Wilt u met een medium of paragnost praten?

Helderziende tv-shows onthullen onze echte behoefte aan spiritueel advies

In de onlangs in de VS verschenen komedie Psych speelt James Roday Shawn Spencer, een helderziende die werkt voor de politie van Santa Barbara (SBPD). Hij is een jonge sukkel, een bijdehante luilak, en vooral een oplichter. Hij is niet echt helderziend. Hij is gewoon een briljante observator en een natuurlijke detective, maar hij weet dat niemand hem serieus zal nemen, dus doet hij alsof zijn gevolgtrekkingen visioenen zijn. Natuurlijk gaan de mensen daarin mee. Ze geloven hem omdat ze hem willen geloven.

In zekere zin is Shawn de stand-in voor elke fictieve show waarin een helderziende voorkomt, en de rest van de SBDP zijn de stand-ins voor ons allemaal. Deze shows zijn populair omdat, in een tijd van verwarring en tumult, met nieuwe bronnen van kennis en informatie die vanuit alle hoeken op ons afkomen, en nieuwe bevelen die oude omver werpen, er een diepe en reële behoefte is aan de standvastigheid van spiritueel advies. We zoeken naar wijsheid die ons al millennia heeft geleid, en naar een verbinding met iets dat groter is dan wij. Die zoektocht wordt weerspiegeld in televisie en andere popcultuurverschijnselen.

Hoe helderziende tv-shows het format gingen domineren

In de afgelopen 10 tot 15 jaar hebben we geleefd in wat door popcultuurdeskundigen wordt omschreven als twee verschillende tijdperken. Het eerste tijdperk was de "Gouden Eeuw" van de tv, waarin een handvol shows het medium naar nieuwe hoogten bracht. Dit waren voornamelijk shows over mannen die problemen hadden en slechte dingen deden; het tijdperk van de anti-held. Maar door dat tijdperk heen was er een tegenprogrammering in opkomst, vooral over intelligente, spirituele en intuïtieve vrouwen die hun gaven gebruikten om mensen te helpen.

Twee van de dominante shows uit dit tijdperk waren Medium met Patricia Arquette en Ghost Whisperer met Jennifer Love Hewitt. Allison DuBois (Arquette) uit Medium gebruikte haar krachten om de misdaad te bestrijden, door de politie te helpen bij het oplossen van zaken waar zij niet uitkwamen. Haar krachten gingen echter verder dan dat. Het was niet alleen elke keer een "Whodunnit?" verhaallijn. In de serie werd gekeken naar echte menselijke relaties en hoe haar vermogen om mensen te begrijpen hen kon helpen met problemen in hun leven.

In Ghost Whisperer hielp het personage van Hewitt, Melinda Gordon, geesten met onafgemaakte aardse zaken. Ze had visioenen en of het nu ging om het oplossen van een moord, het leggen van contact met een geliefde of het doorgeven van een boodschap aan een kind, ze begeleidde mensen die er niet meer waren om hun missies en doelen in het leven te voltooien.

We zijn nu voorbij de zogenaamde "Gouden Eeuw" van tv en bevinden ons in het tijdperk van "Peak TV". Dat is het tijdperk waarin er zoveel hoogwaardige programma's worden uitgezonden dat geen enkele kijker ze allemaal kan bekijken. Eén ding valt op: het tijdperk van de broedende mannelijke antiheld is voorbij. Het is voor een groot deel vervangen door een verlangen naar het fantastische en het zinvolle, naar het soort wijsheid dat wordt geboden door de spirituele tegenprogrammering van Medium, Ghost Whisperer, Angel en anderen. Hitshows als The Vampire Diram, Game of Thrones, en alle spin-offs van Marvel hebben prominente personages die visioenen hebben, die met de doden kunnen communiceren, en die als spirituele gidsen dienen voor andere personages. Shows als Sleepy Hollow, Grimm en andere herziene sprookjes zitten vol oude wijsheid en domineren dit tijdperk.

Wat popcultuur ons vertelt over spirituele dorst

Er is een reden waarom de pendel van Gouden naar Piek is verschoven en waarom shows die een geloof in het onbekende belonen zo populair zijn. populair. Dat komt omdat in de afgelopen 15 jaar alles wat stabiel was, aan het wankelen is gebracht. De economie is onbetrouwbaar, instituties zijn nog feilbaarder gebleken, onbegrijpelijk wereldwijd geweld is routine geworden, en het internet is deels een vehikel gebleken voor het ontketenen van wreedheid en woede omdat iemand het niet eens is over de kleur van een jurk of over belangrijkere zaken.

Zoals zo vaak het geval is, is de popcultuur een weerspiegeling van onze angsten, zorgen en verlangens. Nu alles verandert, hebben we behoefte aan iets dat echt is en klopt, aan houvast in een verwarrende wereld waarin iedereen een echte identiteit heeft en een online-identiteit, en waarin wat vandaag permanent lijkt, morgen slechts een herinnering kan zijn.

In die leegte stapt spirituele wijsheid, advies van paragnosten, tarotlezers, mediums en anderen. Dit is wijsheid die het gewicht van de tijd in zich draagt, veel zwaarder en diepgaander dan een glimp op Snapchat. Mensen die serieuze en belangrijke vragen hebben over het leven, willen niet alleen maar Twitter checken - ze willen kennis ontvangen uit een vakgebied dat al bestaat sinds we op grotten begonnen te tekenen en verhalen vertelden.

Eén ding dat ik hier bij KEEN heb gemerkt, is dat de verspreiding van spiritualiteit op tv meer mensen naar de wereld van hogere wijsheid heeft getrokken. Ik herinner me dat ik een telefoontje kreeg van een jonge man die het moeilijk had om zijn schuldgevoelens over een slechte relatie met zijn broer, die onlangs was omgekomen bij een auto-ongeluk, te verzoenen. Hij merkte alle programma's op TV op waar mediums en anderen mensen met een soortgelijk probleem hielpen en dacht dat als er zoveel programma's zijn, er wel iets moest zijn - iets dat belangrijk is voor mensen.

Toen hij belde, verwachtte hij niet dat hij met zijn broer zou kunnen communiceren. Eerlijk gezegd wist hij niet eens zeker waarom hij belde, behalve dat als zoveel mensen op dit niveau behoefte aan hulp toonden, hij het aan zijn geplaagde ziel verschuldigd was om door te gaan. Met behulp van de wijsheid van de Tarot, liepen we door zijn gecompliceerde relatie en zijn getroebleerde verleden. We dwaalden door de problemen die hem al jaren plaagden. Samen hielpen we hem een zekere mate van vrede te vinden. Het was niet alleen TV, maar de programma's die hij zag, hielpen hem een andere weg naar kennis in te slaan.

Popcultuurtijdperken komen en gaan. Ergens is een jonge stagiair bij Buzzfeed bezig om de volgende fase van tv een naam te geven ("Post-Peak Deluge" of zoiets). Maar het lijkt zeker dat, welk tijdperk het ook wordt, het bevolkt zal worden met programma's die onze zoektocht naar zekerheid in een onzekere wereld en naar wijsheid die verder gaat dan het kortstondige, weerspiegelen. Onze behoefte daaraan zal blijven bestaan zolang mensen vragen hebben over het leven, de liefde en onze plaats in de wereld. En wie er ook Emmy's wint, paranormale en spirituele wijsheid kan ons helpen de antwoorden te vinden.

Als u op zoek bent naar spirituele begeleiding om een vraag te beantwoorden, kunnen de adviseurs van KEEN.com u helpen bij het vinden van de antwoorden.