Benieuwd naar wat de kaarten over u zeggen?

Een nieuwe kijk op een oude duivel: nieuwe perspectieven op kaart xv van de tarot troeven

Anne-Marie was een nieuwe klant, die bij mij kwam voor een Tarot lezing om algemene duidelijkheid in haar leven te krijgen. We besloten om haar Jaarkaart te vinden, en dan een drie kaart spreiding te doen om meer detail in te vullen voor haar jaar thema.

Anne-Marie was behoorlijk van streek toen de Duivel, kaart 15 in de Grote Arcana, als haar Jaarkaart verscheen.

"Ik ben gedoemd om een vreselijk jaar te hebben!" De tranen vlogen haar in de ogen, en terwijl ik haar aan de hand nam om haar te verzekeren dat deze kaart niet eng was, werd ik eraan herinnerd hoeveel angst in de wichelarij is ingebouwd, en hoezeer ik me ervoor inzet om die angst uit te bannen.

"Moeilijke" kaarten zoals de Duivel, Toren, Dood, of Gehangen Man kunnen zelfs ervaren lezers met angst en vrees vervullen. Zowel de oude geschiedenis als de afbeeldingen van Tarotkaarten in de populaire media dragen bij aan het onbehagen dat we kunnen voelen wanneer krachtige en uitdagende archetypen in een lezing opduiken.

Een geschiedenis van de duivel

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens een scène uit een film of van tv gezien waarin een zigeunerachtige waarzegster met juwelen en slechte lippenstift een lezing geeft aan de heldin van het verhaal. Langzaam draait dit lichtelijk gestoorde personage een kaart om, de camera draait in, en de duivel (of een andere duistere kaart) wordt onthuld. Het personage wordt gewaarschuwd, de muziek wordt onheilspellend en we gaan naar de antagonist.

Het is waar dat in vroegere tijden, toen de kaarten nog als waarzeggerij werden gebruikt, kaarten als de Duivel gebruikt om problemen te voorspellen. De Duivel was een machtig archetype in de grotendeels christelijke wereld waar de kaarten werden gebruikt. Het trekken van deze kaart betekende ongeluk, angst, verraad en onderdrukking. De afbeelding op veel traditionele kaarten was er een van een half mens, half geit, met mensen onder zijn voeten geketend aan hem.

Jakkes! Het is geen wonder dat we met zo'n geschiedenis geleerd hebben bang te zijn. Maar net als het moderne gebruik van astrologie, die de nadruk legt op een psychologische interpretatie gebaseerd op de hedendaagse cultuur, heeft ook de Tarot zich ontwikkeld tot een veel complexer en gelaagder instrument.

In werkelijkheid is de geit-man niet Satan, maar een afbeelding van Dionysus, of Pan, de god van de feestvreugde, wijn en begeerte. En hoewel de duivelskaart waarschuwt voor bepaalde valkuilen, bewijst het deze kaart geen dienst als we het bij zo'n beperkte lezing laten.

Spelen met de duivel

Ik had mijn eerste echte aha-moment met deze kaart toen ik ermee werkte als mijn dierenriemkaart (ik ben een Capricorn). Ik was gewend aan de vaak donkere en negatieve stereotypen geassocieerd met Cap, en dus wilde ik echt diep graven met het Duivel archetype. Ik mediteerde met de Duivelskaart in mijn abstract deck, dat enkel een herfstig bos toont. Ik gebruikte een meditatie om de kaart in te gaan en vroeg om diepere inzichten over de betekenis. Door de beeldspraak die mij werd geopenbaard, ontdekte ik dat het bos inderdaad was donker en soms beangstigend, maar in werkelijkheid aan alle kanten begrensd door groene, zonnige, open weiden. Ik kon vertrekken wanneer ik maar wilde. Bovendien was het bos vol van lekkere geuren, dieren en een gevoel van vrede. Ik realiseerde me dat de Duivelskaart gaat over slavernij aan onze illusies, en dat hoe we het werken met onze angsten benaderen de kernvraag is in deze kaart.

We zijn allemaal mensen. Hebzucht, verslaving, obsessief denken, negativiteit - ze maken allemaal deel uit van het dagelijks leven van de mens. Worden we beheerst door onze angsten of verslavingen? Geven we onze macht weg of proberen we anderen te controleren?

In het bos van mijn duivelskaart realiseerde ik me dat we niet echt gevangen zitten in het bos van onze angsten. Het bos mag dan op sommige plaatsen mysterieus en duister zijn, maar het is ook de thuisbasis van wonderbaarlijke wezens. Het ligt er maar net aan hoe we het zien. De keuze om in angst of duisternis te blijven is slechts dat, een keuze. Uiteindelijk zijn we zo vrij als we onszelf toestaan, en dat is de ware wijsheid en gave van het Duivel archetype.

Als bezoeker van Pan's magische woud, had ik de macht om te komen en te gaan, om de wijsheid van de natuur te ontvangen, en om te genieten van de aanbiedingen van dit fysieke leven.

De Duivel in Lezingen

Om terug te komen op Anne-Marie's lezing, legde ik haar uit dat de Duivel een geweldige kaart was om het jaar mee door te brengen. Ik verzekerde haar dat hij mogelijkheden voor persoonlijke groei en zelfkennis aankondigde. Ik vroeg haar te kijken naar waar ze bang voor was, naar de negatieve verhalen die ze zichzelf vertelde, of naar verslavingen of gedragingen die haar in de weg zaten.

Anne-Marie gaf toe dat ze had gehoopt dit jaar eindelijk haar baan op te kunnen zeggen die ze haatte, maar dat ze werd verlamd door angst. Ze onthulde ook dat ze worstelde met haar gewicht en emotioneel eten als gevolg van haar baanperikelen.

"En als ik ergens verslaafd aan ben, dan is het wel aan piekeren," zei ze.

"Piekeren is bidden voor wat je niet wilt," herinnerde ik haar eraan. "

We bespraken strategieën om haar te helpen in het heden te blijven en begonnen met een reeks sessies om haar te helpen babystapjes te nemen door de angst om haar baan op te geven en een aangenamere werkelijkheid te creëren.

De duivel is eigenlijk een heel humoristisch personage, en net als Pan geniet hij van een leuke tijd. Ik moedigde Anne-Marie aan om plezierige gewoonten te ontwikkelen, het vermogen te cultiveren om zichzelf niet zo serieus te nemen, en verwees haar door naar een voedingsconsulent om haar te helpen haar gewichtsproblemen aan te pakken.

Tijdens ons werk in dat jaar van de duivel zag ik Anne-Marie moedige stappen zetten op weg naar een leven waarvan ze hield. Haar bereidheid om de angst voor de duivel achter zich te laten en te dansen met zijn hogere intentie voor haar, stelde haar in staat om eerlijk naar haar leven te kijken. Ze was in staat om toe te geven wat haar tegenhield en om echte en blijvende veranderingen door te voeren.

Als je het gevoel hebt dat je vastzit in angst of negatieve patronen, raadpleeg dan een intuïtief iemand of een gids. Hulp krijgen om positieve stappen voorwaarts te zetten is een geschenk aan jezelf. Als u meer wilt weten over uw kaart voor het jaar, neem dan contact op met een Keen-adviseur die gespecialiseerd is in Tarot lezing.