Opzoek naar spirituele verlichting?

Aanval van de karmische vuilnis

Je bent waarschijnlijk meestal een aardig en relaxed persoon. Maar zelfs aardige mensen kunnen overweldigd raken door zinloze onzin. En deze zelfde mensen, die normaal gesproken met humor omgaan met ergernissen, worden afstandelijk, herkauwend en vervolgens geobsedeerd om wraak te nemen wanneer ze extreem overweldigd worden.

Sommige mensen zijn gewoon te kwaad over dingen die ze niet in de hand hebben om zich zorgen te maken over karma. Velen van ons willen onmiddellijk genoegdoening als hen onrecht is aangedaan. En we voelen ons allemaal zo als we worden aangevallen door het stinkende afval van iemand anders. Dus waar komt al dat vuil vandaan? Er zijn vele bronnen, maar hier zijn de 4 populairste:

 • jaloezie
 • concurreren met anderenzelfzuchtigde behoefte om de touwtjes in handen te hebben

jaloezie, of zoals Spirit zou zeggen, "afgunst tot in het extreme", is de nummer 1 moordenaar van echte vreugde en voldoening. Het is ook de krachtigste stank die je in iemands vuilnis aantreft. Klinkt dat hard? Nou, het is hard, vooral als je aan de ontvangende kant staat. Dus waar komt deze jaloezie tot het uiterste vandaan? En wat is jaloezie, Echt?

Volgens het woord betekent "jaloers":

 • Tolerant ten opzichte van rivaliteit of ontrouw
 • Vijandig ten opzichte van een rivaal of iemand waarvan men denkt dat hij een voordeel geniet
 • Voortastend in het bewaken van een bezit

De tweede definitie wordt benadrukt omdat dit de definitie is die de collectieve ervaring van jaloezie tegenwoordig het best beschrijft. Een andere manier om de definitie te formuleren is deze:

Je ziet iemand met het leven, de persoon, de bekendheid of het ding dat je wilt en in plaats van blij te zijn voor die persoon, ben je boos.

Let op het woord "rivaal" in de definitie van het woordenboek. Een rivaal hoeft niet altijd iemand te zijn die je niet mag. In sommige gevallen begint rivaliteit als vrienden of collega's, maar als de jaloezie toeslaat, gaat de rivaliteit een eigen leven leiden. Vaker wel dan niet kent de persoon met deze gevoelens de andere persoon niet eens zo goed, of zelfs helemaal niet. Dit geldt vooral als we het hebben over de werkplek en de betrokken personen buiten die omgeving niet sociaal zijn.

Hier volgen de meest voorkomende scenario's die jaloezie opwekken:

 • Een collega doet hetzelfde werk als jij en verdient meer.
 • Je ex-geliefde is blij met zijn liefdesleven, maar jij niet met het jouwe.
 • Een vriend lijkt alles te hebben en jij kunt het maar niet voor elkaar krijgen.
 • Iemand krijgt veel aandacht en jij denkt dat niemand jou opmerkt.

Jaloezie en competitie gaan hand in hand; er bestaat echter zoiets als gezonde competitie. Het is gezond als je een natuurlijke drang hebt om te slagen, maar je bent er niet op uit om iemand anders te "pakken" of te "verslaan" om je doel te bereiken. Als je de ongezonde weg kiest, zal het je achtervolgen. Als je niet bereid bent om dat risico te nemen en met de gevolgen te leven, sla dan rechtsaf en probeer iets met een zuivere intentie.

Een voorbeeld van ongezonde concurrentie is wanneer iemand het idee van een collega steelt, met de eer van het nieuwe concept gaat strijken en het aan de manager voorlegt. Dus nu heb je een persoon, de oorspronkelijke bedenker van het idee, die achterblijft met gevoelens van woede en verraad die kunnen uitgroeien tot afval als gevolg van het afval van de ideeëndief (jaloezie en ongezonde concurrentie).

Mensen worden jaloers op anderen omdat ze niet de vertrouwen om het leven te creëren dat ze echt willen:

Geen zelfvertrouwen en gedrevenheid = geen echt eigen leven, zo simpel is het.

Hier vindt u manieren om uit een ongezonde, door jaloezie gedreven concurrentiestrijd te komen:

 • Speel een ondersteunende rol met mensen in plaats van te proberen ze te "verslaan"

  Als u de tijd neemt om de dingen vanuit een niet-emotioneel perspectief te bekijken, zult u in staat zijn de persoon die u intimideert te waarderen en te steunen. Als u eenmaal hebt geleerd om iemand te steunen, is de kans groot dat u in gezondere werkrelaties en vriendschappen terechtkomt.

 • Neem een carrière of hobby waar u echt van houdt

  "Doe waar je van houdt en het geld komt vanzelf" is al geruime tijd een populair gezegde en het geldt niet alleen voor financiën, maar voor alles in het leven. Als je doet wat je echt leuk vindt, heb je geen last van kantoorpolitiek, roddels, de status van anderen of de behoefte om constant bevestigd te worden.

 • Probeer niet om iemand anders te zijn

  We horen het de hele tijd: wees jezelf! Ja, wees jezelf en wees origineel. Je zult geen langdurige populariteit of bekendheid verwerven als je niets anders bent dan een dief. Dit geldt vooral op de werkvloer wanneer je steelt iemand anders zijn ideeën of plagiaat plegen. De waarheid komt altijd naar boven. Neem een kans met je eigen ideeën. Je weet nooit wie wat je uitbrengt ook echt leuk zal vinden. Als je iets steelt, blijf je achter met de wetenschap dat jij niet het creatieve genie achter die fantastische ideeën was - en dan ben je nog steeds ongelukkig.

 • Accepteer situaties en andere mensen zoals ze zijn

  Mirakels gebeuren wanneer je stopt met proberen te veranderen wat is.

  Je hoeft een ander niet aardig te vinden om te accepteren wie hij of zij is. Acceptatie betekent dat je begrijpt dat een persoon of situatie is zoals die is, dat je die niet kunt veranderen en dat het zinloos is om je energie te verspillen aan pogingen om dat te doen. Als je de dingen eenmaal accepteert zoals ze zijn, kun je eromheen werken zonder erg emotioneel te worden en in een onnodige razernij te vervallen. Bovendien, als je iets steeds opnieuw probeert te doen, maar zonder de resultaten die je zoekt, ben je misschien niet op het pad dat voor jou bestemd is.

De meeste mensen hebben zich wel eens schuldig gemaakt aan het dumpen van hun stinkende vuilnis bij iemand anders. Soms is dat onvermijdelijk, maar zolang je toegeeft dat je de "dumper" bent geweest, zul je waarschijnlijk vergeving krijgen en opnieuw kunnen beginnen met een schone lei.

Andere artikelen van adviseur "MysticWonder01"