Informatie nodig of uw partner of relatie?

Aangeleerd chaos syndroom

Als fervent student van de menselijke natuur, heb ik de neiging om neologismen te creëren en zinnen te bedenken om menselijk gedrag te beschrijven. Aangezien het grootste deel van mijn ervaring ligt op het gebied van lesbisch gedrag, zijn ze meestal van toepassing op dat segment van de samenleving - maar ik heb ontdekt dat het gedrag vaak ook van toepassing is op heteroseksuelen. Hier zal ik een van de theorieën beschrijven die ik heb ontwikkeld over bepaalde lesbiennes en die ook van toepassing is op bepaalde heteroseksuele vrouwen en een bepaald soort bagage die zij meebrengen in relaties: Sommige vrouwen hebben zoveel te doen in hun leven dat ze geen tijd hebben om een primaire romantische relatie te ontwikkelen, maar toch staan ze toe dat relatiechaos en -drama hun leven beheersen. Ze voelen zich vaak aangetrokken tot anderen die soortgelijke problemen hebben. Misschien hebben deze vrouwen behoefte aan een groep andere beschadigde mensen die hen niet hard zullen veroordelen; misschien is het een manier om een leegte te vullen die in hun jeugd bestond; of misschien proberen ze een reeks levensgebeurtenissen te herscheppen en onder controle te krijgen. Maar uiteindelijk denk ik dat het komt omdat ze zo gewend zijn geraakt aan chaos, dat ze erin blijven - omdat het vertrouwd is, en het is op korte termijn gemakkelijker om te gaan met iets bekends dan met iets nieuws. Vaak manifesteert dit patroon zich op andere levensgebieden en ziet een vrouw chaos waar er geen is. Dit leidt tot het creëren van demonen waar er geen zijn en dit kan resulteren in onverzoenlijke conflicten met de randfiguren in haar omgeving.

Op andere momenten zullen deze LCS-vrouwen verleid worden door mensen die stabiel, vredig en ontspannen zijn. Dit wijst op een behoefte om plaatsvervangend te leven via iemand anders die zonder chaos bestaat, en op een verlangen om op de een of andere manier de chaos in hun eigen leven door een ander persoon. Naar mijn mening sluiten stabiele vrouwen zich aan bij onstabiele vrouwen, niet omdat de stabiele slechte keuzes maakt, maar omdat de onstabiele vrouwen iets nodig hebben en willen dat de stabiele vrouwen te bieden hebben. Het duurt meestal enige tijd voordat de uitdagingen in een relatie naar voren komen zodat deze discrepanties duidelijk worden, vooral als de relatietijd samen beperkt is.

De vraag of deze vrouwen dit aangeleerde chaos-syndroom al dan niet herkennen, kunnen we alleen beantwoorden als er voldoende gegevens en onderzoek over het onderwerp beschikbaar zijn. Maar in grote lijnen denk ik dat iedereen in staat is om alles aan zichzelf te herkennen en te veranderen als hij of zij dat wil, tenzij er sprake is van organische hersenbeschadiging, hersenletsel of geestesziekte.

Vaak herkennen de meesten van ons onze destructieve patronen achteraf, waardoor we zowel afstand als duidelijkheid krijgen. Maar als een vrouw zo overladen is met verantwoordelijkheden, zorgen en problemen die ze om de haverklap moet oplossen, blijft er weinig aandacht over om te beoordelen wat de oorzaak van haar chaos zou kunnen zijn. Het kan zo simpel zijn als haar neiging om meer op zich te nemen dan mogelijk is. Zo herhaalt het patroon zich totdat er iets verandert.

Totdat deze LCS vrouwen inzien dat ze niet vrij van chaos zullen zijn totdat ze het doelbewust, weloverwogen en met groot onderscheidingsvermogen uit hun leven verwijderen, zullen ze nooit echt de dingen hebben die ze zoeken (vrede, stabiliteit, etc.).

We kunnen iemand met wie we graag samen zouden willen zijn niet dwingen om veranderingen aan te brengen in haar niveau van chaos zodat we een evenwichtige, gezonde relatie kunnen hebben met tijd om onszelf als stel te ontwikkelen. Dat valt onder de verantwoordelijkheid van de LCS-vrouw. Wanneer we geconfronteerd worden met een situatie waarin momenten samen gestolen moeten worden in plaats van een prioriteit te maken, zitten we gevangen in dit web van chaos met weinig hoop op ontsnapping. Het is verstandig om te onthouden dat we eerst onszelf een plezier moeten doen; anders zullen we het kwalijk nemen als anderen niet kunnen zijn wat we willen en nodig hebben.

Als iemands chaos voorkomt dat ze tijd voor je heeft, kun je beter je rug toekeren en je opties openhouden. Als je te maken hebt met iemand die het aangeleerde chaos-syndroom vertoont, is één ding zeker: je moet jezelf nooit toestaan om de komma te zijn in de zin van iemands leven.

Gerelateerde artikelen