Informatie over uw sterrenbeeld of horoscoop nodig?

Inleiding tot vedische astrologie

Vedische astrologie is een eeuwenoude methode om iemands fortuin en lot te berekenen door gebruik te maken van de posities van de planeten tussen de sterren als indicatoren van je persoonlijkheid en karaktereigenschappen. Vedische astrologie is een traditie van het Indiase subcontinent en heeft bijna een miljard aanhangers. Het belangrijkste verschil tussen de Vedische Astrologie en de astrologische tradities van het Westen is dat de Vedische Astrologie de precessie van bepaalde vaste sterren volgt. Deze markeringen kwamen goed overeen toen de oude Grieken hun wetenschap introduceerden bij de Hindoe intellectuelen en priesters. Maar toen ons zonnestelsel langzaam in het melkwegstelsel verschoof, deden de vaste sterren dat ook

Het begin van het teken Ram is in beide tradities het begin van het astrologische nieuwe jaar. Westerse astrologen pasten hun horoscopen aan om een relatie te behouden tussen het begin van de jaarlijkse horoscoop en de lente-equinox. Vedische astrologen handhaafden de relatie van de Zon tot bepaalde verre sterren om het begin van het astrologische Nieuwjaar aan te geven. Meer dan 2000 jaar later zien we dat de Vedische astrologische tekens 22 dagen later beginnen dan in de Westerse astrologie. En naarmate de tijd verstrijkt zal dat alleen maar verder toenemen. Tot welk dierenriemteken je in het westen ook behoort, is waarschijnlijk niet het teken waartoe je in de Vedische Astrologie behoort. Als je een Weegschaal bent maar geboren bent vóór 13 oktober, ben je in de Vedische astrologie een Maagd.

Historisch gezien is het meten van de plaats van de Maan altijd een moeilijke taak geweest voor astrologen wereldwijd. De stand van de Maan beïnvloedt de getijden en was eeuwenlang van cruciaal belang voor de scheepvaart. De Maan bepaalt ook onze emotionele aard. In de Westerse astrologie wordt de Maan gemeten in verhouding tot haar plaats in een van de twaalf tekens van de dierenriem. In de Vedische astrologie wordt de reis van de Maan door de horoscoop gemeten in 27 Maanlandschappen. De Maanlandschappen zijn even lang, elk meet bijna een reis van 24 uur - opgeteld een cyclus van een maand. Aan elk Maanlandschap zijn complexe psychologische eigenschappen verbonden en elk voorspelt bepaalde lotsbestemmingen. Het belang van de Maan in de Vedische astrologie overstijgt dat van de Zonnetekens in de populaire Westerse astrologie.

De gelijkenissen onthullen ook subtiele verschillen. De vertaling van de eerste vijf tekens van de dierenriem is in beide tradities hetzelfde: Ram, Stier, Tweelingen, Krab, Leeuw. Maar terwijl de oude Grieken naar Maagd verwezen als "Maagd", staat dit teken in de Vedische tradities bekend als Kanyā - letterlijk vertaald als "meisje". Weegschaal betekent in beide tradities "evenwicht", evenals Schorpioen (Scorpion), maar Boogschutter komt in het westen van het Griekse woord voor "boogschutter" - in de Vedische astrologie is het de levenloze "boog" - die nog steeds de boogschutter voorstelt, maar niet de menselijke vorm draagt die de zoeker impliceert, het archetype van de Sagittariaanse persoonlijkheid. Het grootste verschil in vertaling komt met Steenbok, de gehoornde geit in de Griekse vertaling. In de Vedische Astrologie is dit teken Makara, wat vertaald "Zeemonster" betekent. Waterman is altijd de Waterdrager geweest, een menselijk symbool van het voorzien in levensonderhoud voor velen door middel van dienstbaarheid en leiderschap. In de Vedische astrologie wordt het teken Kumbha genoemd, "kruik", dat weer verwijst naar het levenloze voorwerp dat met het teken wordt geassocieerd, maar het ontdoet van alle menselijke elementen. Het laatste teken van de dierenriem, Vissen, blijft in beide tradities "Vis".

In de Westerse astrologie is er een huizensysteem dat elke horoscoop opdeelt en elk individu beschrijft. In de Vedische astrologie bestaat deze zelfde berekening en staat bekend als de Bhāva. De planeten worden Graha genoemd. De Zon wordt Surya genoemd en regeert over de ziel en vertegenwoordigt iemands innerlijke koning. Het Eerste Huis wordt Lagna genoemd en vertegenwoordigt het doel van iemands leven. Als de Zon in het Eerste Huis staat, staat dat voor een individu dat slaagt in het leven op zijn of haar eigen voorwaarden.

Met de nadruk op verre maar zichtbare vaste sterren, is het geen verrassing dat de Vedische Astrologie de planeten Uranus, Neptunus of Pluto niet toevoegt, omdat deze niet met het blote oog zichtbaar zijn. Wel wordt de nadruk gelegd op Rahu en Ketu, de Noord- en Zuidknoop van de Maan. Dit zijn wiskundige berekeningen, geen fysieke objecten. Rahu is het punt in een horoscoop waar een zonsverduistering zou plaatsvinden, letterlijk de plaats in iemands horoscoop waar als de zon en de maan elkaar zouden ontmoeten, zij elkaars pad zouden kruisen en het zonlicht op Aarde zouden blokkeren. Ketu is hetzelfde algemene idee, maar dan van toepassing op Maansverduisteringen. Terwijl de Westerse Astrologie vaak de Noordelijke en Zuidelijke Knooppunten in een horoscoopinterpretatie zal opnemen, worden deze twee berekeningen beschouwd als gelijkwaardig aan de planeten in een Vedische horoscoop en hun positie voorspelt iemands lot met grote intensiteit. Waar Rahu zich in een horoscoophoroscoop bevindt, is het gebied waar men zich zal gedragen als een Asura, een demon. Als Rahu in Kāma - het huis van de echtgenoten - staat, wijst dat op een persoon die ontrouw zal zijn in een huwelijk. Ketu - altijd precies tegenover Rahu in een Vedische horoscoop horoscoop - geeft aan waar en wanneer bovennatuurlijke invloeden een persoon zullen overwinnen of inspireren. Als Ketu in Vyaya is - het huis van dromen - een persoon zal waarschijnlijk helderziende visioenen ontvangen in zijn of haar dromen. Meditatie zou bij deze persoon worden aangemoedigd omdat hij of zij visioenen zou kunnen krijgen over de mensen in de buurt.

De cultuur van India is tegelijkertijd opener over seks en meer gesloten. Het huwelijk is een absoluut instituut en toch wordt er in veel van het cultureel erfgoed openlijk gesproken over seks als een middel tot genot. De Vedische horoscoop is doordrenkt van deze traditie. De beoefening van de astrologie, bekend als Jyotish, kent oude teksten over seks en een bekwaam beoefenaar van Jyotish zou gewoonlijk getrouwde paren adviseren over astrologisch goede tijden om de liefde te bedrijven teneinde hun wederzijds genot te maximaliseren. Natuurlijk waarschuwen astrologen mensen vaak om bepaalde relaties helemaal te vermijden. Als je wist dat die leuke jongen impotent was of niet geïnteresseerd om je te bevredigen, zou je dan de moeite nemen om hem te achtervolgen? Eeuwen van vallen en opstaan hebben ervoor gezorgd dat Vedische astrologen tot de beste astrologen ter wereld behoren als het gaat om het bij elkaar brengen van partners en het oplossen van mysteries over bevrediging die alleen in de slaapkamer of in het kantoor van een Jyotish beoefenaar kunnen worden opgelost.

Gerelateerde artikelen