Informatie nodig of uw partner of relatie?

Intimiteit vs. te veel delen: deel je te veel tijdens afspraakjes?

"Eerlijkheid is het beste beleid." Of toch niet? Als je verliefd wordt, gaat het bij intimiteit om de juiste timing. Een natuurlijke neiging om te veel te vertellen kan je nieuwe partner intimideren, maar als je aarzelt om bepaalde dingen over je verleden te onthullen, kan dat op den duur pijn doen. Hoe weet je wanneer het het juiste moment is om je geheimen te delen?

Verleden: Op een need-to-know basisJe nieuwe liefde hoeft niet te weten hoeveel exen je hebt, of wie ze zijn. Zelfs als de ober die de sushi serveert je op je derde afspraakje een keer mee uit schaatsen heeft genomen, wacht je nog even en schotel je dat na afloop aan je beste vriendin voor. Zelfs als je grappigste verhaal gaat over een jongen met wie je op school uitging en die elke dag een liter appelmoes at vanwege de geneeskrachtige werking, waag het niet. Het kan moeilijk zijn om deze details niet te delen - vooral als ze te vreemd of hilarisch zijn om niet te delen - maar probeer het, in het belang van je nieuwste date! Als je het absoluut niet kan laten, probeer dan zoveel mogelijk persoonlijke details weg te laten (je hoeft niet te vermelden dat die appelmoes gast geweldige rugmassages gaf). Het achterhouden van identificerende informatie over je ex-partners is niet om een mysterieus imago voor jezelf te creëren; het punt is om je date het gevoel te geven dat ze het middelpunt in je hart hebben genomen. Er zijn twee gevallen waarin je wel over exen moet beginnen: als je nog bevriend bent met een oude vlam of onlangs gescheiden bent. Als je regelmatig uitgaat of sms't met een ex-vriendje of -vriendinnetje dat nu een platonisch maatje is, moet je openhartig zijn over je verleden met een nieuwe beau meer vertrouwen inboezemt dan wanneer je dat na verloop van tijd laat blijken. Als je in een echtscheidingsproces zit, nog steeds zaken als eigendom en financiën met je ex-echtgenoot moet regelen, of de voogdij over de kinderen moet delen, maakt je ex nog steeds deel uit van je leven, ook al is de relatie voorbij. Het is bijna altijd beter om dit openlijk te erkennen dan om het geheim te houden.

Uw vorige levensMisschien ben je nu een heel ander persoon dan tien jaar geleden (of zelfs zes maanden geleden). Misschien was je vroeger een hardcore feestganger, of veel zwaarder, of de stem van een rappende blauwe hond in een kinderfilm voordat je tot je huidige zelf kwam. Is het misleidende reclame om geen details te geven over wie je was? Nope! Iedereen verandert, en je date heeft waarschijnlijk zijn eigen minder-dan-flatterende fases achter de rug. Natuurlijk is het probleem gecompliceerder als je nog steeds te maken hebt met de gevolgen van vroegere daden - bijvoorbeeld als je een strafblad hebt. Als een zoekopdracht op Google naar je naam een nieuwsartikel uit 2008 oplevert over je nacht (of langer) in de gevangenis, of die keer dat je geld hebt verduisterd van een kleuterschool, kun je dit maar beter vroeg dan laat ter sprake brengen. Tegenwoordig is het bijna onvermijdelijk dat je date je online opzoekt, maar als jij degene bent die het nieuws brengt, heb je controle over hoe het verhaal wordt gepresenteerd. Hoe zit het met meer intieme details, zoals dat je bent vreemdgegaan met een vorige partner? Dat is aan jou, maar begrijpelijk om niet te delen tenzij het relevant wordt op een of andere manier. Als je bang bent om je mond open te doen, zou je verbaasd zijn hoe vaak andere mensen bereid zijn om te accepteren de dingen die ons de grootste schaamte.

Het ergste wat je ooit is overkomenOp een bepaald moment in je leven heb je misschien een echt dieptepunt meegemaakt, zoals een groot trauma, een ernstige ziekte, of een vroegtijdig overlijden in de familie. Vanwege de zeer persoonlijke en verontrustende aard van deze vreselijke gebeurtenissen, is het volkomen begrijpelijk om ze niet aan een nieuwe partner te onthullen totdat (als je je er ooit comfortabel bij voelt). Het enige geval waarin het essentieel zou kunnen zijn om ze te delen, is als de strijd een belangrijk deel blijft uitmaken van uw dagelijks leven. Als je regelmatig een familielid in het ziekenhuis bezoekt, verwikkeld bent in een bittere en slepende rechtszaak, of een moeilijk gezondheidsprobleem onder controle hebt, is het na een paar afspraakjes een beleefdheid om dit aan een potentiële partner te vertellen - zelfs als je nog niet van plan bent om je privé-wereld met hem of haar te delen. Er is een verschil tussen een moeilijke situatie bekendmaken en hulp eisen, dus je pijn delen hoeft niet te betekenen dat je de lasten deelt.

Godsdienst, politiek en andere voorkeurenZe zeggen dat je niet over godsdienst of politiek moet praten op je eerste afspraakje - nou, wanneer dan wel? Omdat geloof en ideologie voor mensen heel belangrijk kunnen zijn, kan het later in de relatie averechts werken als je dat gesprek voor onbepaalde tijd uitstelt. Alleen u zult weten wanneer de tijd rijp is, maar eerder dan later (misschien bij afspraakjes drie en later), begin met het geven van hints over uw politieke voorkeur om uw partner een hint. Wees niet verlegen over dingen die voor jou belangrijk zijn! Als je partner slecht reageert op het nieuws dat je een libertair of boeddhist bent, ben je dan niet blij dat je erachter bent gekomen voordat je officieel bent gegaan?

Delen is voor veel mensen een van de leukste dingen aan daten: het gaat niet alleen om de daad van het onthullen, maar ook om het ontvangen van acceptatie van iemand die gewoon gek op je is. Je kunt wederzijdse tolerantie en acceptatie met je potentiële partner bevorderen door het soort luisteren dat je wilt ontvangen te modelleren. Als ze beginnen met het delen van hun vuile was, wees dan voorzichtig om je reactie te controleren op subtiele (of duidelijke) oordelen. Zelfs als je iets hoort waar je je ongemakkelijk bij voelt (en het is prima om het uit te maken als dat zo is), is oprecht luisteren de eerste stap op weg naar echte intimiteit.

Probeer je je open te stellen voor een nieuwe partner, of heb je moeite om een harde noot te kraken? De adviseurs van KEEN.com kunnen u helpen de situatie te begrijpen.