Informatie nodig of uw partner of relatie?

Waarom vallen we voor slechteriken? hoe overwin je de drang om slecht te worden

Je bent op het feest of in de bar, en je ziet hem. Hij heeft waarschijnlijk een biertje in de ene hand en een sigaret in de andere. Misschien zit hij in de band. Hij heeft geweldig haar, perfecte handen, en dat gevoel. Hij heeft misschien geen motor en leren jack - of misschien wel? - maar hoe dan ook, hij is een beetje gevaarlijk, een beetje eng... en zodra je elkaar in de ogen kijkt, is het allemaal voorbij. Hij heeft je te pakken.

Je kent het volgende deel. De relatie is hartstochtelijk; hij is zo in je geïnteresseerd, alsof hij je wil bezitten, en dat voelt geweldig. Hij verlegt je grenzen, zeg je tegen je beste vrienden. En de seks...

Maar dat gebeurt altijd, hè? Het volgende deel, waarin hij vreemdgaat of je laat zitten voor zijn vriendjes. Of hij liegt of brengt je op een terrein waarvan je niet zeker weet of je je er wel prettig bij voelt. Erger nog, hij kwetst je. Jullie vechten. Je maakt het goed.

En als je net zo bent als mijn twee geweldige vriendinnen, Sarah en Jessie, dan blijf je maar herhalen.

Wat is dat toch met die slechte jongen? Waarom voelen we ons aangetrokken tot dit archetype/stereotype, zelfs als we weten dat het niet klopt? Ik denk dat er twee hoofdredenen zijn waarom de bad guy zijn aantrekkingskracht behoudt en welke stappen je kunt nemen als dit jouw go-to type is.

(Ik wil hier duidelijk zijn: er zijn bad boys en er zijn mishandelende mannen. Soms is de grens vaag, maar als je in een relatie zit met iemand die je mishandelt, is dat een ernstige situatie. Zoek alsjeblieft hulp - van een opvanghuis, een betrouwbare vriend, een therapeut of een andere professional.)

Zoek en Red

Jessie is een zoek- en reddingsexpert. Niet het type dat je van een berg afhaalt, maar eerder de zoek-voor-de-gekwelde-ziel-en-red hem-variant. Ze heeft in de loop der jaren verschillende tumultueuze relaties gehad met slechte jongens, en haar methode was om te proberen haar relatie met haar alcoholistische vader te herstellen door deze mannen te "redden".

Elk van haar vriendjes was aanvankelijk het gekwelde muzikant/schrijver/kunstenaarstype, en ze hadden allemaal verslavingsproblemen. Het waren fascinerende, meeslepende, knappe mannen, en ze vond het heerlijk om met hun aandacht overladen te worden, om de speciale muze te zijn. Maar uiteindelijk belandde ze in situaties van afhankelijkheid waarin ze altijd aan de beurt was, na de verslaving, dan de kunst, en als ze geluk had, was zij daarna aan de beurt.

Jessie houdt niet van toevallige afspraakjes, dus ze raakte altijd diep betrokken bij deze jongens, die vaak ouder waren dan zij ook. Ze was er altijd zeker van dat haar liefde en toewijding hen te redden van zichzelf. Het was - en ik zeg dit met alle liefde voor haar - misleidend.

Eindelijk realiseerde ze zich dat de man haar nooit op de eerste plaats zou zetten en dat ze hem niet kon redden. Ze kastijdde zichzelf, maakte er een eind aan of werd gedumpt en likte haar wonden.

Dan op naar de volgende.

Nu ze eindelijk NEE heeft gezegd tegen haar drang om slecht te worden en begrijpt hoe het diepe verlangen naar haar vaders liefde haar dreef, doet ze de healing en het spirituele werk om gezond te worden voor een gezonde man. Ze heeft een lijst gemaakt van haar "niet-onderhandelbare zaken" in relaties en heeft gezworen zich daaraan te houden. Zo staat "geen verslaafden" hoog op de lijst.

"Ik verdien geen liefde"

Sarah vertelde me dat ze zich gewoon niet aangetrokken voelt tot leuke jongens - en ze heeft een hele reeks slechte jongens gehad om dat te bewijzen. Net als Jessie heeft ze een paar alcoholische vriendjes gehad, een paar met gevangenistatoeages en zelfs een enge heroïneverslaafde die haar hielp om lang genoeg van haar verslaving af te komen om zich af te vragen waar ze in godsnaam mee bezig was.

Ze heeft het idee dat deze jongens gewoon geliefd moeten worden. Niemand heeft ze een kans gegeven, en alleen omdat ze niet perfect zijn... enzovoort. Ik ben helemaal voor empathie, medeleven, en mensen een kans geven. We maken allemaal fouten. Maar Sarah's typische man probeerde echt niet om zijn leven te veranderen, en het was in feite deze "slechtheid" die ze leuk vond.

Na de enge heroïnejongen kwam ze naar me toe voor een reading. We kwamen op behoorlijk emotioneel terrein, en op een gegeven moment begon ze te huilen en zei ze: "Ik verdien gewoon niet beter, weet je? Dus waarom de moeite doen? Aardige jongens willen mij nooit."

Dit was echt niet waar. Maar het was wel wat ze van binnen voelde.

Sarah werkt nu, net als Jessie, aan haar innerlijke zelfliefde, zodat ze een jongen kan ontmoeten die er voor haar kan zijn. Ze is onlangs met een vriendin naar een AA-bijeenkomst geweest en heeft daar een man ontmoet. Ja, hij werkt aan nuchterheid, maar hij probeert en is bereid om te groeien. Sarah begint deze man voorzichtig te leren kennen. Hij is geen slechte jongen, maar eerder een man die een paar slechte keuzes heeft gemaakt en een paar slechte ervaringen heeft gehad waar hij van probeert te leren. Dat is een groot verschil.

Tekort aan zelfliefde of een redderscomplex zijn de belangrijkste problemen die ik zie bij meisjes die de bad guys willen. En, natuurlijk, onze cultuur laat dit archetype lijken aanvaardbaar en wenselijk. Maar een film is niet het echte leven.

We verdienen allemaal om lief te hebben en geliefd te worden, vergeven te worden, tweede kansen te krijgen en te groeien. En je kent het verschil tussen iemand die positieve veranderingen in zijn leven probeert aan te brengen en een vent die je alleen maar wil meeslepen in zijn gekte.

In de huidige 'hookup'-cultuur raken we vaak betrokken bij mensen voordat we echt een idee hebben wie ze zijn. Maar vooral als je de leeftijd van vijfentwintig bent gepasseerd, ga je misschien op zoek naar iets blijvends en echts. Als slechte mannen je kryptoniet zijn, zoek dan hulp om te begrijpen waarom je je tot hen aangetrokken voelt en wat je in jezelf kunt veranderen, voor jezelf, zodat je een gezonde relatie kunt hebben met iemand die je als een gelijkwaardig, waardevol mens behandelt.

Zit je vast in relatiepatronen? Vind je jezelf nooit verbonden met een echte liefde? Adviseurs van Keen kunnen je helpen begrijpen waarom. Bel en krijg vandaag nog de ondersteuning die je nodig hebt.

Zada is een in Boston gevestigde intuïtieve en spirituele blogger, yogi, en hondenmoeder van twee Cocker Spaniels, Demi en Bruce. Ze is gespecialiseerd in Tarot en Reiki, en gebruikt haar intuïtieve gaven om mensen te helpen verlichting te bereiken en hun meest authentieke leven te leiden, elke dag door middel van meditatie, visualisatie, en Jivamukti. Haar spirituele dier is een Pegasus genaamd Randy.
Artikel Afbeelding bron: Stocksy gebruiker Jacki Potorke.