Informatie nodig of uw partner of relatie?

Poëzie taal is nog steeds de taal van de liefde

Hoe begrijpen we de wereld? Hoe begrijpen we de wervelende emoties van de miljoenen mensen rondom ons, de wirwar van motivaties, verlangens, angsten en impulsen die ons dagelijks leven sturen? Hoe kunnen wij de wervelende gedachten en gewaarwordingen die met nieuwe romantiek opbloeien in een harnas stoppen? Als we schoonheid zien, nemen we een foto; we hebben een moment van tijd vastgelegd. Poëzie is een foto van emotie, een stil, stil beeld van het onuitsprekelijke. Daarom gebruiken mensen poëzie al duizenden jaren om de meest onuitsprekelijke emotie te begrijpen: de liefde.

Het kan gemakkelijk zijn om poëzie af te wijzen. We worden immers overspoeld door woorden, van onze sociale netwerkfeeds tot het eindeloze geroezemoes van onze media: films, games, muziek en shows met een wonderbaarlijke druk op een knop. We kunnen ook een hekel hebben aan het idee dat we iemand anders nodig hebben om ons door onze emoties heen te loodsen. Niemand kan tenslotte ooit echt in ons hoofd zitten, en onze interne monoloog is een eenzame soliloquy.

Maar de beste poëzie reikt door de eeuwen heen en helpt ons onze emoties te begrijpen. Ze helpt ons onszelf te begrijpen, en misschien nog belangrijker, andere mensen te begrijpen. Wanneer iemand de onduidelijke emoties die mensen voelen kan verwoorden, bevordert dat medeleven, sympathie en, het belangrijkste, empathie. Poëzie helpt ons in de schoenen van anderen te staan, terwijl we tegelijkertijd volledig in onze eigen schoenen kunnen staan. Het helpt ons de liefde te grijpen.

Het begin van een relatie begrijpen

Als er iets is dat mensen met poëzie associëren, dan is het wel het begin van een relatie, die vlinderstaartige, vingervlugge eerste aanraking, de bloei van iets stralends onder een oranjekleurige maan. Neem bijvoorbeeld van Lord Byron:

Ze loopt in schoonheid, als de nacht

Van wolkeloze klimaten en sterrenhemels;

En al het beste van donker en helder

Komt samen in haar aspect en haar ogen;

Zo gedempt tot dat tedere licht

Wat de hemel aan opzichtige dag ontzegt.

Aan de andere kant staat natuurlijk onbeantwoorde liefde. Je kunt hard voor iemand vallen en wanhopig willen dat hij of zij je romantisch ziet, dat hij of zij je partner is en alles begrijpt wat goed voor je is. Als ze dat niet doen, kan dat gemakkelijk omslaan in wrok. Immers, als ze je niet herkennen, dan moet er wel iets mis met hen zijn - iets wreeds. vat deze emotie samen in zijn wrede protesten van wreedheid. (O roep mij niet op om het onrecht te rechtvaardigen/dat uw onvriendelijkheid op mijn hart legt). De dichter zegt: "Haar mooie uiterlijk is mijn vijand geweest", alsof de vrouw in kwestie de minnaar iets verschuldigd is. Het berooft de andere persoon van individualiteit en keuze. Een betere remedie is Afaa Weaver's "Evening Lounge", waarin hij na vele regels waarin hij eenzaamheid en afkeer betreurt, begrijpt dat het object van zijn liefde en lust een ander mens is:

Bang voor wat hij moet zeggen als ze ja zegt en dit decennium

van mijn monnikenleven open moet liggen en ik moet zeggen waarom

ik op de rand van het bed zit, waarom ik haar wakker heb gemaakt

van de lieve glimlach die ik veronderstel dat ze heeft als ik aanneem dat haar afschuw

kleiner is dan de mijne.

Liefde als eindeloze opwinding

Liefde gaat natuurlijk over in middelbare leeftijd en behaaglijkheid, zelfs voor de maanziekste en humeurigste tieners. Dat is geen slechte zaak. Het probleem is dat mensen er soms van uitgaan dat een gebrek aan vuur een gebrek aan opwinding betekent. Dit hoeft niet het geval te zijn. Je partner kan iemand zijn van wie je voor altijd houdt, zelfs als je soms het grootste deel van de vrijdag doorbrengt met beslissen wat je op Netflix gaat kijken. Dat wil niet zeggen dat de eerste vonk er niet nog steeds is, als een eeuwige vlam. Zoals Rumi, de grote soefi-mysticus, zei in Shams al-Tabriz:

Wanneer ik bij jou ben, blijven we de hele nacht op

Wanneer jij er niet bent, kan ik niet gaan slapen

God zij geprezen voor deze twee slapeloosheden!

En het verschil tussen hen

Rumi en Shams waren decennialang minnaars (meestal verboden), en toch schreef Rumi enkele van de meest extatische liefdesgedichten aller tijden over Shams omdat hij zich niet door decennialang zand en onderdrukking een vonk liet bedekken. Wij kunnen hiervan leren. De verplichtingen van het dagelijkse leven met je partner - rekeningen, schoonfamilie, zijn vrienden moeten zien (ook al heb je ze vorige week nog gezien) - hoeven een vlam niet te doven. Als er een echte infrastructuur van liefde is, kan het huis blijven bestaan.

Het einde

Natuurlijk houdt het niet altijd stand. Sommige relaties branden na een maand uit, of na een paar jaar, of helaas pas na lange tijd. We zijn menselijk, en we vallen. Het einde van een relatie is echter geen mislukking. Het hoort bij het leven.

In staat zijn om los te laten is de keerzijde van liefde. Liefde is gebaseerd op begrip voor wie iemand is, en dat is de basis van echte poëzie. Het gaat erom dat je naar iemand kunt kijken als een echt mens, onafhankelijk van jou, met een eigen leven. Dat is wat we altijd nalaten als een relatie eindigt. We denken, begrijpelijkerwijs, in de pijn en het verlies en de zelftwijfel die het einde met zich meebrengt, dat ons iets is aangedaan. Maar in werkelijkheid zijn het gewoon twee mensen die uit elkaar gaan, zoals twee mensen bijna altijd moeten. De redenen kunnen hard zijn, en de gevolgen wreed, maar uiteindelijk is dat waar het op neerkomt: empathie. Dat verlangen zal er zijn, maar het kan enigszins zoet zijn :

Hart, we zullen hem vergeten,

Jij en ik, vanavond!

Jij moet de warmte vergeten die hij gaf,

Ik zal het licht vergeten.

Wanneer je dat hebt gedaan, zeg het me dan,

Dan zullen mijn gedachten verduisteren;

Haast je! opdat ik, terwijl je treuzelt

me hem kan herinneren!

Poëzie is een vorm van spirituele communicatie met de wereld, met de natuur, met elkaar, en uiteindelijk met ons innerlijk. Het blijft de taal van de liefde omdat het de droevige, zoete, warme en explosieve emoties distilleert waaruit ons leven is opgebouwd. Nergens zijn deze emoties sterker dan wanneer het om liefde gaat, en dus is poëzie nergens zo belangrijk. Het is schoonheid, en ze herinnert ons eraan dat zelfs de soms venijnige aard van de liefde een soort schoonheid kan zijn, omdat ze echt en vitaal leeft, en wij, als mensen, deze buitenproportionele emoties mogen hebben. Het is soms een vloek, maar vaker nog een geschenk. En als, deze schoonheid kan duren voor altijd.

Een ding van schoonheid is een vreugde voor altijd:

Het wordt mooier, het zal nooit

overgaan in het niets, maar zal toch

Een prieel stil voor ons, en een slaap

Vol zoete dromen, en gezondheid, en rustige ademhaling.

Bent u op zoek naar een zinvolle invulling van uw liefdesleven? De adviseurs van KEEN.com kunnen je helpen de weg te vinden.