Informatie nodig of uw partner of relatie?

Misdaden van het hart: moet je je morele code compromitteren voor een relatie?

"Dus ik heb eindelijk een geweldige man ontmoet," vertelde Mackenzie me aan het begin van onze lezing, "maar er zijn een paar rode vlaggen..."

Mackenzie beschreef haar twijfels over deze man - ik zal hem Andrew noemen. Ze zat erg in tweestrijd, want ze mocht hem erg graag, en hij klonk mij ook wel oké in de oren. Maar wat niet oké was, was dat ze een morele grens voor hem had overschreden. Ze had allerlei rationalisaties en wilde echt dat ik haar vertelde dat het goed zou zijn als ze haar eigen waarden liet varen. Maar dat kon ik niet.

Het komt vaak voor dat cliënten bellen met dit soort relatiedilemma's. Ze doen al een tijdje mee, ontmoeten eindelijk iemand die geweldig is, maar er is gewoon iets wat niet klopt. En dan heb ik het niet over "hij is te klein" of "zij is twintig pond te zwaar". Meestal ontstaan de grootste problemen wanneer de nieuwe liefde mijn cliënt vraagt iets te doen waar hij zich ongemakkelijk bij voelt. Het kan gaan om seksuele activiteiten, extra mensen in de relatie brengen, liegen of zelfs misdaden plegen!

Ik heb het allemaal al gehoord. En er is bijna nooit een moment waarop je je eigen morele code moet compromitteren voor iemand anders.

Leugens, leugens, Leugens

Mackenzie's situatie was ingewikkeld. Andrew was gescheiden van zijn vrouw, en hij vertelde Mackenzie dat ze hadden afgesproken om andere mensen te zien. Dit was echter niet waar, dus toen het stel Andrew's vrouw onverwacht tegenkwam, loog hij over wie ze was en vroeg Mackenzie om mee te gaan. Dat deed ze - niets bijzonders, toch? Maar het gaf haar geen goed gevoel. Ze hadden er een gesprek over en gingen verder.

De volgende keer dat Mackenzie moest liegen voor Andrew was toen zijn vrouw hun dochter meebracht - opnieuw onverwachts - naar zijn appartement. Mackenzie had de nacht doorgebracht en opende de deur toen ze aankwamen. Andrew loog, waarschijnlijk zonder effect, tegen zijn 9-jarige, en vertelde haar dat Mackenzie een nichtje was. Hij liet Mackenzie vertrekken - "Dag, leuk je weer te zien na al die tijd!" - en vroeg haar opnieuw mee te spelen met het bedrog. "Hij is zo geweldig, afgezien van dit."

"Maar wat vind je van het liegen?" vroeg ik.

"Nou, het is natuurlijk niet cool. Ik bedoel, ik ben trots op mijn eerlijkheid. Ik lieg niet, vooral niet tegen mensen van wie ik hou!"

Maar ze bleef toch in de relatie en toen ze een maand later belde, was het nog erger geworden.

Misdaden van het Heart

Hoe ongelooflijk het ook mag klinken, bij ons tweede telefoontje had Mackenzie geld van haar zus gestolen voor Andrew. Het had niet als een verrassing mogen komen: twee keer waren ze uit eten geweest en had Andrew manieren bedacht om weg te gaan zonder te betalen, en hij had ook geld van haar "geleend" dat hij nog moest terugbetalen.

"Hij heeft het moeilijk sinds de scheiding," zei ze. "Ik begrijp het. Het duurt even om je aan te passen aan één inkomen."

Dus het was volkomen logisch dat Mackenzie voor hem steelde, nietwaar?

Op dat moment voelde Mackenzie zich ellendig en voelde zich schuldig. Ze was woedend op zichzelf omdat ze keer op keer haar morele code overtrad, maar ze was ook verliefd op Andrew. "Hij heeft gewoon hulp nodig. Een beetje vergeving. Het is een moeilijke tijd," bleef ze maar herhalen.

In onze reading zag ik dat Andrew meerdere energetische koorden had met Mackenzie, dus gaf ik haar een aantal technieken om ze te verwijderen en om psychische bescherming te ontwikkelen. Ik vertelde haar dat de overtredingen alleen maar zouden doorgaan nu hij wist dat ze de wet voor hem zou overtreden. Bovendien trok ik twee tarotkaarten voor de situatie en was niet verbaasd dat de koning van de zwaarden omgekeerd was, naast de duivel.

"Je moet hier naar je eigen angsten kijken. Waarom ben je bereid dit voor hem te doen? Ben je afhankelijk van hem? Hoe ga je je verantwoorden voor het geld dat je van je zus hebt gestolen?"

Ik nodigde haar uit om eens goed te kijken naar haar motivatie om bij hem te zijn.

Waarom is moraliteit belangrijk?

Hoewel veel mensen hun gevoel voor goed en kwaad niet ontlenen aan religie, is er wel een soort universele code die de meesten van ons volgen. Ik heb mijn eigen gevoel voor moraliteit, gebaseerd op de wetten van karma - oorzaak en gevolg. Als ik niet wil dat er tegen me gelogen wordt, moet ik niet liegen. Als ik niet bestolen wil worden, dan kan ik maar beter niet stelen.

Maar vaak hebben mijn cliënten het gevoel dat ze, om liefde te vinden of iemand bij zich te houden, moeten inleveren op wat zij juist achten. Ze geloven dat kleine uitzonderingen er niet toe doen, maar dit leidt bijna altijd tot grotere. Mackenzie's verhaal is extreem - de meeste van mijn cliënten overschrijden hun seksuele grenzen voor een ander - maar het is niet het enige verhaal dat ik heb gehoord.

Mackenzie trok uiteindelijk de grens met Andrew, en hij dumpte haar. Ze was overstuur, maar ook opgelucht en klaar om haar macht terug te nemen. Ze gaf het geld van haar zus terug en biechtte de situatie op - een dappere en bevrijdende stap die ook nog eens de juiste was om te doen.

Je hebt een gevoel van goed en fout, een aangeboren vermogen om te weten wat goed voor je is en wat niet. Als je je innerlijke kompas niet respecteert, creëer je schuldgevoelens, negatief karma en situaties waarin je liever niet zou verkeren. We maken allemaal fouten, maar het compromitteren van je eigen waarden en moraal zal je niet gelukkig maken, en uiteindelijk zal het de liefde niet veilig stellen.

Ben je onzeker over een nieuwe liefde of huidige relatie? Een adviseur van Keen kan u helpen. Bel vandaag nog om de ondersteuning te krijgen die je nodig hebt.