Informatie nodig of uw partner of relatie?

Zonneschijn van je zomerliefde

In 1967 schudde "The Summer of Love" het conservatieve Amerika op zijn grondvesten met een klaroengeschal - niet om te strijden, maar voor "vrede, liefde en begrip" - en samen daarmee de glorieuze rebellie gekenmerkt door "sex, drugs, en rock 'n' roll". Maar eeuwen voordat drommen bloemenkinderen zich verzamelden in Haight-Ashbury, was "summer lovin'" (verplichte Grease-referentie-check!) een hot topic, en dat is het al sinds de mensheid zulke dingen bijhoudt. In de komende weken zullen we een aantal zomerse elementen onder de loep nemen die je echt in beweging zetten tijdens je rendez-vous bij warm weer, en we beginnen onze lijst met de meest alomtegenwoordige factor van het seizoen: zonneschijn!

Here Comes the Sun

Het is waar, De maan is een van de meest mystieke kaarten van het tarot deck, en maanlicht mag dan gemaakt zijn voor romantiek, maar strikt genomen door de lens van de wetenschap, is de verlichting van de maan eigenlijk gewoon de reflectie van zonlicht. Net zoals de zon (een andere stellaire kaart in de tarotspel) verantwoordelijk is voor onze waardering voor een schitterend maanspektakel, produceert het ook een aantal krachtige prestatiebevorderende natuurlijke chemische stoffen in het menselijk lichaam die onze drang om samen te smelten stimuleren zoals niets anders dat kan.

Zoals wijlen de grote John Denver zo treffend zong, "Sunshine on my shoulders makes me happy"-en met goede reden. Zonnestralen, of beter gezegd ultraviolette (UV) stralen, schenken ons mensen een groot aantal gezondheidsvoordelen, waarvan er vele direct verband houden met stemming, aantrekkingskracht en - mogen we het zeggen? Seks.

Jah, we weten het. "UV = BAD!"

Er valt niet over te twisten dat overmatige blootstelling aan deze krachtige zonnepijlen meer dan een beetje schadelijk kan zijn, en melanoom is zeker niet iets om mee te lachen. Maar de juiste hoeveelheid, op het juiste moment van de dag, kan wonderen doen voor je libido. En als bonusactiviteit: het delen van de zonnebrandcrème, zoals in: "Ik doe jouw rug als jij de mijne doet..." heeft al menig zomeraffaire ontketend.

Vitamine D-licht

In een artikel voor Psychology Today merkt Alex Korb, Ph.D., een postdoctoraal onderzoeker in neurowetenschappen aan de UCLA, op: "UV krijgt altijd een slechte naam, omdat te veel ervan kan leiden tot huidkreeft. UV is echter belangrijk omdat UV-licht geabsorbeerd door je huid produceert Vitamine D. Vitamine D speelt vele rollen in je lichaam, waaronder het bevorderen van de serotonine productie[1]." En serotonine, voor degenen die het niet weten, helpt bij het reguleren van stemming en libido. Een tekort aan serotonine kan leiden tot depressie en verlies van interesse in seks, terwijl een gezond niveau kan leiden tot de minder-dan-wetenschappelijke uitkomsten van "je gelukkig voelen" en "whoopee maken"[2]."

Hoewel zonnebanken misschien niet gezond zijn voor de opperhuid, kan de appreciatie van zonnebanken eigenlijk deel uitmaken van een Darwinistische cyclus om ervoor te zorgen dat het ras overleeft - althans, volgens sommige onderzoekers. Dr. Gad Saad, een professor in marketing die de Concordia University Research Chair in Evolutionary Behavioral Sciences and Darwinian Consumption bekleedt, heeft gesteld dat het nastreven van gebruinde partners meer te maken kan hebben met ons hagedissenbrein dan met gezond verstand. Met andere woorden, onze biologische noodzaak om ons voort te planten weegt zwaarder dan de bezorgdheid over de negatieve langetermijneffecten van zonnebanken, maar "natuurlijke selectie kan een dergelijke afweging accepteren[3]."

En, zoals Korb ook opmerkt, heeft het licht dat je via je ogen binnenkrijgt een vergelijkbaar effect op de serotonineproductie, dus je kunt je vlees wat rust gunnen - maar hij waarschuwt wel dat het tijdstip van de dag waarop je je vitamine D "binnenkrijgt" ook echt een verschil maakt, en de hoe vroeger hoe beter: "Fel licht blokkeert 's nachts de omzetting van serotonine in melatonine," legt hij uit, "en melatonine is essentieel voor een goede nachtrust."

Je verlicht mijn (liefdes)leven

Studies tonen aan dat zonneschijn niet alleen serotonine stimuleert, maar ook het gehalte van de menselijke liefdeshormonen testosteron en oestrogeen verhoogt, evenals dat van dopamine, een neurotransmitter die helpt bij het reguleren van de belonings- en genotscentra in de hersenen. Niet slecht!

Omgekeerd blokkeert de zon de melatonineproductie, en hoewel dat niet zo leuk is als je moet slapen, kan minder melatonine leiden tot minder remmingen in je stemming. Volgens een studie over zonnebanken, uitgevoerd door de Wake Forest University, kunnen UV-stralen ook verantwoordelijk zijn voor het vrijkomen van endorfines, die een euforie produceren die vaak wordt gelijkgesteld aan een "natuurlijke high"[4]. Dus zolang je voorzichtig bent en geen overdosis UV-stralen consumeert, is zonneschijn een heerlijke bezigheid.

Op zoek naar een speciaal iemand om je zomer mee op te fleuren? Een KEEN-adviseur kan je helpen te laten zien waar de actie is!