Opzoek naar spirituele verlichting?

10 manieren om zelfliefde en zelfzorg elke dag te beoefenen

Van alle dingen die elke dag op onze to-do lijst staan, kunnen zelfliefde en zelfzorg het moeilijkst te verwezenlijken zijn. En laten we eerlijk zijn: 2020 was een jaar dat veel mensen op meer dan één manier op de proef stelde. Hoewel het cruciaal is om hulp te zoeken als een aandoening de spuigaten uitloopt, is preventie de sleutel tot een goede geestelijke gezondheid. Maar er is geen magische pil die je kunt nemen; het geheim zit hem in het feit dat je zelf de touwtjes in handen neemt. Hier lees je hoe je kunt oefenen in zelfliefde en zorgzaamheid, zodat je je geest, lichaam en ziel onder controle kunt houden

Wat is de betekenis van zelfliefde?

Zelfliefde is wanneer je in staat bent om jezelf lichamelijk, geestelijk en spiritueel te waarderen. Je bent je bewust van het feit dat je eigen geluk en welzijn ervan afhangen, dus je offert je eigen behoeften niet op omwille van anderen. Je neemt nooit genoegen met minder dan je verdient, en dat varieert van persoon tot persoon op basis van individuele behoeften en wensen.

Wat is zelfzorg beoefenen?

Zoals de naam al zegt, betekent zelfzorg dat je op alle niveaus voor jezelf zorgt, van persoonlijke hygiëne en stressvermindering tot een gezond voedingspatroon en ervoor zorgen dat je tijd vrijmaakt voor lichaamsbeweging. Net als zelfliefde is zelfzorg belangrijk voor je lichamelijke, geestelijke en spirituele gezondheid.

Weg naar zelfliefde

Dagelijkse affirmaties gebruiken

Als we niet van onszelf houden, is het onmogelijk om van anderen te houden, omdat onwaardigheid alleen maar leidt tot negativiteit. Dus als je wilt weten hoe je eigenliefde in praktijk kunt brengen, neem dan affirmaties op in je dagelijkse routine om negatieve energie te helpen verbannen en tegelijkertijd je eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten. Kijk op in de spiegel en herhaal de door jou gekozen affirmatie(s) een paar keer. Enkele voorbeelden zijn, "Ik erken mijn eigenwaarde," "Ik ben goed genoeg," "Ik verdien liefde en geluk," "Ik ben mooi van binnen en van buiten." Een affirmatie kan van alles zijn, zolang het maar positief is, maar als je je vast voelt zitten, kun je online of in de bibliotheek of boekwinkel een keur aan opbeurende voorbeelden vinden.

Unplug

Er is een tijd en een plaats voor het gebruik van technologie, maar helaas leven we in een tijdperk waarin er volledig misbruik van wordt gemaakt, wat een tol eist van ons gevoel van eigenwaarde, onze productiviteit en onze relaties. Maak elke dag een periode vrij voor een digitale detox. De voordelen zijn onder andere een betere slaap, een toename van creativiteit, verbeterde relaties, een groter gevoel van eigenwaarde, een beter begrip van de eigen ik en behoeften, en meer tijd voor spirituele zelfliefde!

Vergelijk jezelf niet langer met anderen

Dit is een van die zelfliefde-tips die hand in hand gaan met technologie, omdat het de brandstof is die ons aanzet onszelf te vergelijken met iedereen, van vrienden en familie tot Hollywood A-listers en modellen. Doe moeite om je te richten op jezelf, je doelen en je sterke punten. Als je dat doet, bevrijd je jezelf van de negatieve energie die ervoor zorgt dat je aan je eigenwaarde twijfelt.

Leer "nee" zeggen

Leren "nee" zeggen kan u helpen grip op uw leven te krijgen en stress en angst te verminderen. Hoewel het misschien wat oefening vergt, zijn enkele tips om een grens te trekken: houd uw antwoord simpel, gun uzelf wat tijd ("ik kom er nog op terug"), overweeg een compromis, wees eerlijk tegen uzelf en laat schuldgevoelens varen.

Grijp de Moment

Maak geen excuses meer voor de redenen waarom je niet voor je droombaan gaat, niet uitgaat of geen nieuwe hobby of bijbaantje neemt. Het is belangrijk om geen overhaaste beslissingen te nemen, maar als je te veel nadenkt, kun je een geweldige kans laten liggen. Carpe diem, vrienden.

Weg naar zelfzorg

Geef voldoende slaap

Geef voldoende slaap is een van de belangrijkste dagelijkse zelfzorgtips. U weet dat u elke nacht zeven tot acht uur moet slapen, maar wat u misschien niet weet, zijn de negatieve effecten die kunnen optreden als u dat niet doet. Slaapgebrek beïnvloedt uw vermogen om helder te denken, veroorzaakt vermoeidheid bij de bestuurder die net zo gevaarlijk is als dronkenschap, en kan een bestaande psychische aandoening verergeren - of er zelfs een veroorzaken. Voordat u naar de dokter gaat, moet u proberen uw slaapgewoonten te verbeteren door stimulerende middelen (cafeïne, alcohol, nicotine) vier tot zes uur voor het slapengaan te vermijden, uw slaapkamer om te toveren tot een slaapverwekkend rustpunt (denk aan een geluidsmachine, verduisteringsgordijnen en een matras van goede kwaliteit), een rustgevend ritueel voor het slapengaan in te voeren en een consequent slaapschema op te stellen - maar ga pas naar bed als u echt moe bent. Niets wekt meer onrust op dan op de klok kijken.

Verminder stress

Hoewel het makkelijker gezegd dan gedaan is, is het belangrijk dat u zich inspant om stress te verminderen. Maak er een gewoonte van een paar tactieken in uw dag op te nemen en voer ze geleidelijk op tot een beheersbaar niveau. Makkelijke ideeën zijn lichaamsbeweging, een takenlijst maken voor de volgende dag, een dankbaarheidsdagboek bijhouden, mindfulness beoefenen, uitstelgedrag vermijden, een huisdier nemen, sporten en tijd doorbrengen met familie en vrienden.

Mediteren

Mediteren is gratis en kan overal ter wereld worden gedaan, waardoor het een van de gemakkelijkste en meest bruikbare spirituele praktijken is om te beheersen. Als je nog nooit hebt gemediteerd, vind je het in het begin misschien moeilijk om je te concentreren, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je waarschijnlijk niet meer zonder kunnen, omdat het stress vermindert en je helpt meer helderheid te krijgen over wat voor leven je wilt leiden. Er zijn talloze YouTube-video's die je door het meditatieproces kunnen leiden en je concentratie verbeteren.

Maak tijd om te ontspannen - elke dag

Relaxatie is een essentieel onderdeel van ieders leven omdat het de verhoogde hartslag en bloeddruk verlaagt, de ademhaling vertraagt en de spieren ontspant, waardoor het stressniveau daalt, het immuunsysteem wordt gestimuleerd en de energie en productiviteit toenemen. Als u niet dagelijks ontspanningstechnieken toepast, loopt u het risico op spijsverteringsproblemen, chronische hoofdpijn, slaapproblemen en voortdurende stress. Enkele eenvoudige dingen die u kunt doen zijn ademhalingsoefeningen, luisteren naar rustgevende muziek, meditatie, yoga, of gewoon een wandeling maken in een rustige omgeving.

Neem een dag voor geestelijke gezondheid

Het is interessant om te weten dat de meeste mensen er geen twee keer over nadenken om een dag vrij te nemen als ze griep voelen opkomen, maar dat ze zich nog steeds naar kantoor slepen als ze zich verdrietig, depressief of opgebrand voelen.Met dat in gedachten moet u zich niet slecht voelen als u af en toe een dag voor uw geestelijke gezondheid neemt. Om je tijd nuttig te besteden, moet je hem van tevoren plannen indien mogelijk. Zo kunt u uw werkdruk herschikken zodat u op uw vrije dag niet gestrest bent. Beslis wat u het hardst nodig hebt - is het om te ontspannen, plezier te maken, of om een manier te vinden om uw leven te herstructureren? Misschien ontdekt u dat u meer dan één dag nodig hebt, dus plan een staycation of een snel uitje.

Interesseerd in meer manieren om aan zelfliefde en zelfzorg te werken?

Zelfliefde en zelfzorg zijn niet altijd gemakkelijk te realiseren, maar het is van vitaal belang als je je spiritualiteit wilt resetten, vernieuwen en verfrissen. Enkele tactieken om je op je pad te helpen zijn het idee dat je perfect moet zijn overboord gooien, leven in het moment, zelfzorg, beseffen dat je niet alles kunt controleren of negatieve mensen en dingen in je leven wegdoen.

Soms, hoezeer je ook probeert om spirituele zelfzorg te beoefenen, kun je je nog steeds verward en/of verloren voelen met betrekking tot een specifieke situatie. Een helderziende kan u helpen de helderheid te verkrijgen die u nodig hebt door middel van een reading. Daarna zullen al uw oefeningen effectiever zijn omdat u de antwoorden zult hebben die u nodig hebt om verder te gaan. Zelfs als u zich goed voelt over waar u bent met uw leven, is het nooit een slecht idee om een reading te boeken bij een helderziende om ervoor te zorgen dat u op het juiste pad bent, of als er iets is wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat u uw beste leven leeft.