Opzoek naar spirituele verlichting?

Hoe hou ik van mezelf?

Terwijl zelfhulpboeken en New Age-gedachten in een snel tempo de mainstream binnenkomen, horen we vaak dat we meer van onszelf moeten houden. Voor de meeste mensen klinkt dit als een goed idee, maar als je midden in een periode van angst en verlies hoort: "Hou meer van jezelf", dan wil je misschien lachen, gillen en huilen tegelijk. Waarom zou iemand ervoor kiezen om niet van zichzelf te houden als het zo gemakkelijk was? Of we kunnen denken, "Ik hou veel van mezelf ... Ik ging op 2 vakanties vorig jaar en opnieuw ingericht mijn hele woonkamer, keuken en badkamer net deze maand. " Of we zeggen: "Hé, ik heb dat waardeloze vriendje gedumpt en een nieuwe baan aangenomen... als dat geen zelfliefde is, wat dan wel?"

Jezelf goed behandelen is een onderdeel van zelfliefde, maar het idee om van jezelf te houden is net zo complex als het idee om van een ander te houden. Er is niet één eenvoudige manier om ernaar te kijken. Iedereen heeft een andere opvatting over wat "liefde" is, of het nu liefde voor jezelf is of liefde voor iemand anders. Soms lijken beide soorten liefde onmogelijke en beangstigende ondernemingen, maar toch zoeken we van tijd tot tijd deze emotionele verbinding. En beide soorten kunnen op luchtspiegelingen lijken - ongrijpbare vormen van liefdevolle gevoelens en liefdevolle handelingen die er in eerste instantie geweldig uitzien en aanvoelen, maar ons uiteindelijk dorstig, leeg en soms zelfs verslaafd laten voelen.

Gezonde romantische liefde en zelfliefde zijn mogelijk wanneer een eerlijk en medelevend De relatie tussen onze gedachten en onze gevoelens wordt vertaald in liefdevolle daden en keuzes.

Als lezer merk ik dat veel van de mensen met wie ik spreek door het recente of huidige verlies van een relatie gaan. Dit lijkt de moeilijkste tijd om op een gezonde manier van onszelf te houden, omdat we ons in de steek gelaten, afgewezen, geminacht en verloren voelen. Iemand die ons verbond met de energie van liefde is plotseling weg, en dat kan een groot gevoel van leegte van binnen creëren. Velen van ons verliezen het contact met onze onafhankelijke verbinding met liefde wanneer we in een relatie met een ander zijn; we versmelten zozeer dat we ons unieke liefdeslicht uit het oog verliezen. Of misschien hebben we het nooit echt in ons vizier gehad om mee te beginnen en was de relatie de enige bron van liefde die we voelden. Op zulke momenten moedig ik mensen aan om meer van zichzelf te gaan houden.

Dus, je vraagt je nu waarschijnlijk af: "Hoe? Hoe kan ik meer van mezelf houden ... wat betekent dat eigenlijk?"

Om van jezelf te houden, moet je eerst jezelf kennen, en dan moet je accepteren wat je over jezelf weet in de geest van liefde. Zelfkennis is een levenslange reis, dus het is belangrijk om te beginnen met waar je bent.

  • Begin met aandacht te besteden aan al je gedachten en gevoelens.
  • Houd een dagboek bij. Als je oude dagboeken hebt, herlees ze dan. Schrijf over waar je was en waar je nu bent.
  • Spreek met een therapeut, een adviseur of een vriend die zonder oordeel naar je luistert, maar die wijs genoeg is om je meelevende feedback en inzicht in jezelf te geven.
  • lees zelfhulpboeken over de problemen waar je mee zit en over de dynamiek van je familie en jeugd.

Zelfacceptatie kan soms pijnlijk en ongemakkelijk aanvoelen. Onze opvoeding leert ons vaak onze ware gedachten en gevoelens te ontkennen. Tegen de tijd dat we klaar zijn om onszelf te leren kennen en te accepteren, kan het soms vreemd, verwaand of slinks aanvoelen om dat te doen. Of we kunnen dingen over onszelf ontdekken waarvan we denken dat we die nooit zouden mogen accepteren. Dit kan erop wijzen dat we onze keuzes en gedragingen moeten veranderen en verantwoordelijkheid moeten nemen voor eventuele schade die we hebben aangericht, maar we moeten nog steeds accepteren dat dit deel van onszelf heeft bestaan. Als we dat niet doen, zullen we schaamte en schuld voelen die ons ervan weerhouden van onszelf te kunnen houden. Deze twee gevoelens zijn de aartsvijanden van zelfliefde.

Zelfacceptatie gaat ook gepaard met loslaten. Door onszelf te vergeven lossen we gevoelens van schaamte en schuld op en kunnen we vrij zijn om anderen en onszelf lief te hebben. De geest van liefde is zeer vergevingsgezind, dus weet dat je die altijd tot je beschikking hebt als je een slecht gevoel over jezelf hebt.

Als we ons goede gevoel en onze waarde lange tijd hebben ontkend, dan kan het proces van actief van onszelf houden enige tijd vergen om eraan te wennen, maar dat is niet erg. Het is de moeite waard het wachten en het werk dat erbij komt kijken. Consequent met onszelf omgaan op een eerlijke, accepterende en compassievolle manier is de sleutel tot openstelling voor blijvende vreugde en authentieke relaties in ons leven.

Andere artikelen van Adviseur "Empathische Amanda"