Opzoek naar spirituele verlichting?

Waar ren je voor weg?

Elke ochtend doet Wendy haar gebruikelijke routine. Ze wordt wakker met een jaren tachtig softrockdeuntje of het irritante enthousiasme van een enthousiaste D.J. die aankondigt dat de 7e beller gratis kaartjes voor een honkbalwedstrijd krijgt als haar wekker afgaat. Nadat ze onder het warme oude dekbed heeft gelegen in haar te grote t-shirt met een illustratie van een zalmkleurige kat met een straskraagje waarop staat: "It's Hard Being the Cat's Meow", glijdt ze eindelijk onder het dekbed vandaan en strompelt naar haar badkamer om zich voor te bereiden op haar dag. Ze doucht 14 minuten, droogt zich in 2 minuten af, wrijft zich in met Bath & Body lotion en droogt en borstelt haar haar in 6 minuten. Ze trekt zorgvuldig haar lichaamsvormende Spanx ondergoed aan en trekt een lichtgeel pak aan met rozenstofparels die ze van haar grootmoeder heeft geërfd. Dan geeft ze Tulip en Berserk te eten, haar plichtsgetrouwe tabbies. Ze pakt haar sleutels en aktetas en gaat met nog 12 minuten te gaan naar Starbucks voordat ze de glazen voordeur van haar stressvolle kantoor binnenloopt, terwijl ze haar BlackBerry vasthoudt en een nieuwe iPad begluurt die door een voorbijganger wordt vastgehouden.

Na 3 onnodige vergaderingen met 4 mini-teams die voornamelijk bestaan uit achterwaartse en draaideurgesprekken over protocol en PR-controle, een gehaaste lunch van chips, frisdrank en de helft van een broodje tonijn, kan ze naar huis gaan. Maar voor ze dat doet, is er een stop in de sportschool. Deze bestaat uit 45 minuten op de elliptische baan, 20 minuten gewichtheffen en gehaaste yogabewegingen, en 20 minuten baantjes trekken in het zwembad. Dan komt de douche, de snelle stop bij de kruidenier om een bevroren, natriumrijke flauwe maaltijd te kopen die ze wegdrinkt met een glas veel te dure wijn. De rest van de avond is: Wendy in bed, bril schuin, bijna in slaap, met een romannetje behoedzaam over haar gewatteerde schoot gevouwen.

Dit klinkt misschien heel normaal. Voor velen van ons is het dat ook. Dat is eigenlijk het hele punt. Dit is normaal voor velen, zo niet de meesten van ons, maar het is een perfecte illustratie van "vluchten". Velen van ons zijn op de vlucht voor onszelf. Ons dagelijks leven schreeuwt misschien succes en schoonheid uit voor het onwetende oog, maar het is eigenlijk een geestelijk falen, steeds weer opnieuw. De waarheid van ons leven is te pijnlijk om te dragen. We rennen door dag in dag uit op de snooze-knop te drukken in plaats van enthousiast te zijn over de zegen van een nieuwe dag. Het zou vreselijk zijn, en bijna onmogelijk, om weer een dag onder ogen te zien, waarvan we het gevoel hebben dat we er geen controle over hebben. De belofte dat er om de hoek een afleiding is, helpt ons ermee om te gaan. Zo hoeven we ons niet te richten op genezing, liefde, zelfverbetering en motivatie. We kunnen naar een baan rennen die ons werkt. We kunnen naar een sportschool rennen zonder tot de kern door te dringen waarom we proberen te voorkomen dat het jojo-dieet weer gebeurt, en waarom we geobsedeerd zijn door lichaamsbeeld in plaats van echte gezondheid: MBS (Mind, body and soul). We kunnen naar allerlei vergaderingen, feestjes, winkels, enz. rennen, zodat we aan niets anders hoeven te denken dan aan het boodschappenlijstje dat voor ons ligt, de persoon aan wie we R.S.V.P. moeten geven, en de jurk die nu in de uitverkoop zou moeten zijn. We zijn Wendy.

Een deel van ons moet deze routines doen, zodat we de pijn van dingen die gebeurd zijn niet onder ogen hoeven te zien. We kunnen weglopen van de ex die ons met zijn vuisten heeft geslagen of die ons emotioneel heeft misbruikt en gemanipuleerd. Het is te pijnlijk om daar goed naar te kijken en het te accepteren, onszelf te vergeven en verder te gaan. We willen niet vergeven onszelf voor het niet melden van de verkrachting uit schaamte - waarom droegen we die rok? We hadden niet moeten gaan drinken, we moeten erom gevraagd hebben. We hebben het onszelf niet vergeven dat we de politie niet hebben gebeld toen we zagen dat die man werd overvallen - we waren bang, bang dat de misdadiger ons zou zien en ook ons zou aanvallen. We willen er niet aan denken dat onze vader er nooit echt voor ons was, of dat onze moeder meer waarde hechtte aan haar reputatie en aan het bijblijven bij de Joneses dan aan onze veiligheid en ons welzijn.

Het is een reis. Het is een proces. Het is een procedure. Het is het leven.

Stop met het indrukken van de snooze-knop. Stop met wegrennen. Loop niet weg van jezelf. Je verdient het om geliefd, vergeven en vergeven te worden. Om erkend en geaccepteerd te worden. Om geliefd te zijn... precies zoals je bent, op dit moment. Niet nadat je weer 20 pond bent afgevallen. Niet nadat je die promotie hebt gekregen. Niet nadat je die nieuwe man of vrouw hebt. Je hebt het nu nodig.

Trek je loopschoenen uit en neem je ziel mee op een afspraakje. Ik zal het licht voor je aan laten, maar ik blijf niet op. Neem zoveel tijd als je nodig hebt. Als je op deze eerste date zoent, geloof me, het is helemaal oké en het had allang moeten gebeuren.

Gerelateerde artikelen