Opzoek naar spirituele verlichting?

Is het juist om iets op te geven waar je van houdt?

Hier is een verrassende ontdekking - David Lynch en Donald Trump lijken meer op elkaar dan mensen denken. Om te beginnen is Lynch maar 6 maanden ouder dan Trump. Trump ging als tiener naar een militaire academie om discipline en structuur te leren, terwijl Lynch op 14-jarige leeftijd een Eagle Scout werd en JFK ontmoette. In het midden van de jaren 60 studeerde Lynch aan de Pennsylvania Academy of Fine Arts, terwijl Trump studeerde aan The Wharton School of Business in dezelfde staat. Geen van beide jongens hield zich bezig met de tegenculturele revolutie van de jaren '60. Dit komt niet als een verrassing als het om Trump gaat, maar volgens Lynch' beste vrienden hebben ze hem nooit een spijkerbroek zien dragen, laat staan stoned zien worden of ergens tegen protesteren. In diezelfde periode flirtte Trump met het idee om naar de filmschool te gaan, terwijl Lynch een beurs had bij PAFA om schilderijen te schilderen en eigenlijk niet geïnteresseerd was in het maken van films.

Beiden hebben ongelooflijke hoogtepunten beleefd. Trump heeft het stadsgezicht van Manhattan prachtig gerestaureerd en Lynch is, naast vele andere eerbewijzen, drie keer genomineerd voor Beste Regisseur bij de Academy Awards. Beide mannen hebben ook hun deel aan moeilijke tijden gehad. Halverwege de jaren 90 had Trump een schuld van 9,6 miljard dollar en moest hij alles op alles zetten om zijn zakenimperium te redden. Lynch werd van het podium gejouwd op het filmfestival van Cannes toen hij zijn première gaf. Beide mannen hebben toegegeven projecten te hebben aangenomen waarvan ze op dat moment wisten dat ze het niet moesten doen. Kun je je voorstellen wat voor soort gebouwen zouden worden gemaakt als Lynch de blauwdrukken opstelde en Trump ze liet neerzetten?

Dus wat heeft dit voor zin?

Als je alleen kijkt naar wat er aan de oppervlakte ligt, zie je twee heel verschillende mannen met unieke kapsels. Het is gemakkelijk om Trump af te schrijven als een soort bedrijfs-Godzilla die alleen maar monumenten voor zichzelf wil oprichten. Het is net zo makkelijk om Lynch af te schrijven als een soort solipsistische bohemien dingbat die ijdelheidsprojecten maakt zonder rekening te houden met de wensen en behoeften van het publiek. De waarheid is altijd gecompliceerder en veel vriendelijker dan de simplistische tweedimensionale indrukken die we ronddragen. Trump mag dan een zakenman zijn, maar er zit meer dan een vleugje kunstenaar in wat hij doet. Of hij nu een hotel restaureert, een wolkenkrabber neerzet, een ijsbaan in Central Park nieuw leven inblaast of golfterreinen aanlegt, hij wil persoonlijk dat deze dingen mooi zijn. Schoonheid trekt aan en mooie kunst is bestand tegen de tand des tijds.

Bij Lynch zit er meer dan een vleugje zakelijkheid in wat hij doet. Lynch heeft tv-commercials gemaakt voor Gucci, Calvin Klein, Armani, Adidas, Sony en Nissan. Met zulke klanten hoeft hij zich geen zorgen te maken over het aanvragen van een uitkering, wat men ook van zijn films vindt. Beide jongens hebben op de harde manier geleerd dat het belangrijk is om alleen betrokken te raken bij projecten waar je absoluut verliefd op bent. Als je verliefd bent op een project, en vervolgens houdt van wat je doet, is het makkelijk om jezelf erin te storten en iets te creëren dat de ziel bevalt. Trump heeft dingen gebouwd die geld hebben gekost, maar hij heeft er geen spijt van dat hij ze heeft gebouwd. Lynch heeft films gemaakt die geld hebben gekost en waarover critici hun ongenoegen hebben geuit, maar hij heeft er geen spijt van dat hij ze heeft gemaakt.

Er zijn genoeg mensen die alleen naar het eindresultaat kijken. Ze maken dingen waarvan ze denken dat ze commercieel zijn, maar het resultaat is gewoon saai. Zou je liever worden uitgejouwd op het meest prestigieuze filmfestival ter wereld - een festival dat je in het verleden tot god heeft uitgeroepen - of zou je liever een "veilige" film maken die mensen zullen bekijken en meteen weer vergeten? Bouw je liever een wolkenkrabber die misschien geen meerderheid haalt vanwege een economische ineenstorting, maar wel miljoenen mensen op straat aantrekt die zullen stoppen en vol ontzag zullen staren - of bouw je liever minder ambitieuze budgetbewuste bouwwerken die in het landschap verdwijnen? En denk hier eens over na - zowel de commerciële film als het commerciële gebouw maken niet gegarandeerd winst - deze ondernemingen kunnen beide in het rood eindigen.

Trump heeft toegegeven dat hij het door zijn liefde voor wat hij doet te druk had om zich te concentreren op zijn eerste twee huwelijken. Hij viert nu dat hij op 63-jarige leeftijd weer vader is met vrouw #3. Lynch trouwde in februari van dit jaar met zijn vierde vrouw. Ook hij heeft toegegeven dat het druk hebben met zijn projecten zijn relaties heeft beïnvloed. Als prestaties uit het verleden een indicatie zijn voor toekomstig gedrag, zullen deze twee mannen en alimentatie betalen in 2046 als ze beiden 100 zijn. Vrouwen zeggen vaak: "Hij is verliefd op zijn carrière." Is dat nou zo erg?

Er zijn een heleboel mannen die op relatiegebied net zo of veel erger zijn dan David Lynch en Donald Trump. En ook al hebben Lynch en Trump op sommige gebieden van hun persoonlijke leven gefaald, hun passie voor wat ze doen moet nog steeds worden nagevolgd. Behalve dat ze genieën zijn op hun gebied, hebben ze ook de reputatie aardige jongens en goede vaders te zijn. Ze houden van wat ze doen en hebben hun naam geschreven in de geschiedenis van de moderne cultuur.

Dus wat hebben David Lynch en Donald Trump met ons te maken?

()

Stel jezelf de vraag wat het is dat je graag doet? Het maakt niet echt uit wat het is. Bent u op een bepaald moment in uw leven gestopt met deze activiteit omdat uw familie en uw omgeving u vertelden dat het tijd was om volwassen en serieus te worden? Hoe gelukkig ben je nu? Houdt u van uw baan? De kans is 70% dat dat niet zo is. Ben je getrouwd met de persoon die je compleet maakt? De kans is 50% dat je gaat scheiden. Zelfs als je je baan haat en je uiteindelijk gaat scheiden, zijn er waarschijnlijk kinderen in je leven terwijl je dit leest. Oké, eerlijk genoeg, je hebt verantwoordelijkheden en het is te prijzen dat je die vervult, maar op een dag zullen die kinderen opgroeien en verhuizen, of op zijn minst een leeftijd bereiken waarop ze zichzelf kunnen voeden en hun eigen was kunnen doen (als je ze een harde schop onder hun kont geeft).

Wat is de volgende stap voor u? Wat is het volgende belangrijke punt op uw checklist als het gaat om uw algehele levensplan? Staat er een lege plek op uw checklist? Zo ja, dan is dit misschien het punt waarop u het stof moet wegblazen van dat scenario of die roman die u op zolder hebt begraven. Dit is misschien het moment om een ezel, wat doeken, penselen en verf te pakken en die verwaarloosde beelden te maken die je ziel al tientallen jaren beroeren. Het is misschien een goed moment om terug naar school te gaan en je op te geven voor dat beroep dat je altijd gefascineerd heeft. Misschien is het tijd om een ondernemingsplan op te stellen en het kapitaal bijeen te sprokkelen om die winkel te openen die je altijd al wilde. Wat het ook is waar je van houdt, het is nu tijd om erover na te denken om er weer mee aan de slag te gaan.

Zowel Lynch als Trump kunnen nu stoppen met waar ze mee bezig zijn en zich nooit meer zorgen maken over geld, maar ze weten allebei dat dat het psychologische equivalent is van zelfmoord plegen. Beide mannen zullen je vertellen dat ze, zelfs als ze er in de jaren zeventig niet in waren geslaagd om van de grond te komen, zouden zijn blijven doen wat ze het liefste doen, ongeacht het geld dat ze er onderweg aan overhielden. Voor hen is het "het doen, niet het krijgen" dat hun leven drijft en bepaalt. Het wordt tijd dat u zelf ook een beetje gaat doen.

Of veel!

Andere artikelen over spiritualiteit en relaties

Andere artikelen van adviseur "Marshall Delaware"