Benieuwd naar wat de kaarten over u zeggen?

De keizer en de hiërofant: verbinding maken met je goddelijke mannelijke met de tarot

Leiderschap, macht, de leiding nemen; dit zijn allemaal kwaliteiten die we - terecht of onterecht - associëren met het mannelijke. En het lijkt erop dat mijn vrouwelijke cliënten het over het algemeen moeilijker hebben om deze kwaliteiten uit te drukken dan mijn mannelijke cliënten. Zelfs jongere vrouwen lijken te worstelen met het uitdrukken van hun "mannelijke" kant. Ik kan me voorstellen dat we dagenlang kunnen speculeren over waarom dit zo is - maar ik zou liever actie ondernemen om te veranderen. Wanneer mijn cliënten worstelen om hun mannelijke innerlijk te belichamen, laat ik hen werken met enkele van de krachtigste archetypes in de Tarot om hen te helpen hun Goddelijk Mannelijk te cultiveren.

Wat is het Goddelijk Mannelijk?

Er zijn vele manieren om te definiëren wat wij in de New Age wereld het Goddelijk Mannelijk noemen. Het is een term waarmee ik vertrouwd ben geraakt via de Jungiaanse psychologie (als de animus), maar hij wordt in vele tradities en culturen aangetroffen. Het idee is dat ieder van ons een innerlijk mannelijk en een innerlijk vrouwelijk bevat, ongeacht ons fysiologisch geslacht. De Goddelijke uitdrukking van één van beide is de hoogste belichaming van verschillende archetypen. Voor het Goddelijk Mannelijke zouden deze archetypes Vader, Priester, Krijger, Leraar, Wijze...enzovoort kunnen zijn.

De meeste vrouwen vinden het gemakkelijker om hun vrouwelijke kwaliteiten tot uitdrukking te brengen dan hun mannelijke, maar toch hebben we er allemaal baat bij (mannen inbegrepen) om toegang te hebben tot zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen. Uiting geven aan het Goddelijk Mannelijke kan eruit zien als verlicht leiderschap, een gezonde uiting van woede, of het maken van krachtige keuzes.

De Vader/Emperor

Rhonda is een cliënt van me die werkt in de bedrijfswereld. Ze belt vaak over werkzaken, en onze laatste sessie was geen uitzondering. Haar was gevraagd om een project te leiden en in haar team zaten een paar mannen die al langer bij het bedrijf werkten dan zij.

"Ik vind het moeilijk om de leiding te nemen," zei ze. "Ik weet dat ik dit kan, maar om de een of andere reden laat ik mijn collega's steeds in de steek. Ik haat het! Waarom is het zo moeilijk om de leiding te nemen?"

Toen we Rhonda's spirit guides erbij haalden om haar te helpen dit probleem op te lossen, waren ze er duidelijk over dat ze zich niet op haar gemak voelde om haar mannelijke kant te laten zien, en de vele ervaren mannen in het team maakten dit nog moeilijker. We deden ook een tarotspreiding, en de kaart die naar voren kwam als "innerlijk werk" voor Rhonda was de Keizer. Als archetype gaat deze kaart over stabiliteit, macht, goed leiderschap, en het delen van de daaruit voortvloeiende voordelen met iemands "onderdanen".

Rhonda's gidsen stelden voor om met deze kaart te mediteren en een dagboek bij te houden van alle gevoelens die opkwamen over het uiten van keizerlijke kwaliteiten. Ze was sceptisch, maar probeerde het toch. Na een paar weken ontmoetten we elkaar weer en vertelde ze dat ze, terwijl ze met de kaart mediteerde, ontdekte dat ze weerstand had tegen het hebben van macht.

Door dagboeken te schrijven en verder te mediteren ontdekte ze dat ze de autoritaire rol die haar vader in haar leven had gespeeld echt afwees. Omdat ze hem associeerde met alles wat mannelijk was, verwierp ze deze kwaliteiten in zichzelf. Uiteindelijk zag Rhonda in dat, door het cultiveren van het soort vaderenergie dat ze wenste dat ze van haar vader had gekregen, ze haar innerlijke mannelijke kon herstellen en loslaten. Het resultaat was effectief leiderschap en een succesvol project op het werk - met bonussen voor het hele team.

De Wijs/Hierophant

Thyra was de kokkin op een katholiek zomerkamp voor tienermeisjes. Ze belde omdat ze er moeite mee had dat de meisjes allemaal naar haar leken te kijken voor spirituele begeleiding.

"Ik weet niet waarom," zei ze. "Ik ben maar een gewoon mens. Ik heb mijn deel van het leven gezien, goed en slecht. Ik wil niet een soort leraar voor deze meisjes zijn. Ik bedoel, wat weet ik over hun leven? Het voelt als te veel verantwoordelijkheid. En ik ben niet eens katholiek!"

Thyra straalde van nature de wijsheid uit die het leven haar had gebracht. Ze was een filosoof en een zoeker, hoewel ze geen specifieke religie of pad aanhing. In feite vond ze goeroes en spirituele leraren hoogst verdacht, wat verklaarde waarom ze die rol niet voor de meisjes wilde spelen. Uit een tarotlezing, vergelijkbaar met die van Rhonda, bleek dat een van de archetypen waarmee Thyra moest werken, dat van de Hiërofant was.

De Hiërofant gaat over structuur, onderwijzen en het doorgeven van wijsheid. Het kan worden geassocieerd met het Goddelijk Mannelijke archetype van de Wijze of Priester. Hoewel het waar is dat sommige goeroes of leraren minder dan integer zijn, zijn velen absoluut toegewijd om anderen te helpen. Ik vroeg Thyra om te proberen met deze kaart te mediteren en te journalen, zoals Rhonda deed met de Keizer.

In het begin kon ze zich alleen concentreren op schaduwkwaliteiten van de kaart: dogmatisch onderricht, regels, starheid. Maar toen ze zich verdiepte in haar dagelijkse werk met de Hierophant, zag ze de kracht van een goed rolmodel. Ze kon aanvaarden dat deze meisjes haar integriteit en innerlijke licht konden voelen en iemand nodig hadden om de wereld een beetje voor hen open te stellen. Tegen het einde van de zomer had ze diepgaande relaties opgebouwd met de meisjes - niet als een goeroe, maar als een zorgzame volwassene die bereid was om hen te begeleiden.

Het geheel in evenwicht brengen

Het is belangrijk om te beseffen dat we allemaal innerlijke mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten hebben. Vaak nemen we de archetypen over die gerelateerd zijn aan ons fysieke geslacht, terwijl we het tegenovergestelde verwaarlozen. Door onze weerstand tegen de rollen die ons "anders" lijken te zijn te leren kennen, kunnen we beperkende overtuigingen en barrières afbreken om zowel onze animus als anima - of mannelijk en vrouwelijk - te hebben.

De Tarot, met zijn krachtige archetypen, kan een geweldig hulpmiddel zijn, zoals Rhonda en Thyra hebben ontdekt. Als je het moeilijk vindt om een typisch mannelijke (of vrouwelijke) eigenschap te belichamen, moedig ik je aan om dit met behulp van de Tarot te onderzoeken. Een paranormaal adviseur kan je helpen om weerstanden of blokkades op te sporen die je belemmeren om jezelf ten volle te zijn.

Wens je kwaliteiten zoals leiderschap of kracht te cultiveren? Adviseurs op Keen kunnen je helpen te zien wat je in de weg zou kunnen staan, en manieren ontwikkelen om vooruit te komen. Bel vandaag nog voor begeleiding!