Informatie nodig of uw partner of relatie?

Schrijf je romantiek: de literaire ingrediënten voor de liefde van een sprookje

Wat kan een liefdesroman je leren over de liefde in het echte leven? Een heleboel dingen, eigenlijk. Als je eenmaal begrijpt wat een alledaagse relatie verheft tot het soort passie dat bestsellers oplevert, weet je waar je die felbegeerde connectie kunt vinden en waar zeker niet.

Wat is een liefdesverhaal?

In de literaire wereld behoort een verhaal tot het romantische genre als het in de kern over liefde gaat - haal het plot van het koppelen eruit en het meeste vlees is verdwenen. Er is een behoorlijk gevarieerde groep die onder die noemer past, van zoete en tedere Nicholas Sparks-romans tot ranzige Fifty Shades of Gray en geestige en historische Jane Austen. Hoewel er geen verwarring bestaat tussen Mr Darcy en Christian Gray, zijn er in het hele genre een paar kardinale regels die zorgen voor een bevredigend verhaal. Het zal je niet verbazen dat deze regels ook gelden voor romances in het echte leven.

Laten we eens kijken naar een voorbeeldig koppel dat rechtstreeks uit een pocketboek van de drogist komt: Carla, een sexy rodeocowgirl die het groot wil maken in de arena, en Chase, een knappe arts die net verhuisd is van New York City naar Carla's Texaanse stad. Ze ontmoeten elkaar wanneer Carla haar schouder ontwricht nadat ze van een stier is gevallen en Chase wordt opgeroepen om haar te behandelen.

Eerste indrukken:Als Carla en Chase elkaar ontmoeten, voelen ze zich direct aangetrokken tot elkaar-maar oordeel en vooroordelen kunnen hen ervan weerhouden om elkaar te ontmoeten. Eerst afspraakjes. Carla wil geen relatie omdat trainen haar eerste prioriteit is, en Chase lijkt veel te rechtlijnig om rodeo te begrijpen. Chase, van zijn kant, wil niet uitgaan met iemand met zulke roekeloze (in zijn ogen) hobby's. Maar ze maken net genoeg contact dat Chase besluit om bij Carla's volgende rodeo te komen kijken.

Interpretatie:In de liefde tussen verhalen moet er tijd zijn voor de personages om elkaar langzaam te leren kennen voordat ze er diep induiken. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat afspraakjes of activiteiten tussen de lakens moeten worden uitgesteld (dit gebeurt in sommige moderne romances vrij snel), maar de emotionele intimiteit mag niet worden overhaast. Romantiek gaat over muren die naar beneden tuimelen; te snel handelen kan eerder rampzalig dan bevrijdend zijn.

De band: Nadat Carla Chase ziet staan aan de zijlijn van haar rodeo, nodigt ze hem uit om na afloop met het team mee te gaan wat drinken. Ze beginnen dingen te ontdekken die ze gemeen hebben, zoals Chase's onverwachte liefde voor countrymuziek. Op een dieper niveau beginnen Carla en Chase langzaam te beseffen dat ze elkaar aanvullen - en misschien zelfs nodig hebben. Carla, die heimelijk hunkert naar tederheid, vindt het in Chase. Hij, aan de andere kant, vindt in haar de warmte en geestdrift die hij miste in zijn strenge New England opvoeding.

Interpretatie:In een pagina-draaiende romance, hebben beide personages iets nodig dat alleen de ander kan bieden. Als Carla maar baat had bij een relatie met Chase, en hij zich grotendeels onverschillig, zou ze meer een parasiet zijn dan een vriendin waar de lezers om geven. Dus als je iemand achtervolgt die je pogingen tot emotionele intimiteit consequent afwijst, of als jij degene bent die achtervolgd wordt door iemand die je in feite leegzuigt, dan is dat geen recept voor echte liefde.

Mutual sacrifice: Carla en Chase realiseren zich uiteindelijk dat hun gevoelens hun voornemen om single te blijven en mogelijk hartzeer te vermijden, overstemmen. Om als koppel te kunnen werken, moet Chase Carla's rodeo levensstijl omarmen. Hij moet besluiten dat hij het niet alleen goed vindt, maar dat hij er ook deel van wil uitmaken. Carla, aan de andere kant, moet er rekening mee houden dat liefde betekent dat ze een beetje voorzichtiger moet zijn - als ze zichzelf in gevaar brengt met riskante bewegingen in de ring, zet ze nu ook Chase op het spel. De twee besluiten dat deze opofferingen het waard zijn voor een echte kans op romantiek, en tegen de laatste pagina van hun verhaal lijkt het erop dat ze het voor elkaar hebben.

Interpretatie:Wat als Chase zijn baan als arts had opgegeven om Carla's rodeocarrière fulltime te ondersteunen? Of als Carla de rodeo helemaal had opgegeven op Chase's verzoek? Het probleem met deze eindes is, dat het geen gelijke opofferingen zijn. Ook in het echte leven, als je iemand vraagt om zijn carrière op te geven, door het land te verhuizen, of zijn vrienden te dumpen, moet daar een gebaar van gelijke grootte tegenover staan. Het gaat om de overgang van twee mensen, elk gedreven door zijn of haar motivaties en verlangens, naar een team met een

Dat is natuurlijk niet het enige wat liefde in een sprookje is. Chase zal Carla nooit laten twijfelen of ze wel echt zijn grote liefde is door haar wekenlang niet te bellen, en Carla zal hem niet afkraken bij haar rodeovrienden. Ze kunnen moeilijke tijden hebben, en ze kunnen zelfs vergeten om hun hard bevochten relatie te koesteren, maar ze zullen altijd weer bij elkaar komen uiteindelijk.

In het echte leven, je held is misschien niet een cowboy of meisje. Misschien is hij een softwareontwikkelaar, een chef-kok of een kleuterjuf. Misschien heeft hij ook geen wasbordspieren die op de omslag van een drogisterijkrant zouden moeten staan. Dat is niet erg. Acht-packs en lederen chaps zijn naast de kwestie. Romantiek gaat in de kern over de pure wil, moed en compassie van twee individuen die besluiten om hun band te koesteren, zelfs tegen de meest verraderlijke verwachtingen in.

Voordat je een romance kunt beginnen, moet je de juiste persoon ontmoeten. Adviseurs van KEEN.com kunnen je helpen de andere helft van je sprookjesboekliefde te vinden.