Opzoek naar spirituele verlichting?

Eenvoudige manieren om uw stress te halveren

Voor de meeste mensen is een zekere mate van dagelijkse stress onvermijdelijk in deze moderne tijden. Door de structuur van ons leven lijkt spanning, en zelfs angst, bijna een uitgemaakte zaak. Onze dagen zijn gevuld met gevechten in het verkeer, uitstapjes naar overvolle kruidenierswinkels, veeleisende banen, uitdagende lessen, echtgenoten en kinderen met eindeloze lijsten van behoeften waaraan moet worden voldaan - om nog maar te zwijgen van de druk om voldoende aandacht te besteden aan ons eigen fysieke en emotionele welzijn. Op onze dagelijkse to-do-lijstjes zijn activiteiten als een uurtje sporten, een massage of gewoon wat vrije tijd meestal de laatste dingen die moeten worden ingepland. We zien dit niet als noodzakelijkheden, maar als luxe; dit zijn de dingen die we denken te kunnen en moeten uitstellen om andere, zogenaamd belangrijkere zaken te kunnen regelen. We voelen ons misschien zelfs schuldig als we wat tijd voor onszelf uittrekken, terwijl er zoveel andere dringende verplichtingen zijn.

Uit onderzoek blijkt echter dat het jongleren met veel kleine stressbronnen dezelfde negatieve invloed op onze gezondheid kan hebben, zowel emotioneel als fysiek, als het doormaken van een grotere traumatische gebeurtenis. In die context wordt het veel duidelijker dat er dringend behoefte is aan betere technieken voor dagelijks stressmanagement - en die moeten eenvoudig, snel en toegankelijk genoeg zijn om in te passen in onze reeds volle agenda's. Iedereen weet tenslotte dat gezond eten en regelmatige lichaamsbeweging effectief kunnen zijn bij het verminderen van spanning en stress, maar het is niet altijd gemakkelijk om tijd vrij te maken voor zelfgekookte maaltijden of lichaamsbeweging. Er zijn echter verschillende dingen die we snel en gemakkelijk op regelmatige basis kunnen doen om spanning te helpen verlichten en een innerlijk gevoel van kalmte te creëren. Lees verder voor eenvoudige strategieën om uw dagelijkse stress te verminderen - en zelfs te halveren - zodat u zich rustiger en meer gecentreerd kunt voelen.

Knuffel degene van wie u houdt.

Naast lichaamsbeweging is seks een andere bekende stressverlichter, maar het is ook een activiteit die vaak een lage prioriteit krijgt als de vermoeidheid toeslaat of als andere verplichtingen voorrang krijgen. Het goede nieuws is dat je geen volledige intieme sessie met je partner hoeft te plannen - je hoeft zelfs helemaal geen partner te zijn - om de stressverlagende voordelen van lichamelijke verbondenheid met een ander persoon te ervaren. Het enige wat nodig is, zijn een paar momenten van knuffelen of elkaars hand vasthouden om de hormonale veranderingen teweeg te brengen die nodig zijn (verlaagd cortisol, verhoogd serotonine) om dat liefdevolle gevoel te krijgen. De volgende keer dat je je gestrest voelt, pak dan je lief, je beste vriend of je kleintje, en sla je armen een paar tellen om elkaar heen. In minder dan een minuut, zul je genieten van een duidelijk gevoel van troost samen met het gevoel van je zorgen

Voedig uw vitaminen.

Gezond eten en thuis koken kan een hele uitdaging zijn in een overvolle agenda - wie heeft er tijd om boodschappen te doen voor verse, gezonde producten, laat staan ze thuis te bereiden? Maar dat betekent niet dat je moet beknibbelen op belangrijke vitaminen en mineralen in je dieet. Vitamine C en E helpen bijvoorbeeld bij het reguleren van stresshormonen en het verlagen van de bloeddruk. Het dagelijks slikken van een multivitamine - een die naast vitamine C en E ook andere belangrijke voedingsstoffen bevat - kan belangrijke spanningsreducerende voordelen bieden.

Lustig wat stress-eten.

Het blijkt dat niet alle stress-eten - het grijpen naar voedsel om je zenuwen te kalmeren als je je gespannen en moe voelt - slecht is. Maar het eten van lege calorieën zoals snoep, chips of ijs is niet de juiste manier om dit te doen; in feite kan het vertrouwen op deze voedingsmiddelen voor comfort je stress op de lange termijn verhogen, omdat ze op den duur bijdragen aan een hoge bloeddruk, obesitas en andere gezondheidsproblemen. Zelfs op de korte termijn kunnen ze bijdragen aan emotionele stress, simpelweg vanwege de schuldgevoelens en het falen dat het eten van ongezonde snacks kan opwekken. Kies in plaats daarvan voor bewezen spanningsverlagende voedingsmiddelen zoals avocado's, pistachenoten en andere noten, zalm, havermout, melk en spinazie. Deze voedingsmiddelen bevatten voedingsstoffen zoals calcium (melk, spinazie), vitamine E (pistachenoten en andere noten), omega-3 vetzuren (zalm), kalium (avocado's), en vezels (havermout, avocado's) waarvan bekend is dat ze vermoeidheid en het stresshormoon cortisol verminderen, terwijl ze je helpen je comfortabel vol te voelen - zodat je niet in een zwak moment naar die zak chips grijpt, om er later spijt van te krijgen. Probeer eens een kom havermout met melk als ontbijt, voeg avocado of zalm toe aan je spinaziesalade bij de lunch, of eet je maaltijd met een glas melk. U kunt zelfs pakjes havermout of zakjes pistachenoten en amandelen in uw handtas of op uw bureau bewaren, voor een snelle oppepper wanneer u dat het meest nodig hebt.

Wanneer er iets vervelends gebeurt, schrijf het dan op.

Het schrijven in een dagboek hoeft geen dagelijkse gewoonte te worden - weer een nieuwe taak die u op uw toch al eindeloze to-do-lijstje moet proppen - en het hoeft niet lang te duren. Slechts een paar minuten van het opschrijven van uw gedachten en gevoelens over de ruzie die je had met je echtgenoot of die verontrustende e-mail van je baas kan aanzienlijk verminderen de spanning die je anders zou opkroppen binnen. Het opschrijven van je gevoelens geeft je niet alleen een veilige en broodnodige ruimte om je te uiten; het kan je ook helpen om een nieuw perspectief op de situatie te krijgen, of zelfs om te brainstormen over strategieën om het probleem op te lossen. Bewaar een dagboek in de lade van uw nachtkastje, zodat u 's avonds voor het slapengaan een paar zinnen kunt opschrijven, of bewaar een bestand op uw computer dat u kunt openen en aanvullen wanneer u zich wilt afreageren.

Blijf het niet opkroppen - praat het uit met iemand die u vertrouwt.

Hoewel het misschien nobeler lijkt om het voor uzelf te houden wanneer u geschokt of geïrriteerd bent door een opmerking of gedrag van iemand, kan het in feite een veel effectievere stress-buster zijn om uw reactie op de situatie toe te lichten aan een vertrouwde vriend, collega of andere vertrouwenspersoon. Het gaat hier niet om kwaadaardige roddels; het gaat er gewoon om irritatie en andere gespannen gevoelens van je af te schudden om stoom af te blazen. En net als in een dagboek schrijven, kan praten met iemand anders je helpen om een ander, beter perspectief te krijgen.

Gerelateerde artikelen