Opzoek naar spirituele verlichting?

Hoe weet je of iemand tegen je liegt?

Mensen zijn bijna uniek in hun vermogen om te liegen. De meeste dieren hebben geen idee van opzettelijk liegen, in tegenstelling tot overlevingsgerelateerd bluffen, camouflage of egoïsme. Wij liegen echter vaak. Soms zijn het kleine leugentjes om bestwil, gezegd in een poging aardig tegen iemand te zijn; soms zijn het grote, grote, onbedoelde, bedrieglijke leugens die levens kunnen verscheuren.

Hoe kun je zien of iemand tegen je liegt? Sommige mensen zijn hier van nature beter in dan anderen, maar er zijn maar weinig mensen die leugens consequent kunnen opmerken. De meesten van ons hebben echter een zeker instinct voor de waarheid, en we zijn beter in het herkennen van leugens bij mensen die we kennen en liefhebben dan bij vreemden.

Lichaamstaalsaanwijzingen

Professionals, zoals rechercheurs, gebruiken een grote verscheidenheid aan lichaamstaalsaanwijzingen om hen te helpen vaststellen wanneer iemand liegt. Van micro-expressies, die buiten het bestek van dit artikel vallen, tot veranderingen in de toon van de stem: ons lichaam liegt lang niet zo lichtzinnig als onze stem.

Er wordt vaak gedacht dat iemand die liegt, wegkijkt van zijn vragensteller, zenuwachtig wordt of ongemakkelijk kijkt. In feite kan een volkomen onschuldig persoon zich ook zo gedragen, puur door de stress van de wetenschap dat u denkt dat hij liegt. Tenzij u goed getraind en buitengewoon oplettend zijn, kunnen aanwijzingen in lichaamstaal slechts tot op zekere hoogte helpen bij het opsporen van leugens.

Intuïtieve leugendetectie

Jouw eigen intuïtie is je grootste bondgenoot als het gaat om leugendetectie. De meesten van ons zijn in staat om minieme gedragsveranderingen op te merken bij iemand die we goed kennen, zelfs als we niet precies kunnen zeggen wat we hebben opgemerkt. Als uw familielid, geliefde, vriend of collega zich gedraagt of praat op een manier die u opvalt, of als u zich ongemakkelijk voelt bij wat hij of zij zegt, is de kans groot dat er iets mis is.

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat ze opzettelijk liegen - ze kunnen bang, angstig of onwel zijn. Of ze vertellen je een grote leugen. U moet nog uitzoeken wat, maar uw intuïtie heeft u er in ieder geval op gewezen dat er iets niet klopt.

Vraag om bevestiging

Nee, niet van de persoon die je ervan verdenkt te liegen. Vraag je gidsen, of je hogere zelf, om een teken dat je vermoedens bevestigt - of niet -. Dit kan zo simpel zijn als tegen jezelf zeggen: "Als Mark tegen me liegt, zal ik de volgende keer dat ik de tuin in ga een gele vlinder zien". Elk soort teken is goed, maar zorg ervoor dat je specifiek bent over wat je vraagt om en wat het betekent als je het ziet.

En ga niet bij jezelf te rade. Als je die vlinder de volgende keer dat je de tuin inging moest zien en je zag hem niet, dan telt het niet als je er een paar uur later wel een ziet, of volgende week!

Telepathische oefening

Telepathie is de ideale manier om te zien of iemand liegt of niet, maar het vergt veel oefening om dit te doen. Een directe verbinding maken tussen jouw geest en die van iemand anders is al moeilijk genoeg; een begrijpelijk antwoord krijgen op de vraag "Lieg je hierover?" is nog moeilijker.

Het goede nieuws is dat je kunt oefenen. Dit is leuk om samen met een vriend te doen. Vraag je vriend(in) om iets over zichzelf te vertellen dat al dan niet waar kan zijn. Ga dan een moment of twee rustig zitten en probeer telepathisch te ontdekken of hij liegt of niet. Wissel daarna van rol.

Deze leuke activiteit is een leuk gezelschapsspel, maar ook van onschatbare waarde om bedrog te ontdekken voordat leugens ernstige schade kunnen aanrichten.

Voor meer specifieke vragen kunt u altijd contact opnemen met een bevoegde KEEN-adviseur voor advies.