Informatie nodig of uw partner of relatie?

Wat betekent zijn geklets echt?

Wanneer twee honden elkaar ontmoeten, snuffelen ze aan elkaar. Wanneer twee vreemden elkaar ontmoeten, beginnen ze vaak een gesprek over het weer. Small talk is voor ons allemaal een manier om elkaar te leren kennen. Het beheersen ervan is misschien wel de beste manier om geaccepteerd te worden door een persoon of een groep mensen. Het is ook een manier om iemand te leren kennen in wie je romantisch geïnteresseerd bent. De eenvoudigste opmerkingen in een informeel gesprek vertellen ons wat iemand echt bezighoudt.

Overeenstemming zoeken

Het eerste waar we allemaal naar zoeken als we beginnen met small talk, is overeenstemming. Als u een hekel aan iemand hebt of als u anderszins geen zin hebt om echt te praten, zullen uw woorden en houding dit overbrengen in small talk. Als je iemand ontmoet die je meteen de kriebels geeft en hij vraagt naar het weer, hoef je hem niet te vertellen dat je hoopt dat het zo hard regent dat hij wordt weggespoeld. Uw aarzelende antwoorden en uw desinteresse in de details van een komende regenbui zullen genoeg zijn om hem te laten begrijpen dat er bij u een barrière is die waarschijnlijk nooit zal worden overschreden. Evenzo, als je een onmiddellijke chemie voelt met een knappe man, ga je misschien niet zo ver dat je zegt: "Ik hoop dat het weer regenachtig wordt zodat jij en ik bij de open haard kunnen gaan knuffelen," maar je zult hem op een aangename manier aanspreken als het gesprek (hopelijk) in die richting gaat.

De enige reden waarom we over het weer praten, is dat het de grootste gelijkmaker is. Arm of rijk, jong of oud, als het regent, hebben we allemaal onze paraplu nodig. Het is een gemeenschappelijke ervaring die we allemaal delen. Je kunt niet noodzakelijk een gesprek beginnen over een specifiek televisieprogramma of artikel dat je leest met mensen die misschien niet dezelfde programma's kijken of dezelfde tijdschriften lezen als jij. Als het over het weer gaat, willen we allemaal droog blijven in de regen en de hitte verslaan in de zomer.

Wanneer small talk diepgaand wordt

Er zijn momenten waarop onze small talk onder kennissen diepgaand wordt. Als er onlangs een tragedie heeft plaatsgevonden, is dat begrijpelijk. We moeten allemaal onze emoties luchten en uiten. Maar vaak gaan mensen te ver en beginnen ze over diepe onderwerpen met toevallige kennissen. Dit kan een ongemakkelijke situatie creëren. Voelt deze persoon zich comfortabel genoeg bij jou om privézaken te bespreken? Als iemand die je nauwelijks kent te veel persoonlijke informatie onthult of haatdragende roddels verspreidt over mensen die jullie twee kennen zonder dat dit ogenschijnlijk een doel heeft, dan is dit een rode vlag. Mensen met een diep narcisme houden er niet alleen van om in het middelpunt van de belangstelling te staan, maar ook om anderen met "inside informatie" in hun kring mee te trekken."

Als iemand met wie je een relatie ontwikkelt plotseling over een diepgaand onderwerp begint, en bijvoorbeeld vraagt: "Wat is de zin van het leven?" of "Wat gebeurt er na onze dood?", dan kun je er zeker van zijn dat deze persoon zich op zijn gemak voelt bij jou en een diepere connectie wil maken.

Als het gaat om koetjes en kalfjes over diepgaande onderwerpen, zal je relatie met de persoon de betekenis achter de woorden benadrukken. Het onderwerp is nooit het groot verder; het is hoe close je bent met de persoon die dit diepe onderwerp bespreekt. Een hechte band die zich vormt, gaat vanzelf over in deze onderwerpen. Een persoon die je nauwelijks kent is vaak alleen maar aan het acteren ... met jou als nietszeggend rekwisiet - een signaal om weg te blijven.

Kleine praat als masker

Er zijn mensen die gezellig zijn en anderen die kletspraatjes vermijden. Als een van de laatsten plotseling praatziek wordt, gaan velen van ons daar gewoon in mee zonder na te denken over de vraag waarom deze stille persoon zich plotseling wil mengen. Small talk geeft veel aan over iemands bedoelingen, maar het verhult ook wat iemand uiteindelijk wil bereiken. Iemand die maanden of jaren afstandelijk is geweest, wordt niet opeens warm. Een verandering in de houding ten opzichte van koetjes en kalfjes is net zo'n grote indicator als het soort koetjes en kalfjes waaraan de persoon zich onderwerpt. Misschien kent deze persoon een alleenstaande man en wil hij/zij koppelaar spelen. Vaak worden mensen plotseling spraakzaam als ze denken dat je informatie hebt die ze willen of nodig hebben. Als iemand die u nooit eerder heeft gesproken plotseling een praatje begint en het onderwerp op uw werk richt, kan dat betekenen dat hij werk zoekt. Wees op uw hoede; iemand die plotseling uw vriend is, kan plotseling uw vijand worden. Misschien wilt u zich niet te veel inlaten met dit soort "small-talkers"."

Aan de andere kant kunnen achter sommige small-talks grote bedoelingen schuilgaan. Een man die verliefd op je wordt, weet misschien niet precies hoe hij dit aan je moet onthullen en dus moet hij elke keer als hij je benadert, de discussie gaat nooit ver van het weer of de gebeurtenissen van de dag die op het nieuws waren. Op een gegeven moment wil je hem misschien overhalen of een signaal geven dat het goed is om wat meer vertrouwd te raken. Zijn small talk masker wordt gedragen als een angst voor afwijzing. Als u hem aardig vindt, laat hem dan weten dat hij kan praten over wat hem verder bezighoudt.

Stilte in plaats van small talk

In een pokerspel kan een warm gesprek plotseling worden afgebroken als een van uw tegenstanders een blik op zijn of haar kaarten werpt. Er kan een koude stilte volgen en deze persoon kan het gebabbel waarin hij of zij enkele seconden geleden nog een rol speelde volledig negeren. De onmiddellijke veronderstelling is dat deze persoon een aantal zeer krachtige kaarten heeft gekregen, misschien wel de winnende hand. Misschien zorgt deze plotselinge en ernstige stilte ervoor dat u kaarten moet folden waarvan u anders dacht dat ze de chips zouden kunnen opleveren.

Wat als blijkt dat uw tegenstander verschrikkelijke kaarten had? De stilte was bluf! Bij het najagen van de liefde zou een potentiële partner kunnen doen alsof hij niet veel met u hoeft te praten en u zou boos kunnen worden, misschien zelfs emotioneel. Zwijgen kan gebruikt worden als een middel om te zien hoe geïnteresseerd je in een persoon bent. Het werkt beter dan small talk als deze andere persoon weet dat je al een beetje geïnvesteerd bent in de relatie. Tuurlijk, dit is manipulatief gedrag. Maar alles is eerlijk in liefde en oorlog. Hij mag dan wel van je houden, maar zijn zwijgen kan ervoor zorgen dat je verwelkt en smeekt en alle kracht die je in de relatie had weggeeft.

We hebben allemaal momenten dat de impuls om de ongemakkelijke stilte te vullen ontstaat. Neem even de tijd om je af te vragen wat er nog meer achter het terloopse geklets kan zitten. Het zou tot iets anders kunnen leiden ...

Gerelateerde artikelen