Opzoek naar spirituele verlichting?

Zes verrassende dingen die je gelukkig maken

Wat maakt je gelukkig? Voor de meesten onder ons roept die vraag onmiddellijk een heleboel verleidelijke ideeën op: een dutje doen in de zon, genieten van heerlijke chocolade, op vakantie gaan of geld winnen met de fruitautomaat. Maar voor sommigen van ons zijn deze wegen naar geluk frustrerend ver buiten bereik, althans op regelmatige basis. Gezien de overvolle agenda's van veel mensen, om nog maar te zwijgen van de voortdurende financiële problemen waar zovelen momenteel mee kampen, hebben we misschien geen tijd voor een dutje, laat staan genoeg geld om vrij te nemen van het werk en op vakantie te gaan. Betekent dit dat geluk gewoon onbereikbaar is?

Helemaal niet. Als u de bovenstaande vermeende bronnen van geluk nader bekijkt, zult u merken dat het allemaal activiteiten zijn die inherent egoïstisch, lui of beide zijn - en de wetenschap is het er niet mee eens dat dit de weg is naar ware, diepe, innerlijke tevredenheid. De wetenschap is het er niet mee eens dat dit de weg is naar echte, diepe, innerlijke tevredenheid. Het zal je misschien verbazen dat activiteiten die je eigen onmiddellijke behoeften of plezier dienen, maar die meer onbaatzuchtig van aard zijn - waar anderen buiten jezelf baat bij hebben - de activiteiten zijn die je de grootste en langdurigste geluksboost zullen bezorgen.

De wetenschap op het gebied van geluk is natuurlijk een voortdurend veranderende en zich ontwikkelende arena, omdat het onderzoek naar wat mensen gelukkig maakt, en waarom, steeds dieper gaat. Onderzoekers weten echter steeds beter wat mensen gelukkig maakt - en surprise, surprise, dat is niet het naar binnen slurpen van een Mai Tais op een strand met palmbomen. In plaats daarvan is het een betekenisvolle verbinding met andere mensen (of dieren) en het geven van onszelf om hun behoeften te dienen. Terwijl dingen zoals een geweldige reis naar Vegas of een hilarische Een film zal onze geest zeker een boost geven op het moment zelf, maar andere, meer naar buiten gerichte ervaringen zullen ons een dieper en duurzamer gevoel van tevredenheid geven. Lees verder en ontdek zes verrassende dingen die je blijvend gelukkig zullen maken.

1. Doe vrijwilligerswerk. Het doneren van je tijd, energie en vaardigheden aan een persoon, zaak of organisatie in nood heeft duidelijke voordelen voor de ontvanger, maar wist je dat er ook duidelijke voordelen voor jou zijn? Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen zich gelukkiger voelen als ze hun geld weggeven dan wanneer ze het aan zichzelf uitgeven, en mensen die vrijwilligerswerk doen leven zelfs langer dan degenen wier dagelijkse inspanningen alleen aan hun eigen, persoonlijke bezigheden worden gewijd. De voordelen strekken zich zelfs uit tot je naaste relaties: Mensen die vrijwilligerswerk doen, blijken een gelukkiger en langduriger huwelijk te hebben.

2. Cultiveer een houding van dankbaarheid. Er is veel onderzoek gedaan naar de kracht van positief denken, dat nauw samenhangt met dankbaarheid. Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen zich gelukkiger en optimistischer voelen als ze de tijd nemen, wekelijks of dagelijks, om een aantal dingen op te schrijven waarvoor ze dankbaar zijn. Het is ook gebleken dat een stapje extra doen om anderen te bedanken, hetzij mondeling of schriftelijk, ook een blijvende boost in geluk creëert. Dus, als je de volgende keer jarig bent, zie het schrijven van bedankbriefjes dan niet als een vervelende taak - zie het in plaats daarvan als een geweldige manier om weer in contact te komen met je gevoel van dankbaarheid en waardering voor je vele zegeningen in het leven, waaronder geweldige vrienden en familie die van je houden en om je geven

3. Neem een huisdier. Studies hebben aangetoond dat het aaien van de vacht van een dier de bloeddruk kan verlagen, maar het blijkt dat het hebben van een hond, kat of andere dierenvriend ook een boost kan geven aan je gevoel van eigenwaarde, samen met je gevoel over hoe zinvol je leven is. Een liefhebbend huisdier dat aan je deur krabt of met zijn pootjes in je gezicht naar buiten wil, is immers een goede - en dringende - reden om elke ochtend op te staan. En de zorg voor dat huisdier, door het lief te hebben, te voeden en anderszins te voorzien in zijn behoeften, geeft je eigen leven een diep gevoel van betekenis. Bovendien hebben dieren een manier om van hun menselijke metgezellen te houden die echt onvoorwaardelijk is - en dat is precies het soort liefde waar we allemaal naar hunkeren.

4. Word intiem met je liefje.Het stereotype is dat mannen meer naar seks verlangen dan vrouwen, maar zowel mannen als vrouwen ervaren een blijvende boost in geluk die direct gerelateerd is aan hun gevoel van seksuele bevrediging. Het is geen verrassing dat vrijen mensen een goed gevoel geeft in het moment, maar je realiseert je misschien niet dat seksuele intimiteit ook kan helpen angst te kalmeren. Zelfs gewoon knuffelen of elkaars hand vasthouden geeft een boost aan endorfines zoals oxytocine, bekend als het "feel-good" hormoon, dat uren kan aanhouden. En natuurlijk zorgt lichamelijke intimiteit ervoor dat we ons emotioneel nauwer verbonden voelen met onze partners - en een bevredigende, intieme band met een geliefde kan een ware gelukzaligheid zijn.

5. Laat uw hart en spieren pompen. Zelfs milde oefeningen zoals een wandeling kunnen u een goed gevoel geven, vooral als u buiten wandelt en een beetje zon binnenkrijgt, wat uw serotonineniveau verhoogt. Maar regelmatige lichaamsbeweging blijkt depressie en angst te verlichten en een blijvend gevoel van welzijn te creëren. De meeste artsen raden dertig minuten per dag aan, vijf dagen per week, maar als een korte wandeling van tien minuten elke ochtend al voldoende is, zorg er dan voor dat het gebeurt - u zult zeker de voordelen in uw stemming voelen en uw hart zal u dankbaar zijn. Bovendien is een stevige wandeling een heerlijke activiteit om samen met uw geliefde, een buurman of uw hond te doen. U kunt uw geluk, uw gezondheid en uw gemeenschapszin in één keer een boost geven. Wat kan er beter zijn?

6. Ga naar buiten om te genieten van kunst, muziek en andere culturele evenementen. Er is een direct verband gevonden tussen blijvend geluk en het bijwonen van culturele evenementen zoals ballet, kunsttentoonstellingen, museuminstallaties en dergelijke. De meeste steden bieden zelfs gratis evenementen, dus het bijwonen van een concert of het ballet hoeft niet de bank te breken; controleer uw lokale lijsten om gratis of goedkope evenementen te vinden die open zijn voor het publiek. Ga er dan heen, geniet en voel hoe uw hart zich verruimt terwijl uw geest zich openstelt voor de schoonheid van kunst en voorstelling.

Als u de bovenstaande zes activiteiten overweegt, zult u merken dat ze bijna allemaal gericht zijn op gemeenschap, verbinding en onbaatzuchtigheid. Dat moet dan wel het geheim zijn van blijvend geluk - niet er mooier uitzien, populairder zijn of meer geld verdienen, zoals zo veel tv-reclames en tijdschriftadvertenties ons willen doen geloven. Uiteindelijk gaat het erom onze plaats in de wereld te vinden door erop uit te gaan en zinvolle banden aan te gaan met onze medemensen. Dus als je je de volgende keer somber voelt, ga je gang en geniet van een chocoladereep, kijk naar een domme film of fantaseer over een cruise naar de Caraïben - als dat is wat je op dat moment een goed gevoel geeft. Maar Vergeet niet dat de zekerdere, waarachtiger weg naar blijvende voldoening minder afhangt van kortstondige genoegens en meer van een verschuiving in perspectief naar iets dat veel waardevoller, ruimdenkender en openhartiger is.

Gerelateerde artikelen