Opzoek naar spirituele verlichting?

De kosten van het behoud van uw imago

Stel je voor dat je een uitkering hebt. Elke week koopt u een lot van één dollar. Elke week vermeldt u in uw boekhouding dat u voor elk gekocht lot de loterijprijs van die week hebt gewonnen.

Aan het eind van het jaar bedraagt uw inkomen volgens uw balans volgens dit systeem ongeveer een half miljard dollar. Stelt u zich nu eens voor dat de belastingdienst u bij uw belastingaangifte feliciteert in plaats van u te wijzen op uw fout of krankzinnigheid.

Stelt u zich vervolgens eens voor dat tienduizenden mensen u betalen om loten voor hen te kopen omdat ze denken dat u de gouden greep heeft. Klinkt dat gek?

Een versie van dit onwaarschijnlijke scenario heeft zich in de echte wereld afgespeeld, namelijk bij Enron Corporation.

U vraagt zich waarschijnlijk af wat u gemeen heeft met een groot bedrijf dat het middelpunt was van een enorm schandaal.

Enron, een bedrijf dat aardgas kocht en verkocht en in elektriciteit investeerde, had een CEO die zogeheten "mark to market accounting" toepaste. Dit komt erop neer dat geprojecteerde toekomstige winsten in de boeken worden opgenomen als daadwerkelijke contante activa op het moment dat een deal wordt gesloten. Als we bovenstaand loterijvoorbeeld gebruiken: als je een lot koopt voor een dollar en de prijs is 7,5 miljoen dollar, dan zou je die 7,5 miljoen opnemen als je liquide middelen nog voordat de lotnummers zijn afgeroepen.

Enron bleef mark to market accounting gebruiken en meldde dat het geld verdiende, dat het investeerde in winnende projecten en dat het klaar was om nog meer lucratieve deals te sluiten. Het leek financieel geweldig te gaan en meer investeerders aan te trekken.

In werkelijkheid was het allemaal een fata morgana en had Enron helemaal geen geld. In feite had Enron een schuld van miljarden dollars en waren de projecten waarin werd geïnvesteerd niet succesvol. Maar hoewel Enron geld verloor, boekte het bedrijf enorme winsten die er niet waren, en verborgen ze hun schulden door ze niet op de lijst te zetten.

Eindelijk waren leugens en bedrog niet genoeg om de illusie van welvaart in stand te houden en het bedrijf stortte in. Maar niet voordat de hogere rangen hun aandelenopties hadden verzilverd terwijl ze nog steeds beleggers bedrogen en tegen de werknemers logen die hun baan en pensioen verloren toen het schandaal aan het licht kwam.

De CEO werd veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf wegens fraude. De oprichter stierf aan een hartaanval nadat hij schuldig was bevonden aan fraude. Een andere hooggeplaatste werknemer ging naar de gevangenis en een ander pleegde zelfmoord.

Dus wat heeft dit trieste verhaal met ons te maken?

Het imago van welvaart en succes is niet alleen een drijfveer voor grote bedrijven. Ook individuen worden steeds meer onder druk gezet om de waarheid te manipuleren en hun financiën te manipuleren om een beeld van succes te creëren in een cultuur die zoveel waarde hecht aan rijkdom en uiterlijk vertoon.

Stop en stel jezelf de volgende vragen:

 • Moet ik echt al mijn creditcards gebruiken om een designer garderobe voor op het werk aan te schaffen?
 • Moet ik me nog dieper in de schulden steken voor een luxe of sportief uitziende auto?
 • Moet ik een ongedekte hypotheek nemen om een zo goed mogelijk huis te kunnen kopen, ook al heb ik misschien moeite om de betalingen te doen?
 • Moet ik overdrijven in de sportschool en een dieet volgen dat de gemiddelde anorexia nerveus zou maken?
 • Moet ik meer geld lenen voor een cosmetische ingreep?
 • Moet ik doorgaan met het onderhouden van valse relaties met mensen omdat ik de illusie wil wekken dat ik opwindender of welvarender ben, ten koste van het aangaan van echte vriendschappen?
 • Moet ik leugen na leugen blijven vertellen terwijl ik bid dat mijn echte ik en mijn leven niet ontdekt?

De stress van het in stand houden van een valse realiteit en de angst dat onze misleidingen aan het licht komen, drijven ons ertoe meer leugens te creëren en meer geld uit te geven om als winnaar te kunnen blijven worden gezien.

Stel uzelf nog eens de volgende vraag:

 • Hoe lang kan ik me blijven voordoen als iets dat ik niet ben?

Iedereen blijft zich bezighouden met deze gevaarlijke poppenkast omdat ze in de misvatting vervallen dat er geen weg terug is naar een eerlijke stabiliteit. Dat is niet waar.

 • Ben je ervan bewust dat je een probleem hebt en stop met het spelletje.
 • Herstel je krediet onder controle door je budget aan te passen.
 • Ben je ervan bewust dat je je huis niet kunt veroorloven en verkoop het voor je het verliest.
 • Doe hetzelfde met je auto en koop een tweedehandse wagen.
 • Lieg niet langer tegen iedereen en jezelf over hoe fantastisch alles is.
 • Loog niet langer dat een vals leven superieur is aan een echt leven.

Neem je leven terug voordat het je wordt afgenomen en je het voorwerp wordt van vernedering of erger, zoals de daders in het Enron-schandaal. Uiteindelijk zal je geheim worden onthuld, net als wanneer je stiekem verslaafd zou zijn aan seks, drugs, alcohol of gokken.

Je kunt dit spel niet winnen; je kunt alleen maar verliezen op het einde. Stop ermee en win je eigenwaarde en vrijheid terug. Je ziel zal je er dankbaar voor zijn. U zult in staat zijn te zien wat u werkelijk in uw mars hebt, in plaats van uw tegenslagen. Dan kun je een leven gaan leiden dat oprecht bevredigend is en meer spirituele voldoening geeft.

En dan zul je echt een winnaar zijn.

(Bron van Enron-informatie: , 2005 documentaire geregisseerd door Alex Gibney)

Andere artikelen van adviseur "Marshall Delaware"