Informatie nodig of uw partner of relatie?

Je stemt op wie? wanneer politieke overtuigingen relaties beïnvloeden

Gemeenschappelijk advies voor een eerste date is om niet over religie of politiek te praten, en dat is vaak een vrij goede richtlijn. Je kent elkaar immers niet goed, en het is makkelijk om te begrijpen waar de ander vandaan komt. Het is onbeleefd om over deze onderwerpen te beginnen, en het is meestal veel beter om het te houden bij familie, werk, en andere low-key, get-to-know-you-type conversations.

Maar naarmate de relatie vordert, zullen dergelijke kwesties onvermijdelijk de kop opsteken. Zelfs mensen die zeggen niets om politiek te geven, geven immers wel om zaken die hun leven beïnvloeden, zoals belastingen, oorlog, de economie, het milieu en wapens. De politiek doorkruist ons leven voortdurend. En in een verkiezingsjaar kunnen de emoties hoog oplopen. We leven in een tijd van polariserende politiek en dat kan een serieuze impact hebben op onze relaties. Wat moet je doen als de persoon met wie je uitgaat er precies dezelfde overtuigingen op na blijkt te houden als jij?

Doet politiek er echt toe?

Recentelijk had ik een gesprek met een jonge vrouw, Kate. Kate had al een paar maanden een relatie met een jongen en ze konden het goed met elkaar vinden. Ze gingen graag naar basketbal kijken (Kate speelde op de universiteit) en vonden het leuk om bij elkaar in de buurt te zijn. Onlangs zaten ze in een bar naar een wedstrijd te kijken, en toen die afgelopen was, bleef de tv op hetzelfde kanaal staan en ging over naar het nieuws. Hoewel het geluid uitstond, konden ze duidelijk een van de twee die de kandidaten van dit jaar een toespraak gaf.

Kate hield niet zo van politiek en was een beetje verbaasd toen haar afspraakje begon te vertellen hoe graag hij wilde dat deze man de volgende president zou worden. Ze vroeg: "Waarom?" en hij hield een lange betoog over immigratie. Dit verraste Kate - het was nog nooit eerder ter sprake gekomen. Zij was het niet met hem eens en vond dat zijn standpunten haar ongemakkelijk maakten. Omdat ze geen ruzie wilde maken en niet geloofde dat je tijdens een afspraakje over politiek moest praten, maakte ze vrijblijvende geluiden en veranderde ze het onderwerp in iets waar ze het allebei over eens konden zijn - de slechte scheidsrechters bij de wedstrijd die ze hadden gezien.

Kate vertelde dit verhaal aan haar vriendinnen, en zij raadden haar aan zich geen zorgen te maken. "Het is gewoon politiek," zeiden ze, en Kate en haar nieuwe vriend konden het verder goed met elkaar vinden. Maar toen ik met haar sprak, leek ze daar niet van overtuigd.

Een relatie kan werken met politieke meningsverschillen

Als je op zoek bent naar een toevallige ontmoeting, een paar leuke afspraakjes en verder niets, is dit allemaal niet echt een punt van zorg (tot op zekere hoogte). Maar bij het opbouwen van een relatie zijn wereldbeelden wel degelijk van belang. Ik heb het niet over cultuur - zeker, dingen als films, boeken en muziek zijn belangrijk, maar het zijn zaken waar mensen omheen kunnen, voor het grootste deel. Het kan zelfs leuk zijn om iemand aan iets nieuws bloot te stellen.

Dat is niet altijd het geval met politiek. Iemands politieke standpunt is vaak een kwestie van diepgewortelde overtuigingen, en deze overtuigingen kunnen echt iets zeggen over de persoon in kwestie. Het zegt wat hij of zij en belangrijk vindt, en wat zijn of haar relaties met andere mensen bepaalt.

Dit is natuurlijk niet het enige wat telt. Mensen in het echte leven zijn geen politieke waslijsten. Als je Democratisch bent, betekent dat nog niet dat je XYZ absoluut steunt. Republikein zijn betekent niet dat elk onderdeel van hun nationale platform jouw evangelie is. Politiek is misschien iets dat zelden ter sprake komt. Of als het wel ter sprake komt, kunnen jullie het oneens zijn en dat kan gezond zijn. Gepassioneerde meningen kunnen een geweldige vonk zijn, vooral als er een infrastructuur van wederzijds respect is.

Maar als het niet werkt, is het oké

Dit gezegd hebbende, mensen kunnen hartstochtelijke overtuigingen hebben, en deze overtuigingen kunnen een groot deel van een persoonlijkheid zijn. Als jij vindt dat de overheid geen zeggenschap mag hebben over wapenverkoop en je partner vindt van wel (of andersom), kan dat tot grote meningsverschillen leiden. Deze kwesties komen vaak aan de orde, soms wekelijks.

Ermee instemmen om niet over dingen te praten werkt niet altijd, vooral niet als je echt gepassioneerd bent. Je wilt niet een deel van je persoonlijkheid moeten begraven alleen maar om de wederzijdse vrede te bewaren. Dat werkt niet eens. Het kan alleen maar leiden tot wrok en een verplaatsing van emotie-controle kan uitmonden in een ruzie over de afwas.

De sleutel is dus communicatie. Praat over hoe u met elkaar over deze kwesties wilt praten. Communiceer over een respectvolle uitwisseling van overtuigingen. Stel grenzen aan het moment waarop erover kan worden gesproken, maar vermijd het niet helemaal. In een relatie, moet je je vrij voelen om jezelf te zijn en niet een deel van je persoonlijkheid sublimeren voor een vals vernisje van vrede. Dat zal op de lange termijn niet werken.

En als je na een tijdje het gevoel hebt dat het niet gaat werken vanwege incompatibiliteit, beschouw dat dan niet als een mislukking. Je geloofssysteem geeft aan wie je bent. Weglopen van iets omdat je je ongemakkelijk voelt over jezelf zijn is geen slechte reden - het is een van de beste. Uiteindelijk is een succesvolle relatie er een waarin beide partijen de volheid van hun wederzijdse expressie voelen. Als de stembus de slaapkamer in de weg staat, is het prima om voor het eerste te kiezen.

Weet u niet zeker of de verschillende politieke overtuigingen van u en uw partner een spelbreker zijn? De adviseurs van KEEN.com kunnen u helpen met een aantal duidelijkheid.