Informatie nodig of uw partner of relatie?

Vijf manieren waarop verliefd zijn goed is voor je gezondheid

Zoals het oude liedje zegt, "They say that falling in love is wonderful," maar afgezien van het voor de hand liggende gevoel van op een wolk lopen, hier op aarde, zingen degenen die de wetenschap van zulke dingen bestuderen ook de lof van de liefde als een grote zegen voor je gezondheid. Het hebben van een toegewijde liefdesrelatie correleert met een langer, gezonder leven (althans volgens de National Longitudinal Mortality Study, die sinds 1979 meer dan een miljoen mensen volgt). De zegeningen geschonken door "Vitamine L" zijn ontelbaar, van de onderdrukking van lichamelijke pijn tot een verlaagde incidentie van vele ziekten. Sommige van de voordelen van de liefde zijn gewoon gezond verstand, terwijl andere meer mysterieus zijn, maar elke fase van het emotionele spel, van de eerste vlaag van passie tot langdurige, diepgewortelde genegenheid, lijkt vol te zitten met zijn eigen beloningen. Hier volgen er een paar.

1. Liefde is goed voor je hart

Wel, duh?! Maar liefde is niet alleen goed voor je emotionele tikker, het is ook goed voor dat ding dat in je borstkas klopt. Er is aangetoond dat positieve emotionele voeding, vooral op de lange termijn, het risico op angina pectoris vermindert, vooral bij mannen. Een, waarin onderzoeksgegevens werden verzameld voor 10.000 mannen, vermeldde dat degenen die zich "geliefd en gesteund" voelden door een partner een verminderd risico op angina pectoris hadden, zelfs in gevallen waarin er andere factoren waren, zoals gevorderde leeftijd of een verhoogde bloeddruk. Ondertussen, en de Universiteit van Pittsburgh gaf aan dat vrouwen in goede huwelijken een veel lagere incidentie van hart- en vaatziekten hadden dan degenen die in niet-ondersteunende of stressvolle relaties zaten.

Wilt u meer bewijs dat amour goed is voor het hart? Een Fins onderzoek uit 2013, gepubliceerd door de European Journal of Preventive Cardiology onthulde dat het leggen van de knoop het risico op hartaanvallen (fataal en niet-fataal) verminderde voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. De onderzoekers bestudeerden gegevens van 15.000 hartgevallen over een periode van 10 jaar, en concludeerden dat acute gebeurtenissen 58 tot 66 procent hoger waren bij alleenstaande mannen, en 60 tot 65 procent hoger bij alleenstaande vrouwen, in vergelijking met degenen die in een staat van huwelijksgeluk leefden.

2. Intimiteit is goed voor je immuunsysteem

Naast de voor de hand liggende redenen waarom seks ons een goed gevoel geeft, hebben onderzoekers een verband gevonden tussen de frequentie van seksuele intimiteit en hoe sterk je immuunsysteem is. Uit het onderzoek bleek dat deelnemers die één of twee keer per week seksuele activiteit hadden, een stijging van bijna 30 procent hadden in het niveau van immunoglobuline A, een belangrijk middel om ziektes af te wenden, in vergelijking met leeftijdsgenoten die celibatair waren. Het onderzoek concludeerde echter ook dat er misschien te veel van het goede is, aangezien degenen die meer dan twee keer per week seks hadden ook lage niveaus van Immunoglobuline A hadden.

3. Knuffelen op weg naar lagere bloeddruk

Wist u dat dit uw bloeddruk daadwerkelijk kan verlagen? Koppels die elkaars hand gedurende 10 minuten vasthielden, gevolgd door een omhelzing van 20 seconden, reageerden gezonder op latere stressprikkels en vertoonden een lagere hartslag en bloeddruk in vergelijking met paren die alleen maar rustig en non-tactiel bleven knuffelen. Behalve van knuffelen profiteren vrouwen ook van de bloeddrukverlagende voordelen van niet-seksuele liefkozingen.

4. Cupido helpt kreeft te verdrijven

In een onderzoek van de universiteit van Iowa ontdekten onderzoekers dat eierstokkreeftpatiënten die "een sterk gevoel van verbondenheid met anderen" hadden en in emotioneel "bevredigende relaties" verkeerden, een hogere frequentie van "natural killer"-celactiviteit hadden die kreeftcellen uitschakelt als onderdeel van de immuunrespons van het lichaam, in vergelijking met degenen die een soortgelijke emotionele ondersteuning misten.

5. Je voelt je gewoon beter, verdorie!

In een TED-talk uit 2008 onthulde antropologe Helen Fisher dat ze tijdens haar werk de hersenen had gescand van geliefden die echt, waanzinnig, diep verliefd waren en had ontdekt dat amour een positief effect had op het deel van de grijze massa dat de neurotransmitter dopamine produceert - een natuurlijk voorkomende chemische stof die verbonden is met het beloningssysteem van de hersenen. Volgens Fischer is er ook goed nieuws voor mensen met langdurige relaties, die "patronen van neurale activiteit vertoonden die vergelijkbaar zijn met die in een vroeg stadium van romantische liefde."

Romantische activiteiten zoals zoenen, knuffelen en knuffelen worden ook gezien als het op gang brengen van de productie van het hormoon oxytocine, dat ons niet alleen helpt verliefd te worden, maar ook verliefd te blijven. Aan de Bar-Ilan Universiteit in Israël bleek uit een jarenlang onderzoek van psychologieprofessor Ruth Feldman dat "de toename van oxytocine tijdens de periode van verliefdheid de hoogste was [...] die ooit is gevonden."

Dus, hoewel liefde misschien niet de remedie is voor alles wat je kwelt, is Cupido, als het op je gezondheid aankomt, zoals deze weetjes onthullen, verre van dom.

Wil je wat gezonde gevoelens in je liefdesleven injecteren? Laat een romantisch adviseur van KEEN u de juiste behandeling voorschrijven om uw romantiek te versterken systeem.