Informatie nodig of uw partner of relatie?

Als de liefde toeslaat

De aanval. Die komt uit de diepte van de innerlijke pijn. Als we zoveel pijn hebben, hebben we een tunnelvisie. Het enige waar we ons op kunnen richten is de brandende pijn die van binnenuit opwelt. En als we de kans krijgen, kunnen we die pijn loslaten op degene van wie we houden.

In het heetst van een ruzie kunnen we in een tirade uitbarsten. Het kan een onschuldige aanleiding zijn voor een opmerking als: "Goed om te zien dat je aan je houding werkt". Plotseling ben je terug in de tijd, naar je kindertijd, toen je iets soortgelijks hoorde van een strenge ouder of leraar. Laat de aanval maar beginnen.

Mensen bellen me vaak op en zeggen: "Ik kan gewoon niet geloven hoe boos hij op me is geworden". Het moeilijke deel is om de beller te verzekeren dat het niet hun schuld was.

Als dit gedrag consistent en aanhoudend is, is er sprake van verbaal geweld en moet je plannen maken om de relatie te verlaten voordat het escaleert in een levensbedreigende situatie. Als u te maken hebt met incidentele uitbarstingen, vraag uzelf dan af of u bereid bent om uw partner lief te hebben gedurende de pijn en soms de persoon te zijn die het zwaar te verduren heeft, zonder dat het einde in zicht is.

Als u uzelf uit de situatie kunt halen en begrijpt dat u niet de oorzaak bent van de woede-uitbarstingen, dan is dat goed voor u! De meeste mensen kunnen de intensiteit van een verbale aanval niet verwerken zonder het persoonlijk op te vatten. De natuurlijke menselijke reactie is om in de tegenaanval te gaan, wat leidt tot schreeuwende salvo's totdat een van jullie in tranen uitbarst.

Na enige tijd uit elkaar te zijn geweest, verzoenen de twee zich. De tijd heeft de mist en de spinnenwebben doen optrekken, en jullie zien allebei dat jullie van elkaar houden. En zo begint een nieuwe cyclus in uw relatie.

Stoppen de cycli ooit? Hoe lang duurt het voordat die innerlijke pijn is gezuiverd? Dat hangt echt af van de oorzaak en hoe lang die al voortwoekert. Vaak sluimert onze pijn tot hij wordt opgewekt. Een goed voorbeeld hiervan is wanneer we een dierbare verliezen. We kunnen een tijdje rouwen, maar nooit volledig genezen en zonder het te beseffen, verplaatsen we onze overgebleven pijn naar andere, meer actuele problemen. Je partner, of zelfs een toevallige kennis, kan onschuldig iets tegen je zeggen dat je diep in je hart raakt en je gaat door het lint.

Het komt erop neer dat je moet begrijpen hoe en waarom je wordt getriggerd. Hetzelfde geldt voor je partner. Het is een oefening in bewustwording en het opmerken van de dingen die we moeten loslaten. Een gevoel voor humor helpt ook. Hoe meer je in staat bent om te anticiperen op een gevoelige snaar die wordt geraakt, hoe meer je in staat bent om gecentreerd te blijven wanneer je wordt aangevallen. Helaas reageren de meeste mensen zonder er bij na te denken. En we staan zeker niet lang genoeg stil om te vragen: "Wat bedoel je hier allemaal mee?"

Ik daag je uit om stil te staan en jezelf af te vragen: "Waarom heb ik zo gereageerd op een onschuldige vraag of actie?" Onderzoek je emoties en zoek de bron van je pijn. Als je die kunt lokaliseren, zul je jezelf beter begrijpen. Als je dat doet, ben je al op weg om die pijn te helen. Ja, soms is de onschuldige opmerking die je doet ontvlammen datgene dat je op een helende reis zet.

Andere artikelen van adviseur "Jane Wilcox"