Informatie nodig of uw partner of relatie?

Ziekelijke liefde: lessen uit beroemde romances die misliepen, en wat je kunt doen om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt

Wanneer de liefde goed gaat, is er niets beter voor de geest, het lichaam en de ziel. Een perfecte verstandhouding, gecombineerd met fysieke aantrekkingskracht, gelijkaardige waarden, respect en oprechte genegenheid voor elkaar is een onstuimige cocktail die veel te weinigen onder ons ooit kunnen drinken. Maar het gebeurt wel. Door de geschiedenis heen zijn er prachtigevoorbeelden van echte liefde geweest die als een baken in de duisternis schijnen en de rest van ons hoop geven om op een dag onze zielsverwant te vinden.

De waarheid is harder dan fictie

Helaas zijn de geschiedenis en de literatuur ook bezaaid met romantische paren die gedoemd waren tot een ramp. De beroemdste van deze duo's is natuurlijk Romeo en Julia, de geliefden met een slechte naam wier ouders hun verbintenis niet goedkeurden en wier liefde uiteindelijk alleen in de dood samen kon zijn. Ook de literaire romance van Pyramus en Thisbe, wier ouders hen eveneens verboden te trouwen, liep spaak na een klein misverstand met een leeuw, en eindigde met de protagonisten die in elkaars armen stierven.

Hoewel deze verhalen fictie zijn, zijn ze gebaseerd op historische waarheden. In de tijd dat het huwelijk nog een zakelijke overeenkomst tussen families was, was het bijna ongehoord om uit liefde te trouwen. Vrouwen, vooral die van "goede familie", werden beschouwd als handelswaar die verhandeld moest worden voor financieel en sociaal gewin. Bruiden hadden zelden inspraak in wie zij zouden trouwen. Wanneer de liefde buiten de grenzen van deze beperkingen plaatsvond, konden de gevolgen rampzalig zijn.

Abelard en Heloise

Toen de bekende geleerde, filosoof en logicus Peter Abelard in de 12e eeuw verliefd werd op zijn veel jongere leerlinge Héloïse D'Argenteuil, was haar rijke en invloedrijke oom Fulbert het daar niet mee eens. Hun vurige affaire resulteerde in een zwangerschap. Abelard trouwde met Héloïse, maar dat was niet genoeg om haar oom tevreden te stellen. Woedend over het huwelijk stuurde Fulbert een handlanger om Abelard te castreren. Zowel Abelard als Héloïse trokken het klooster in, hij de rest van zijn leven in een klooster, en zij als non. Hoewel er een einde kwam aan hun romance, is hun liefde nooit gestorven, en de liefde voor elkaar is een romantische legende geworden.

De les

Laat je familie je liefdesleven dicteren, kan een recept zijn voor een ramp. In de oudheid hadden mannen en vrouwen geen keuze, maar tegenwoordig heeft een bemoeizuchtige familie al menig veelbelovende romance de das omgedaan. Dat wil niet zeggen dat je niet moet luisteren naar wat je familie je vertelt, want aan het eind van de dag hebben ze waarschijnlijk het beste met je voor - maar als je ouders consequent fouten maken met iedereen die je mee naar huis neemt, zal niemand die je ontmoet aan hun verwachtingen voldoen. Als je gelukkig wilt zijn, zul je de touwtjes moeten doorknippen en op je instincten moeten vertrouwen.

Moderne liefde

Het gearrangeerde huwelijk bestaat nog steeds in sommige culturen en voor veel koppels, blijft het zowel een economische als sociale continuïteit bieden. Maar de moderne liefde, zoals wij die tegenwoordig zien, is ook beladen met ongezonde relaties die de deelnemers in moeilijkheden brachten. De psychologie, een relatief nieuwe wetenschap, heeft de oorzaak en het effect onthuld van negatief gedrag op de relaties die we zoeken en waarin we verkiezen te blijven, soms lang nadat ze ons niet langer van dienst zijn, of ons zelfs emotionele en zelfs fysieke schade berokkenen.

Bonnie & Clyde

Vanaf het begin van de 20e eeuw zijn liefdesaffaires waarin beide partijen een verslaving delen - of het nu gaat om alcohol, drugs of de endorfine-rush van gevaarlijk gedrag - steeds vaker het onderwerp van nieuws in plaats van fictie. Clyde Champion Barrow en Bonnie Parker (ook bekend als Bonnie & Clyde) werden op 23 mei 1934 door de autoriteiten neergeschoten in de buurt van Bienville Parish, Louisiana, na een lange periode van chaos die een reeks schietpartijen en gewapende overvallen omvatte.

De capriolen van dit sensatiezoekende duo zijn natuurlijk legendarisch, maar hun liefde was gebaseerd op een alles verterend verlangen dat losstond van de werkelijkheid. Een "twee tegen de wereld"-mentaliteit is bewonderenswaardig voor mensen die elkaar steunen, troosten en liefhebben "in voor- en tegenspoed", maar wanneer een romance de hele focus van het leven wordt en de deelnemers zichzelf als helden zien in wat voor een rationele geest lijkt op een fictieve romance, kan dit een dodelijke vergelijking worden.

De les die je moet leren

Als je een romance hebt waarin geen rekening wordt gehouden met je eigen Als je je niet inzet voor het welzijn van je partner op de lange termijn, dan kun je in de problemen komen. Als je "wij tegen zij" houding ertoe heeft geleid dat je het welzijn van anderen negeert, of familieleden buitensluit die je ooit steunden, dan is de kans groot dat deze romance op iets ongezonds is gebaseerd. Counseling kan een aanwijzing zijn voor het gat in je hart dat je probeert te vullen met een liefde die je verblindt voor de realiteit en op lange termijn schadelijk is voor je psyche.

Marilyn Monroe en Arthur Miller

Een ander koppel uit de 20e eeuw dat niet voorbestemd was om de tand des tijds te doorstaan, was de legendarische blonde bom Marilyn Monroe en de befaamde toneelschrijver Arthur Miller. Elk van hen vertegenwoordigde een ideaal dat in het echte leven niet stand kon houden. Monroe personifieerde fysieke perfectie. Haar zwoele schoonheid en pikante huid maakten van haar een ster, maar ze bezat ook de "it factor" die haar een legende maakte. Miller daarentegen vertegenwoordigde het intellectuele hoogtepunt van zijn tijd.

Hoewel het koppel werd gezien als een glorieus gouden koppel, brokkelde het huwelijk af toen bleek dat ze mensen waren met gebreken en wensen en behoeften die niet strookten met het beeld dat ze uitstraalden. Monroe mag dan op het scherm een watje hebben gespeeld, maar ze was uiterst intelligent. Ze had echter ook last van depressies en zelftwijfel, die een hindernis vormden om te overwinnen. Miller was briljant, maar kon ook controlerend en wreed zijn. Naarmate hun ware aard naar boven kwam, werd het koppel verder en verder gedreven. totdat het huwelijk eindigde in een tamelijk publieke ineenstorting.

Het weggehaalde verhaal

Diegenen die "perfecte" partners zoeken, zijn vaak gedoemd te mislukken. Het is eigenlijk een dubbele ramp. Ten eerste omdat je door alleen te zoeken naar perfecte partners het grootste deel van de bevolking buitensluit, inclusief iemand die een potentieel zielsverwant zou kunnen zijn. De tweede reden dat je als een perfectie-zoekende raket je doel voorbij schiet, is dat niemand perfect is. En zelfs als je iemand vindt die alle eigenschappen lijkt te bezitten die je zoekt, kan de werkelijkheid heel anders zijn en zul je ruw wakker worden geschud als de perfectie opraakt.

Velen van ons hebben geleerd te geloven dat we alleen het beste verdienen. Daar is niets mis mee, behalve dat het sommige mensen een vals gevoel van recht geeft, maar ook een vals gevoel van realiteit. Word wakker en ruik de koffie. Je bent waarschijnlijk ook niet perfect. Als je de ware liefde wilt vinden, zul je moeten leren wat het verschil is tussen iemand die perfect is, en iemand-want en al-wie perfect is voor jou.

Heeft de liefde voor jou al zo vaak de plank misgeslagen dat je denkt dat Cupido iets tegen je heeft? Laat een liefdesadviseur van KEEN je helpen om weer op goede voet te komen met de gevleugelde brenger van romantiek.