Opzoek naar spirituele verlichting?

Spirituele geometrie

Geometrie is een integraal onderdeel van ons leven. We bestuderen het op school in zijn theoretische vorm. Daarna kunnen we er rekening mee houden in patronen die we zien, in de verhoudingen van gebouwen en de vormgeving van sieraden. Maar buiten een klaslokaal op de middelbare school, heb je misschien niet veel nagedacht over geometrie. En Heilige Geometrie? De meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord. Als dat ook voor jou geldt, bereid je dan voor op een fascinerend onderwerp dat ouder en intuïtiever is dan de meeste mensen beseffen.

Sinds we bestaan, hebben mensen gezocht naar patronen in de natuur. De eerste culturen gebruikten de geometrie van planten om hun geneeskrachtige en spirituele eigenschappen te bepalen. De tien zaden in een appel of peer worden zichtbaar als twee parallelle vijfpuntige sterren wanneer de vrucht door de kern wordt gesneden. De wilde roos heeft vijf bloemblaadjes. Honingbijen maken raten, die uit volmaakte zeshoeken bestaan. De bladeren van bomen vertonen zeer complexe patronen.

De wereld is vol van natuurlijk voorkomende geometrie. De mens heeft gedurende zijn hele bestaan geleerd van deze natuurlijke geometrie en ons begrip ervan heeft zich samen met de beschaving ontwikkeld. Vanaf het begin van de geschreven geschiedenis hebben mensen patronen en geometrie als heilig opgevat. We begrijpen geometrie nog steeds op deze manier, hoewel het vaak een onbewuste kennis of intuïtief begrip voor ons is.

Kunst

Kunstenaars hebben altijd heilige geometrie gebruikt om de spirituele wereld te beschrijven. De eenvoudigste en fysiek meest stabiele van de geometrische vormen is de driehoek. De driehoek is het punt waar één dimensie, de lijn, plaats maakt voor twee dimensies, de vlak. De piramiden van het oude Egypte waren gebaseerd op de hoeken van zonnestralen die door wolken heen breken. De driehoek en zijn driedimensionale vorm, de piramide, illustreerden voor de oude Egyptenaren de duurzaamheid van het hiernamaals en de standvastigheid van de zon.

Later, tijdens de Renaissance, werd de driehoek gebruikt als compositiepatroon, met het hoofd van Christus of de Maagd als top, en de rest van het lichaam als basis van de driehoek. Op dezelfde manier vertegenwoordigt de cirkel continuïteit en eeuwigheid; het vierkant staat voor stevigheid, bescherming en aards bestaan. Dit is een rijk gebied voor studie, en je kunt veel voorbeelden van de symboliek van vormen vinden in de wereld om je heen.

Mandala's

De mandala wordt meestal geassocieerd met oosterse religies, voornamelijk het hindoeïsme, en het boeddhisme, hoewel veel religies de kracht ervan begrijpen en gebruiken. Een mandala is een cirkelvormig ontwerp, dat uitstraalt vanuit een centrum, zoals de stralen van de zon. De ontwerpen worden vaak ontwikkeld als gebeden voor een bepaald spiritueel resultaat. Ze bevatten religieuze symbolen, figuren van heiligen of Bodhisattva's, astrologische aspecten, en veel andere informatie die bedoeld is om de fysieke werkelijkheid vanuit het spirituele vlak te beïnvloeden.

Mandala's worden ook gebruikt als leermiddel om verschillende concepten visueel in relatie tot elkaar te plaatsen. Ze kunnen tijdelijk zijn, zoals de zandmandala's die boeddhistische monniken maken. Of het kunnen permanente schilderingen zijn, die door de gelovigen bewaard en beschermd worden. Tijdens het maken van het ontwerp houden de monniken een meditatieve toestand aan, omdat de handeling zelf van het maken van een mandala heilig is.

Zuid-Amerikaanse tekeningen

U kunt de oude tekeningen hebben gezien die pre-Colombianen in Zuid-Amerika maakten. Er is een reusachtige kolibrie die alleen vanuit de lucht kan worden gezien. Er is ook een aap, en verschillende andere tekeningen, gewoon gemaakt van gerangschikte rotsen en aarde. Ze bestaan al duizenden jaren, voordat de mens de mogelijkheid had om de aarde vanuit vliegtuigen te bekijken.

Hoe hebben de kunstenaars deze afbeeldingen gemaakt? Welke betekenis hadden ze voor de cultuur? Wie was hun beoogde publiek? Men kan alleen maar denken dat de ouden deze tekeningen voor de goden maakten. Het zijn prachtige dingen om te zien, met hun rechte lijnen en geometrische zuiverheid, evenwicht en proportie.

Sacrale Geometrie in het Midden-Oosten

Sacrale Geometrie is in het Midden-Oosten van groot belang gebleven. Al vroeg in de moslimgeschiedenis verbood de Koran realistische afbeeldingen van mensen en dieren, uit angst voor een terugkeer naar wat zij zagen als het heidendom van vroegere religies. Kunstenaars begonnen echter abstracte, geometrische patronen te gebruiken om de gebedshuizen te verfraaien, en om het goddelijke patroon van de kosmos weer te geven. Daarom hebben moskeeën binnen en buiten glorieuze geometrische patronen. Dit is de reden waarom tapijten uit het Midden-Oosten zo mooi zijn, en een gevoel van vrede geven in de kamer waar ze liggen. Zij zijn de moderne erfgenamen van de oude Heilige Geometrie.

Christelijke Heilige Geometrie

Bij de verspreiding van het christendom hebben veel kerken de plaatselijke Heilige Geometrie overgenomen in hun heilige boeken en gebouwen. Monniken in Ierland leerden hoe ze in elkaar gevlochten Keltische ontwerpen konden maken, die zowel hun kerken als hun verluchte manuscripten verrijkten. De monniken begrepen dat de patronen een intuïtieve uitdrukking waren van het wonder en de schoonheid van het universum, en dus namen ze deze ontwerpen over. Als je bent opgevoed in de christelijke traditie, ben je je waarschijnlijk bewust van de betekenis van drie-eenheid, als zowel een numerieke als een spirituele uitdrukking.

Het opnemen van Heilige Geometrie in je leven

Het belangrijkste is om je eigen spirituele kijk te respecteren. Onderzoek hoe patronen en geometrie je groei en ontwikkeling hebben beïnvloed. Zoek naar de Heilige Geometrie binnen je eigen traditie en de tradities van anderen. Dit is een zeer rijk gebied voor studie, en één, die de potentie heeft om kloven van begrip tussen verschillende volkeren te overbruggen. Kijk naar je eigen omgeving voor aanwijzingen over hoe Heilige Geometrie werkt in je eigen leven. Het is een prachtige manier om het Goddelijke te ervaren.

Gerelateerde artikelen