Informatie over uw sterrenbeeld of horoscoop nodig?

3 verschillende soorten astrologie die je moet kennen

Als je je horoscoop leest, dan ben je al bekend met de algemene astrologie. In lekentaal is astrologie de theorie dat de specifieke posities van de sterren en de manier waarop de planeten door het zonnestelsel bewegen, een invloed hebben op het leven, de gebeurtenissen en het gedrag van de mens. Maar wist je dat er verschillende soorten astrologie zijn? In de moderne tijd worden er ongeveer 12 verschillende soorten astrologie beoefend, historische tradities niet meegerekend. In feite heeft bijna elke cultuur op de planeet door de eeuwen heen een vorm van astrologie beoefend. Zo kenden de Azteken en Inca's in Amerika astrologie; de Egyptenaren, de Kelten, en dan is er zelfs nog de Maya astrologie, naast vele andere.

Hoe dan ook, als het gaat om de soorten astrologie die vandaag de dag worden gebruikt, zijn er drie belangrijke vormen: Westers (Tropisch), Vedisch, en Chinees. Binnen elke vorm zijn er nog meer gespecialiseerde astrologievormen. Laten we eens een kijkje nemen, zodat u een beter idee van welke het beste zou kunnen zijn voor u om uit te proberen tijdens uw volgende psychische reading.

Westerse Astrologie

Westerse astrologie en Chinese astrologie zijn een beetje vergelijkbaar in dat beide systemen zijn gebaseerd op datum en tijd van geboorte, met 12 symbolen of tekens gebruikt om een specifieke betekenis te communiceren. Er zijn echter verschillen die elke praktijk uniek maken. Hier zijn de belangrijkste elementen die de Westerse astrologie definiëren

 • De Westerse Astrologie werd ongeveer 2.000 tot 3.000 jaar geleden bedacht door de Grieken en de Babyloniërs. Zij geloofden dat Aangezien de zon het centrum van het zonnestelsel is, is de relatie van de aarde tot de zon van het grootste belang. De tropische dierenriem meet in feite hoe dicht de zon bij de keerkringen van de aarde staat - de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring.
 • Er zijn 12 westerse tekens: de Ram, Stier, Tweelingen, Krab, Leeuw, Maagd, Schub, Schorpioen, Centaur, Zeegeit, Waterdrager, en Vis.
 • De 12 tekens (één voor elke maand van het jaar) zijn gebaseerd op de posities van de sterrenbeelden ten opzichte van de aarde - merk op dat de sterrenbeelden hun naam ontleenden aan de Griekse mythologie. Men gelooft dat wie in dezelfde maand geboren is, gelijkaardige eigenschappen heeft. Wie bijvoorbeeld in het teken Vissen (19 februari tot 20 maart) is geboren, houdt van alleen zijn, slapen, muziek, romantiek en spirituele thema's, maar heeft een hekel aan kritiek, wreedheid en betweters.
 • De westerse astrologische kalender is als een normaal kalenderjaar dat is gebaseerd op de baan van de aarde om de zon - die als katalysator dient voor de hemelse uitlijning.
 • De sterrenbeelden van de westerse dierenriem worden ook wel zonnetekens genoemd. De lente-equinox (het begin van de lente dat elk jaar op of rond 22 maart plaatsvindt) is het moment waarop er één dag lang gelijke delen dag en nacht zijn. Astrologisch gesproken is dit het ware begin van een nieuw jaar. Het was een Romeinse keizer die 1 januari tot het begin van het kalenderjaar maakte, maar dit heeft astrologisch gezien met niets te maken. Hoe dan ook, de westerse astrologie regeert dat het eerste teken, Ram, begint rond de lente-equinox, waarbij de andere tekens in opeenvolgende volgorde volgen.
 • Naast de sterrenbeelden spelen ook de planeten een grote rol in de westerse astrologie. Men gelooft dat ze rudimentaire motivaties in de menselijke psyche symboliseren. Hoewel het Westerse systeem ook gebruik maakt van twee maansknopen (de noordelijke of klimmende knoop en de zuidelijke of dalende knoop), worden de planeten nog steeds geacht invloedrijker te zijn.
 • Er zijn vier elementen in het westerse systeem en elk astrologisch teken wordt geassocieerd met een van deze elementen. Watertekens worden gedreven door emoties, aardetekens zijn praktisch, vuurtekens zijn spontaan en luchttekens zijn cerebraal.

Chinese astrologie

Als je ooit in een Chinees restaurant bent geweest waar de Chinese dierenriem op een placemat was afgebeeld, dan weet je al een beetje hoe hun astrologisch systeem werkt. Natuurlijk is het complexer dan "als je in 1978 geboren bent, ben je een paard". Laten we eens kijken naar wat de Chinese astrologie definieert, zodat je de overeenkomsten (en verschillen) met de Westerse astrologie kunt zien.

 • Net als in de westerse astrologie zijn er 12 tekens in het Chinese astrologiesysteem: de Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken.
 • De 12 tekens zijn ontstaan uit een mythe die gelooft dat toen God een kalender aan het maken was, alle schepselen op aarde werden opgeroepen om deel te nemen aan een race. De eerste 12 die de finishlijn passeerden, kregen tekens binnen het Chinese dierenriemsysteem.
 • Elk van de dierenriem is toegewezen aan een specifieke maand op de Chinese zonnekalender, wat betekent dat elk teken/dier betrekking heeft op twee van de 24 zonnetermen voor een bepaalde periode.
 • In tegenstelling tot de westerse astrologie, waar je vergelijkbare eigenschappen hebt met degenen die in dezelfde maand geboren zijn, heb je in de Chinese astrologie vergelijkbare eigenschappen/karakteristieken met degenen die in bepaalde geboortejaren geboren zijn - en niet alleen met je eigen geboortejaar.
 • Geboortejaar buiten beschouwing gelaten, heeft de Chinese astrologie drie andere belangrijke pijlers die je lot bepalen: geboortejaar, geboortemaand, geboortedatum en geboorte-uur. De Chinese astrologie wordt sterk beïnvloed door de maanfase op het moment dat je werd geboren. De vier maanfasen zijn nieuwe maan, wassende maan, volle maan, en afnemende maan. Elke fase is verbonden met een specifieke persoonlijkheidstrek. Zo willen mensen met nieuwe maan graag in een andere omgeving zijn, mensen met wassende maan zijn harde werkers, mensen met volle maan zijn diplomatiek, en mensen met afnemende maan verlangen naar een vredige omgeving.
 • Het Chinese astrologiesysteem bevat vijf verschillende elementen (elk geassocieerd met een geboortejaar), waarvan er twee verschillen van de Westerse astrologie - hoewel elk element verbonden is met sterke krachten in je leven, net als de Westerse filosofie. Vuurtekens worden bijvoorbeeld aangetrokken door opwinding, aardetekens hunkeren naar veiligheid, metaaltekens worden beschouwd als ordelijk, watertekens zijn gevoelig voor emotionele banden, en die onder het hout-element houden van verkennen.
 • Omdat dierentekens op 12-jarige cycli staan en er vijf elementen zijn, vertelt de wiskunde ons dat de Chinese dierenriemcyclus duurt een indrukwekkende 60 jaar.

Vedische astrologie

Vedische astrologie (ook bekend als "Jyotish") betekent letterlijk "de wetenschap van het licht". De Vedische wetenschap is afkomstig uit de Veda's, een van de oudste spirituele geschriften van India die dateert uit ongeveer 1500-2000 voor Christus. Vedische astrologen hebben een grote reputatie, niet alleen vanwege hun spirituele kennis, maar ook vanwege hun vermogen om nauwkeurig verbazingwekkende voorspellingen te doen. Hier volgt een nadere beschouwing van de Vedische praktijk, die sterk verschilt van de Westerse en Chinese astrologie.

 • Vedische astrologie is de moderne naam die de Vedische astroloog David Frawley aan deze praktijk heeft gegeven, maar ze staat van oudsher bekend als Indiase of Hindoe-astrologie. Volgens de Vedische astrologie worden de planeten beschouwd als de karmas van de ziel. In feite is karma het centrale thema van de Vedische astrologie, aangezien het zowel goede als slechte gevolgen kan hebben, afhankelijk van onze vorige levens.
 • Zoals gezegd kan karma zowel negatieve als positieve connotaties hebben, maar het goede nieuws is dat de planeten hulp kunnen bieden als het gaat om het in evenwicht brengen van karmische bewegingen, waaronder het verlichten van lijden en iemand door een moeilijke tijd heen helpen, zodat groei kan plaatsvinden.
 • Het is niet ongebruikelijk dat de Vedische astrologie medicatie, edelstenen, affirmaties, yoga en ayurvedische geneeskunde integreert op basis van een specifieke planeet die ermee geassocieerd is - het kan nuttig zijn om een Vedische horoscoop op nauwkeurigheid te raadplegen voordat je aan een van deze oefeningen begint, omdat de verkeerde edelsteen bijvoorbeeld meer kwaad dan goed kan doen.
 • Zoals gezegd maakt de westerse astrologie gebruik van de tropische dierenriem, maar de Vedische astrologie van de siderische dierenriem - siderisch betekent "betrekking hebbend op de sterren". Het siderische systeem is gebaseerd op de verbinding van de planeten met de sterrenconstellaties van de dierenriem. In relatie tot de aarde roteren deze vaste sterren, of bewegen ze langzaam achteruit, ongeveer één graad per 72 jaar.
 • In tegenstelling tot andere vormen van astrologie, gelooft de Vedische praktijk niet dat de relatie tussen de aarde en de zon nauwkeurig is als het gaat om het meten van de tekens. Dit komt door de precessie van de equinoxen, wat in feite betekent dat de tekens elke 72 jaar een dag achteruit moeten gaan om in de juiste astronomische positie te blijven.
 • Een van de beste dingen aan Vedische astrologie is het feit dat ze gebruik maakt van planetaire invloedperioden. Dit is belangrijk omdat deze perioden erg nuttig zijn bij het doen van voorspellingen. Wanneer een planeet in zijn horoscoop wordt bekeken (teken, huis, conjuncties, aspecten, huisheerschappij, kracht) is het voor een lezer gemakkelijk om specifiek aan te geven wat een persoon kan verwachten tijdens een planetaire periode. Meer nog, elke periode wordt gedistilleerd in sub-periodes die tot drie jaar duren, waardoor een voorspelling nog sterker en langer wordt. Dit kan alles te maken hebben met iemands carrièrepad, liefdesleven, gezondheid en meer.

Wanneer het aankomt op verschillende soorten astrologie, is dit slechts het topje van de ijsberg. Praat vandaag nog met een van onze Keen adviseurs en kies de beste soort astrologie lezing voor jou.