Wilt u met een medium of paragnost praten?

Wat holi ons leert over het omarmen van de lente

Wat als ik u zou vertellen dat de lente een spectaculaire tijd is? Wat als ik je zou vertellen dat er mensen zijn die in de lente een nieuw jaar vieren? Wat als ik je zou vertellen dat de lente niet alleen over geliefden gaat, maar over mensen die van ons houden? Maar vooral, wat als ik je zou vertellen dat we de lente letterlijk kunnen dragen, zou je me dan geloven?

Nu meer dan ooit geef ik je de kans om te geloven dat het waar is en je zult het snel zien! De lente gaat niet alleen over vogeltjes die fluiten, zaadjes planten voor de tuin of marmotten die tevoorschijn komen. Het gaat ook niet over wat je hebt en wat je niet hebt; zeker gaat het niet over wie je hebt en wie je niet hebt. Het gaat over wat je hebt en hoe dankbaar je bent voor wat je hebt. In de Hindoe cultuur is de lente een spectaculaire tijd. Het is een tijd om 15 dagen lang letterlijk de lente te dragen ter viering van Holi (het kleurenfestival).

Holi wordt Holika genoemd, afhankelijk van het gebied in India waarover wordt gesproken. Het is een viering van goed tegen kwaad, liefde en lachen, verleiding en helderheid, afscheid nemen van de winter en het verwelkomen van de lente, maar bovenal het opzij zetten van het kastensysteem en het toelaten van diversiteit in Tijdens Holi bouwen veel Hindoes een vreugdevuur (dat staat voor goed versus kwaad), bespuiten ze familie, vrienden en buren met gekleurd poeder en water (liefde en leven), bidden ze en doen ze boete (offers en spiritualiteit). De viering van Holi was vroeger een feestdag exclusief voor India (Hindoeïstisch), maar het is nu een zeer snel groeiende viering van de komst van de lente over de hele wereld geworden.

De Hindoe-ideologie stelt dat we niet in een materiële wereld moeten leven, maar dat we nederig moeten zijn. Het is nu belangrijker dan ooit om de lente te vieren door te vieren wat we hebben (familie, vrienden en buren) in plaats van spijt te hebben van wat we niet hebben.

Laat geloof kwaad en negativiteit overwinnen

Eén van de verhalen in de Hindoegeschriften vertelt dat een koning op de volle maan in maart niet wilde dat zijn zoon Shiva zou aanbidden. Hij daagde zijn zoon uit dat als Shiva echt bestaat, hij dan niet zal verbranden in het energievuur van zijn tante. Zijn tante was een boze Godin van het Vuur genaamd Holika. Toen de zoon begon te bidden tot Shiva, werd Holika verbrand in het vreugdevuur door de geest van Shiva. Dit verhaal is een van de redenen waarom er een Vreugdevuur aan de vooravond van Holi.

Liefde kent geen reserves

Het liefste verhaal dat in de geschriften wordt verteld, is dat van Radha en Krishna. Toen Krishna nog jong was, werd hij blauw als gevolg van de giftige melk en bleef dat de rest van zijn leven. Hij vroeg zijn moeder waarom Radha (zijn speelkameraad) zo blank was en hij blauw. Zijn moeder zei: "Ga haar gezicht verven en kijk welke kleur ze zal krijgen", dus verfde hij haar gezicht paars/blauw. Daarna merkte Krishna dat het niet uitmaakt welke kleur we hebben, we zijn allemaal hetzelfde. Krishna was ook erg ondeugend en besproeide zijn gopi's (groupies) met gekleurd water om hun kleren te ruïneren.

Overwin afleidingen en verleidingen, vind helderheid

Het verhaal van Heer Shiva is waarschijnlijk een van de eenvoudigste verhalen die met Holi in verband worden gebracht. Er is een oud verhaal dat zegt dat hoe dieper Shiva mediteert, hoe sterker hij wordt. Op een dag, tijdens Shiva's meditatieve staat, besloot Mandana (God van de Liefde) een grap uit te halen om te zien hoe toegewijd hij was aan zijn meditatie en Parvati (zijn vrouw). Mandana besloot te veranderen in een verbluffende fee en probeerde Heer Shiva te verleiden. Met zijn krachtige intuïtieve gaven, Shiva zag dat het een vermomming was, werd kwaad, en veranderde Mandana in as. Dit verhaal wordt ook in verband gebracht met het vreugdevuur op de avond van Holi.

Verschil niet, omarm de diversiteit

Holi is een van de meest diverse feestdagen in de Indiase cultuur. Dit is het enige moment waarop iedereen wordt aangemoedigd om zich te ontdoen van religieuze, seksuele en raciale voorbehouden en de lente met open armen wordt ontvangen.

Maak kennis met de vreugde van dit nieuwe seizoen, Nieuwjaar

De meeste landen vieren hun Nieuwjaar op 1 januari, maar veel delen van India vieren het in de lente. Vaak wordt deze viering een religieuze ceremonie waarbij mensen het verleden achter zich laten om het nieuwe in te luiden. In sommige zuidelijke regio's van India, vooral die uit Karnataka, Maharastra, Telangana, Andrah Pradesh, en delen van Kashmir, staat het Nieuwjaar bekend als Ugadi. De viering bestaat uit het uitwisselen van geschenken, het geven aan armen en het bidden om de kracht om het verleden los te laten en het nieuwe in te luiden. Ugadi valt bijna altijd op de dag van Holi, het begin van de Gregoriaanse kalender. Een paar weken daarna, meestal rond 13 april, wordt in Noord-India zullen hun nieuwjaar op soortgelijke wijze vieren.

Als het nieuwe jaar mensen van verschillende pluimage bindt, wordt er liefde en gelach gedeeld tussen alle mensen, ongeacht of ze rijk, arm, religieus of seculier zijn. Zo wordt India een feestland waar de viering van de lente een prachtige symfonie van bloei, gelach, observantie, openhartigheid en magie teweegbrengt.

Er zijn zo veel mensen die weinig of niets hebben, vooral in derdewereldlanden. Vragen wij ons wel eens af hoe zij, zelfs ondanks hun verwoesting, een glimlach op hun gezicht kunnen houden?

Spiritualiteit komt niet in ons leven door externe krachten, maar door interne krachten. Dat is precies wat Holi en Nieuwjaar doen: ze brengen geluk en hoop tijdens onze donkerste momenten. Het gaat erom een nieuw begin te maken, op te letten dat we niet dezelfde fouten maken en ons verleden los te laten.

Nu is de tijd om je omgeving te verfraaien, de obsessie te verminderen, alles te observeren en in wonderen te geloven.

Namaste

Maharani Rutan

Over de auteur:

Maharani is Gecertificeerd Vedisch filosofisch Ayurvedisch Theoretisch Adviseur, Sanskriet tarot lezer, intuïtief, helderhorend, en waarzeggerij door middel van mantra's en pooja's. Ze heeft meer dan 18.156 nauwkeurige voorspellingen gedaan en ze telt nog. Op zeer jonge leeftijd leerde zij de vaardigheden van Vedische waarzeggerij door middel van strenge religieuze leerstellingen. Zij is gespecialiseerd in diepgaande spirituele, tarotkaart en liefdesrelaties lezingen. Open uw geest voor unieke vooruitzichten om te vinden wat het beste is voor je.