, waarin een beetje wordt geduwd en een beetje getrokken. Alle relaties zijn moeilijk in stand te houden als er sprake is van onderliggende onzekerheid en men het gevoel heeft dat het kleed elk moment onder zich vandaan getrokken kan worden. Let wel: als je partner je in de steek laat, zal dat gebeuren, of je nu wettelijk getrouwd bent of niet.

Het huwelijk is een zakelijk contract. Het is een stuk papier dat zorgt voor zekerheid, en een juiste verdeling van bezittingen. Zorg ervoor dat u dit echt wilt. Als jullie aan de andere kant van het hek staan, accepteer het dan en leef ermee, of zeg tegen je partner dat het gewoon niet goed genoeg voor je is. Realiseer je dat het moet zijn wat je wilt, en niet een ultimatum (als in "trouw met me of we stoppen ermee") alleen maar om je zin te krijgen. Soms is liefde alleen niet genoeg om een relatie in stand te houden.

Als je niet krijgt wat je wilt van het samenwonen met je partner zonder huwelijkscontract, is het aan jou om te beslissen of het dat waard is of niet. Over vijf of tien jaar kan uw partner u in de steek laten en dan bent u zo boos dat u al die jaren hebt "verspild" aan iets dat er niet is gekomen. Of je kan jezelf opgelucht voelen dat je niet met deze persoon getrouwd bent. Uiteindelijk is het jouw beslissing, dus schuif het niet op iemand anders af.

Andere artikelen van adviseur "Jane Wilcox"