Informatie nodig of uw partner of relatie?

De waarheid over liefde op het eerste gezicht

Als je op zoek bent naar een citaat over het onderwerp liefde, is er niemand zo productief als William Shakespeare. Dus als het over liefde op het eerste gezicht gaat, kan men zeker verwachten dat hij zijn mening geeft. In Act III, Scene IV van As You Like It beschrijft de Bard de gedenkwaardige ontmoeting van zijn ster-gekruiste geliefden Orlando en Rosalind: "Wie hield er van die niet op het eerste gezicht liefhad?" (Natuurlijk heeft hij die regel uit de pen van zijn tijdgenoot, de dichter, gepikt, maar het ligt er maar net aan hoe de geschiedenis het zich herinnert... sorry, Kit.)

Dus het lijkt erop dat als er over gestemd zou worden, Shakespeare bij het "Ja, liefde op het eerste gezicht bestaat"-contingent zou horen. Of toch niet?

Als je bedenkt dat hij ook schreef: "De liefde kijkt niet met de ogen, maar met de geest, en daarom is de gevleugelde Cupido blind geschilderd" (A Midsummer Night's Dream, Act I, Scene I), dan was liefde op het eerste gezicht voor Shakespeare misschien niet meer dan een handig komisch plotelement?

Maar zelfs in de tijd dat Shakespeare de rol van inwonende muze in het Globe Theatre vervulde, waren literaire verwijzingen naar liefde op het eerste gezicht niet nieuw. In zijn klassieke filosofische verhandeling over de liefde, "Het Symposium", dat ergens tussen 385 en 370 voor Christus dateert, vertelt Plato over de gedachten van zijn grote mentor en leermeester, Socrates, over dit onderwerp het volgende: "Volgens de mythologie werden mensen oorspronkelijk geschapen met vier armen, vier benen en een hoofd met twee gezichten. Uit angst voor hun macht splitste Zeus hen in tweeën en veroordeelde hen ertoe hun leven lang op zoek te gaan naar hun wederhelft [. . .] En wanneer een mens dus de wederhelft ontmoet die hem eigen is, ongeacht zijn geaardheid, of het nu om jonge mannen gaat of niet, dan gebeurt er iets wonderlijks: de twee worden door liefde, door het gevoel bij elkaar te horen en door begeerte van hun zinnen geslagen, en ze willen niet meer van elkaar gescheiden worden, zelfs niet voor even. "

Het lijkt er dus op dat Socrates niet alleen geloofde in liefde op het eerste gezicht, maar ook in het concept van het vinden van een perfecte zielsverwant - wat allemaal goed en wel is, maar is er modern bewijs dat zijn oude vermoeden ondersteunt?

Het antwoord is niet zo eenvoudig.

Wat is de volgende stap in je liefdesleven? Kom erachter met een psychische liefdes reading.

Crazy Little Thing Called...

Love. Lust. Aantrekkingskracht. Affectie. Liefde kan inderdaad een prachtig iets zijn, maar het is niet altijd gemakkelijk te definiëren. Als het erop aankomt, kan de maatstaf voor de ware hartenwens worden samengevat met die vaak woedende zin: "Ik hou van je, maar ik ben nietverliefd op je." Je tot iemand aangetrokken voelen betekent niet noodzakelijk dat je verliefd op hem bent, en liefde betekent ook niet dat je iemand aantrekkelijk vindt. Laten we het daarom eens hebben over de kracht van aantrekkingskracht en de invloed ervan op potentiële romantische partners.

Mensen zijn gevoelige wezens: de keuzes die we maken zijn gebaseerd op informatie die we intuïtief opdoen via de zintuiglijke input van zicht, geur, geluid, tastzin en zelfs smaak.

Sommige wetenschappers stellen dat diep in ons "hagedissenbrein" het reukzintuig het meest primaire element van aantrekkingskracht is, en wanneer dit wordt geactiveerd door niet-detecteerbare maar krachtige hormonen die feromonen worden genoemd, kunnen we onmiddellijk worden aangetrokken tot personen - zelfs personen die niet voldoen aan de sociaal geaccepteerde schoonheidsnormen - door de aangeboren kracht die wordt opgewekt door iemand die "gewoon goed ruikt". Maar dat is slechts één element in de liefde op het eerste gezicht- of in dit geval, liefde op het eerste gezicht geur -vergelijking.

We zijn door onze omgeving, temperament en ervaring gewend om sommige esthetische combinaties lekkerder te vinden dan andere. Dus als we iemand tegenkomen die aan alle, of in ieder geval aan de meeste, punten voldoet op onze persoonlijke checklist van dingen die we aantrekkelijk vinden, voelen we ons onmiddellijk tot die persoon aangetrokken.

Als de aantrekkingskracht wederzijds is? Bingo! Liefde op het eerste gezicht.

Maar is het ook echt liefde?

Misschien.

Grote Verwachtingen

Als de eerste blos van passie tussen twee mensen echt sterk is, is de volgende stap in de cyclus vaak "projectie". Omdat het onmogelijk is om te weten hoe iemand die je nog maar net kent echt denkt, voelt of zich gedraagt, projecteren verliefden, om de vaart in de romantiek te houden, vaak de gewenste kwaliteiten van de perfecte partner op de persoon die ze aan zich hebben gekoppeld, en hopen dat na verloop van tijd de In gevallen waarin de geprojecteerde werkelijkheid overeenkomt met de werkelijke persoon, en wanneer dat gebeurt voor beide betrokken partijen, kan liefde op het eerste gezicht zich daadwerkelijk ontwikkelen tot liefde voor de lange termijn. Als de projectie en de werkelijkheid echter niet op elkaar aansluiten, voor één of beide geliefden, dan bruist de liefde op het eerste gezicht als een rotje in de regen en blijft er slechts een droevige geur van spijt achter, en een gevoel van "wat had kunnen zijn". "

Dus, wat is de waarheid over liefde op het eerste gezicht?

Het is ongrijpbaar, maar voor sommige gelukkige zielen is het ook daar.

Denk je dat je "de ware" hebt gevonden, maar wil je het echt zeker weten? Een KEEN-adviseur kan je helpen de koers van je ware liefde te ontcijferen om te zien of hij soepel loopt.